Régen okosabbak voltak a gyerekek?
3-as
Mivel a mai gyerek kevésbé találkozik analóg órával, ettől nem lesz kevésbé okos. Nem tanították meg neki, mert nem volt rá szükség. Ő olyat tud már alapszinten 10 évesen, amit te lehet, hogy nem tudnál megtanulni 1 hét alatt sem.
3. Ez önmagában nem jelent sokat, mert lehet ugyanaz a gyerek úgy ért a számítástechnikához ahogy sosem fogsz. Ez inkább a korszak jellemzője. Szinte minden óra már digitális. Ettől persze szomorú jelenség.
Engem egy matek tanár tapasztalata érdekelne.
Ha okosabb nem is, de életrevalóbb igen.
Minket 10 evesen otthon tudtak hagyni több órára, el tudtunk intezni apro bevasarlast a sarki boltba, es tudtuk melyik buszra kell felszállni.
A mai gyerekekek egy resze borzasztoan önállótlan, hiaba boldogul a digitalis vilagban, ha sokszor egy tányér kajat nem tud megmelegiteni.
Én azt gyanítom, igen. Jó, ebben benne van az is, hogy hogy definiálod az okosságot. Nyilván eltérő skill-jeik vannak, mivel ez korok szerint eltér, de alapvetően tudást és talpraesettséget nézve szerintem romlott a helyzet.
Régen a szülő és tanár egy oldalon állt, mindkét fél irányából érkezett elvárás a gyerek felé, hogy tanuljon.
Viszont ma már a szülő sok esetben a tanárral szemben helyezkedik el a gyerek társaként, akihez lehet fordulni, hogy beszéljen a tanárral, hogy jobb jegyet adjon.
Amíg nem ment nyugdíjba addig visszajártam a matektanáromhoz és pár évvel ezelőtt mesélte, hogy akkor volt az első alkalom, hogy bejött egy szülő vele vitatkozni, mert a gyerek nem tanul.
Régen amikor a gyerek nem tanult, akkor a gyerekkel vitatkozott a szülő.
Ez pedig úgy fordulhatott elő, hogy a szülők úgy állnak hozzá, hogy "leszarom a gyereket, amíg nem okoz nekem gondot". Ha megbukik, az a szülőnek gond.
Tehát az az 5 éves, aki jobban tud okostelefont használni, mint egy 60 éves, az okosabb nála? :D
Ugyanolyan buták mint mi voltunk, max prioritás változott. Régen elegáns beszéd és még régebben öltözködés fontos volt, manapság a kényelem magasabb pioritást élvez. Ezért is ritkább manapság a magázás.
Engem csak az aggaszt hogy mai világban hiányzik a kényszer az informatika legalább felhasználói szintű megértése, pedig egyre digitálisabb az élet.
Ez egy MIT-s felvételi vizsga 1869-1870-es évfolyamból: [link]
Ez manapság középiskola első osztály.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!