Ez komolyan sértő?
Nemrég családi nyaraláson vettünk részt. Csodálatos helyeken jártunk és nem vagyok nagy közösségi média szereplő, de néhány fotót megosztottam a profilomon. A nővérem megjegyezte, hogy jól esett volna neki, ha megjelölöm őt és a férjét a fényképeken (egyik képen sem volt ember, csak tájképek) mert együtt vagyunk ott. És hozzátette, hogy ő is mindig megjelöl engem a posztban, ha együtt vagyunk valahol. Én erre annyit válaszoltam, hogy ezt én nem szeretem, mert megjelenik a profilomon és idegesít, hogy számomra idegen emberek hozzászólásait kell látnom a saját profilomon. Látszott rajta, hogy sértve érzi magát.
Nem gondolnám, hogy ez akkora nagy jelentőségű dolog, hogy meg kelljen rajta sértődni, de érdekelne mások véleménye is, mert lehet, hogy én látom rosszul!?
Valószínűleg azt szerette volna, ha az ismerősei anélkül látják a képeket, hogy neki arról bármit is ki "kellett" volna posztolnia. Mert azzal azt sugározta volna, hogy "menő", hogy őt jelölik meg, és nem fordítva, illetve egy kis mutogatás, hogy ő ott is járt.
De szerintem semmi sértő nincs ebben az egészben. Te raktad fel a képeket, te döntöd el, hogy megjelölsz-e rajtuk bárkit is, avagy sem.
Minden ember máshogyan gondolkodik, más oldalról közelíti meg a dolgokat és a saját szemüvegén keresztül próbálja megítélni, hogy mások vajon mit miért csinálnak. Mivel ő nem ismeri a te motivációidat, gondolatmenetedet, ezért a te cselekedeteidnek a saját gondolkodása szerint próbál valamilyen racionális magyarázatot találni - ami jó eséllyel köszönő viszonyban sincs azzal, hogy te valójában mit miért csinálsz. Viszont mivel senki nem lát a másik ember fejébe, mindenki így működik. Ezt csak úgy lehet megoldani, ha beszélgettek és megosztjátok egymással a gondolataitokat.
Érdemes az ilyen összetettebb és pláne nagyon eltérően értékelt témákat minél alaposabban kitárgyalni, hogy a másik minél jobban megérthesse, miről hogyan gondolkodsz és mit miért gondolsz, csinálsz. Így talán jobban megérti, hogy nem róla szól, amit vele kapcsolatban csinálsz/nem csinálsz és talán sikerül jobban helyén kezelnie a dolgokat. Ha tudod, hogy valaki érzékeny bizonyos dolgokra, hajlamos magára venni dolgokat, akkor érdemes lehet az ilyen beszélgetéseknek elébe menni, hogy ne utólagos magyarázkodásnak tűnjön, hanem előzetes egyeztetés legyen.
Köszönöm a válaszod!
Ő egyáltalán nem lehet érzékenynek nevezni, pláne nem lelkizős. Nagyon makacs, önfejű és irányítás mániás, szereti, ha minden úgy történik, ahogyan azt ő elképzeli és általában nem fogad el más véleményt, csak a sajátját. Többnyire ezért sem szoktam neki magyarázkodni, csak lezárom annyival, hogy én így csinálom, mert ha próbálok érvelni, akkor is látszik rajta, hogy nem igazán érti.
Sosem a kívülállók véleménye számít róla, hogy valami sértő-e vagy sem. Az a kérdés, hogy az érintett mit gondol és az ő véleményét mi képes befolyásolni. Mások külső véleménye a legritkább esetben képes erre - pláne, ha nem is a számára elfogadható módon szembesül ezzel.
Még csak az sem feltétlenül számít, hogy neki vagy másoknak van igaza, mert könnyen lehet, hogy őt csak a saját véleménye, szikla szilárd meggyőződése érdekli és ebben megingathatatlan. Minél inkább próbálod megváltoztatni a véleményét, annál inkább ragaszkodni fog hozzá és mindenféle magyarázatokkal racionalizálni, hogy miért akarod befolyásolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!