Miért hiszik sokan hogy csak genetika kérdése a súly? (Zabál, fekszik állandóan mégis vékony)
Mindenki hallotta már hogy vkire azt mondják csak levegőt vesz és az is hízlalja vagy fordított hogy nonstop zabál nem sportol mégis normál testalkat
De valóságban ilyen nincs, szerintem, vagy kevesebbet eszik vki vagy ha sokat akkor le kell mozogni/sportolni szinte napi több órát rászánva.
Nem értem hogy miből jön az ingyen ebéd fogalma, ohh végtelenül ehet és nem hizik mert genetika ilyen nincs
Az anyagcsere és annak gyorsasága tényleg genetika kérdés, minden ember teljesen más ilyen téren és vannak akik genetikailag hajlamosabbak az elhízásra, vagy épp arra hogy vékonyak legyenek. Ez tényleg így van. Viszont, ettől függetlenül bárki lefogyhat és lehet egészsége, maximum annyi hogy vannak olyan emberek akiknél a fogyás sokkal nehezebb és hosszabb lesz. De elérhető, és véghezvihető így is, igaz hogy nehezebben. Genetikailag ténylegesen "kódolva" van, de az életmód éppenolyan nagy szerepet játszik ebben mint a genetikai tényezők. Egyéb tényezők is közrejátszhatnak, mint szedett gyógyszerek vagy alapbetegségek. Kijelenteni azt hogy minden kövér azért kövér mert lusta, vagy minden vékony azért vékony mert alig eszik téves.
Én is ismerek ilyen embereket amúgy, van olyan ismerősöm például aki imád nassolni, naponta megeszik pár zacskó chipset, csokit, stb. Nem sportol mellé aktívan, mégis vékony. Olyat is ismerek akinek egész életében normál testsúlya volt, betegség miatt beállítottak nála egy olyan gyógyszert ami mellékhatásként súlygyarapodást idézett elő, felszaladt rá vagy jó +40 kg annak ellenére hogy az életmódján nem változtatott, épp ugyanannyit eszik és sportol mint régen. Rokonom ugyanazt a gyógyszert kapja, nála +15-20 kg ment fel, évek óta ezt tartja úgy hogy egyébként sportol mellé. Mondjuk lehet ez a gyógyszeres példa nem a legjobb, mert ritkán alkalmaznak ilyen "extrém" készítményeket (itt antipszichotikumról van szó).
Szerintem abban is nagy szerepe van a genetikának, hogy valaki mennyire függ rá a kajára vagy mekkora akaratereje van, hogy lemondjon róla.
A zabálás is lehet olyan függőség, mint a cigi, alkohol vagy más drogok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!