Az egész élet egy nagy mókuskerék? Valóban az?
Egyre inkább azt veszem észre, hogy azért dolgozunk, hogy éljünk és ebből nincs kiszállás. 3 éve kezdtem el dolgozni és hónapról hónapra ezzel szembesülök.
Felkelés, munka, irány haza, vacsora, alvás. Ennyiből áll jóformán a hétköznapom. Hétfőn már a pénteket várom, hogy haza tudjak utazni a szüleimhez. Otthon sok minden van, ami le tud kötni.
Látok embereket, akik tanyán élnek, szinte semmi pénzzel, önellátóak, de boldogok. Mert szeretik azt ami csinálnak, és azt szívvel-lélekkel teszik.
Komolyan ezen gondolkodom, 23 évesen, hogy hasonló életmódot kell folytatnom.
Míg itt a nagyvárosban az emberek áttaposnak egymáson, délután kész életveszély közlekedni, mert rohannak haza. Mindenki a pénzt kergeti, mert egyértelműen abból tartja fenn magát.
Nektek mi erről a véleményetek? Csak nekem tűnik ez amolyan robotolásnak? Monoton életnek?
Igen, lényegében az. Nem tudom azokat megéreni, akiknek társuk, családjuk, gyerekük van, hogy a munka után hogyan van életkedvük foglalkozni a családjukkal, elég nekik a 2 nap hétvége, akkor is ki tudnak kapcsolódni a családtagjaikkal, stb., stb.
Nekem az egyedüllét jutott, de 2 lehetőségem volt: vagy változtatok rajta, de átkozni fogja a napot az a valaki, hogy megismert, vagy beletörődök és csak a munkának élek, mint a gép. Ez a második nyert. (F!)
Kérdező, a te problémád az, hogy nem szereted a munkádat és/vagy nem vagy eléggé megfizetve hozzá.
Én sem szeretem különösebben a munkámat, de jól elvagyok vele, nem sok vizet zavar. És ad annyi fizut, hogy ne hónapról hónapra gondolkodjak, hanem hosszabb távon tervezhessek.
nyilván a cél az, hogy passzív jövedelmet alakítsak ki és még ennyit se kelljen dolgozni.
A tanyasi életet amúgy én is romantikusnak látom, de ha az a bajod, hogy csak dolgozol és alszol, akkor nagoyn nem jó irány, mert ők hétvégn is ezt cisnálják, 0-24.
Nem függnek a pénztől. Legalábbis annyira nem. Cserébe az időjárástól annál inkább. És ott is beteg lesz a jószág vagy új gép kell a földekre vagy elvitte az egész termést a jég vagy az állatot a róka, akkor ugynaúgy kell nekik tőke.
Egy bizonyos szintig teljesen te irányítod az életedet, így megvan rá a lehetőséged, hogy olyan életet alakíts ki magadnak, amit élvezel és amit nem teherként avagy "mókuskerekként" élsz meg.
Én például heti háromszor megyek be a munkahelyemre, ami egy múzeum, ahol ezeken a napokon hat órát dolgozok (09:30 és 15:30 között), bár néha elvállalok plusz műszakokat, rendezvényeket. Emellett van egy különböző művészeti ágakkal foglalkozó YouTube csatornám, ami szintén hoz némi pénzt, illetve jövőre adják ki az első könyvemet is. Nem érzem magam mókuskerékben, mert van időm másra (a páromra, a családomra, a barátaimra, a hobbijaimra, a nyelvtanulásra, az utazásra) és olyasmikkel foglalkozok, amik amúgy is lekötnek. A párom ugyanez, ő például illusztrálással foglalkozik.
Szerintem az lenne a legfontosabb, hogy rájöjj, mivel szeretnél foglalkozni, milyen dolgok érdekelnek. Ha a munkád a hobbid is egyben, sokkal könnyebben élsz meg minden műszakot.
24/N
Köszönöm a sok hozzászólást!
Jelenleg nekem/nekünk (édesapámmal és testvéreimmel csináljuk) van egy 1000 nm-es kert, amiben tudunk termelni. Állatokkal még nem foglalkozunk. Emellett van még szőlősünk (meg nem mondom hány tőke szőlő), ahol leginkább csemegeszőlő terem. Itt a szőlőben van még szabad hely, ahová gyümölcsfákat és egyéb kerti növényeket ültetünk (paradicsom, paprika, stb.). Állatokkal régen foglalkoztunk.
Ennyire benne vagyok a mezőgazdaságban, nem lenne teljesen újdonság számomra, de elismerem, van még mit tanulnom, főleg az állatokról.
De nagy eséllyel nem is bánnám, hogy ezzel foglalkozzak 0-24. Ahogy azt se, hogy nem lenne szabadidőm. Ha megteremtem saját magam lakóhelyét és az asztalra való élelmiszereket (amiket nem a boltban szerzek be), akkor miért is ne?
De igazad lehet, ott vannak az adók, amikre meg kell valahogy termelni a pénzt. Nyilván ha lehetne, akkor nem tartanék gépeket. Épp csak akkora földet és állat állományt tartanék fenn, hogy engem elláson.
Otthon ezzel foglalkozom, amit fentebb is említettem. Szeretek még motorokat és autókat szerelni. Itt Pesten keresek folyton autószerelő tanfolyamokat, de helyileg messze van és nem érnék oda időben. Egyelőre ezt az egy tanfolyamot találtam.
Hogy mit szeretek még? Ezeken kívül nagyon semmit.
Könnyen lehet, hogy nem a megfelelő munkahelyen vagyok. Gyakran gondolkodom a leszámoláson, de akkor hova mennék? Gyári munkásnak? Pénztárosnak? Pont hogy ilyen munkák elől szeretnék menekülni.
Még megteheted hogy az ezer négyzetmétert beülteted 2-3 féle gyümölcsfával, csepegtető rendszerrel, intenzív metszésmóddal és eladásra termelsz gyümölcsöt.
Plusz a csemegeszőlőket is ami nem annyira jó azokat lecseréled új piacos fajtákra és azokat is viheted a piacra.
Emellett tarthatsz valamilyen népszerű baromfifajtát (pl New Hampshire) És adhatsz el tenyésztojásokat, vagy előnevelt kiscsibéket.
Persze ezek mellé azért még kell egy lazább munkahely ahonnan van fix kereseted mert a fentiek inkább csak amolyan keresetkiegészítésre alkalmasak ekkora területen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!