Az nyugati ember hogy képes túllendülni azon, hogy a mindennapi tárgyainkat gyerekrabszolgák állítják elő?
Ténykérdés, hogy a mindennapi használati tárgyainkat, a telefont, ami a kezünkben van, a ruhát, amit viselünk, gyakorlatilag mindent még ma is harmadik világbeli gyerekrabszolgák és egyéb rabszolgák milliói biztosítják.
Az igaz, hogy a NATO már javarészt kivonult és nem hadviselő fél Irakban, Afganisztánban, Líbiában stb., és legalább közvetlenül már nem gyilkolnak halomra embereket, de a rendszer működéséből adódóan közvetetten továbbra is az az általános alapállás, hogy a keleti ember élete kevesebbet ér. Sőt, a nyugati kapzsi, szűklátókörű, parazita ember kényelme többet ér, mint több százmillió másik ember egész élete.
Morálisan ezt hogyan lehet kezelni? Innentől kezdve hogy lehet komolyan venni pl. a kereszténységet, vagy bármilyen más erkölcsi alapra való hivatkozást itt nyugaton, ha eredendően ennyire hazug, gonosz és elnyomó az a kapitalista rendszer, amivel leigáztuk az egész világot?
Éppen ezzel az álságos viselkedéssel van a legnagyobb baj. Pedig csak annyit kéne elismerni, hogy igen, az indonéz gyerek élete kevésbé értékes, mint az én luxusom, kényelmem, de még ennyi sem megy. Pedig ha tudjuk, hogy a mindennapi cselekedeteinknek katasztrofális következményei vannak, ezek bizony elítélhető cselekedetek, akkor is, ha a következményekkel közvetlenül nem szembesülünk.
Az a helyzet, hogy ezek simán elkerülhető rosszak, jelenleg a legtöbb kizsákmányolás általi szenvedés a legfelső 1% gyarapodásáért, és a fejlett világ luxusának a biztosításáért történik - egyik sem létfontosságú, sőt. Ez a világ így borzalmas, és a bűnösök azok, akik 1) nem kényszerítettek ki egy olyan alternatívát, amely a társadalmi különbségeket csökkenti, és nem növeli (lokálisan és globálisan egyaránt értendő) 2) nap mint nap hozzájárulnak a különbségek növekedéséhez a mértéktelen fogyasztással
#10 Ezzel nagyon mellélőttél, én baloldali vagyok. A woke aktivisták nagy része liberális, és nem globalizmuskritikus baloldali. Maga a woke azért kap ennyire óriási médiafigyelmet, hogy az egyre nagyobb társadalmi feszültségeket a létező szociális problémák helyett nem vagy alig létező, keveseket érintő jelképes ügyekre terelje.
Ezen már dilemmáztam...
Hát, próbálok kevesebbet fogyasztani, minden egyes vásárlást mérlegre tenni, ilyen szempontból is, és hogy valóban szükséges-e számomra. Nemigazán szeretnék újabb aksit se venni, (csak ezt nehéz lenne kikerülni,) ezt már lassan a saját bőrünkön érezzük, mivel jár az előállítása. Magyarországon minden adott lenne ahhoz, hogy előállítsuk a szükséges élelmünket és használati tárgyainkat, valamint a lakhatás megvalósításához is minden rendelkezésre áll. Bizonyos érdekek ezt megnehezítik, és az olcsó tömegcikkekkel nehéz versenyezni.
Nem tudok túllendülni azon, hogy más vére tapad a máshol luxuscikknek számító használati tárgyaimhoz, keresem a tisztább utat...
Csak éppen mihez kezdhetek, ha kihajítom pl. ezt a laptopot, amiről írok?(amikor elhasználódik nem vennék újat)
"De ha most kivonulnék egy erdőbe, a felelősség elől teljesen úgysem sem lehet elmenekülni, mert ez már a nyugati ember kollektív felelőssége, ami mindenkit terhel."
Na, pont így, ahogy végül is te is túllendülsz és nem vonulsz ki egy erdőbe. Ok, nincs okoszelefonod meg használt ruhákat hordasz. Ezt azért elég sokan elmondhatják magukról, bár tény hogy inkább anyagi okokból, de a lényeg hogy ezzel nem vagy még valami nagy kivétel. Alapvetően te sem mész indonéziába szegény gyerekeket tanítani napi egy tál rizsért cserébe. Meghúztál magadnak egy vonalat amíg még nem jár túl nagy lemondásokkal ez a zöld humanizmus, azon ami a határ másik oldalán van (valahonnan csak írod ezeket a sorokat pl) meg túllendülsz. Így kell. Vagy tényleg úgy élni mint mondjuk Gandhi, hogy kb van egy sarud meg egy kajás tálad aztán csókolom. Minden más ami ezen túl van, az igazából a ráadás. Ha eljutsz erre a szintre, akkor jogod van feltenni másoknak ezt a számonkérő kérdést. Addig meg egy vagy a fogyasztó tömegből.
Ezért is lenne jó létrehozni egy közösséget, aminek elegendően sok tagja van ahhoz, hogy minden szükségeset megoldjanak közösségen belül. Ez jó minta is lehetne kívülállóknak. Legjobb nyilván egy mintaállam vagy minta-részállam lenne.
A magyar földrajzi adottságok megvannak, már csak az emberek hiányoznak...
12es
#18 A rabszolgamunkával vagy az éhbérnél kevesebb fizetéssel a világon senkin nem segítesz, megnyugodhatsz. Ezek az országok pokoli helyek voltak, a globalizált gazdasággal annyi a különbség, hogy ma kiszolgáltatott, leigázott, kilátástalan pokoli helyek. Nagyon szűk és szelektált réteg tud csak kitörni, a tőke szinte kizárólag a felső középosztálynál és a gazdagoknál koncentrálódik, és tovább növekednek a vagyoni különbségek. Ha egy tőkeerős nagyvállalat bemegy egy fejlődő országba, legfeljebb annyi változik, hogy halálra dolgozza magát az, aki egyébként éhen halt volna. Mert nem elég az olcsó munkaerő, ha esetleg néhány millió élet is rámegy arra, hogy megtízszerezzük a profitot, az még bőven belefér ugyebár. Nyugaton bérrabszolgaság, a harmadik világban de facto rabszolgaság, micsoda élet. Éljen a folyamatos növekedés!
#17 Van erre is példa, ha jól tudom a Krisna-völgy egy teljes mértékben önfenntartó, legfeljebb pár száz fős közösség.
https://www.youtube.com/watch?v=oWOumsMNvCM
Érdemes megnézni ezeknek az embereknek az arcát. Milyen óriási a különbség akkor, ha alapvető a kollektív, közösségi tudat, és ha az ember látja a kézzelfogható eredményét a munkájának, és nem csak egy morzsát kap az egyre nagyobb tortából bérrabszolgaként, eladva az egész életét valami szürke, lelketlen multinak. És ez még mindig nyugat, tovább nem is megyek.
Sajnos én meg úgy tudom, Magyarországon nincs egyetlen valóban működő, valóban önfenntartó közösség sem, jól körülnéztem, a Krisna-völgyről sem mondja ezt olyan valaki, aki belülről ismeri, valamint annak könnyen utána lehet nézni, hogy pénzért vezetnek körbe turistákat rendszeresen.
12es
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!