Benneteket nem zavar, ha ismeretlenek letegeznek? Visszategeznétek?
Szomszéd házba új tulaj költözött. (Már bánom hogy nem vettem meg...) Kb apám korabeli, de nem ismerem. Oké, hogy fiatalabb vagyok, meg minden, első találkozáskor köszönök hogy jónapot, az meg hellozik nekem. Nem vagyok egy atomfizikus, de azért nem is egy csöves alkoholista. Na mindegy, elmondta a baját, majd ment el, én viszlát, ő meg na hello, holnap akkor jövünk. ( Nem megkérdezi, vagy valami, kijelenti. Hogy ő holnap jön megnézi a ház hátulját. Oké, hogy itthon vagyok, de akkor is úgy illő, hogy megkérdezi, h jöhet e, vagy be tudom e engedni vagy akármi. Mindegy. Szóval nem akartam bunkó lenni, de ti mit csinálnátok, letegeznétek? Felesége ugyan az, először láttam, köszöntem h jónapot, az meg szia. Tudom, hogy a hivatalos etikett szerint ha letegeznek, akkor vissza kell tegezni. De ez kisváros, itt parasztok (mármint nem a földműves, hanem a tahó) laknak, az egész városba nem vagyunk 10 százaléknyian az értelmiségiek. Ezek ehhez nem értenek...
Nem a tegezősés zavar, a többi szomszéddal kölcsönösen tegeződünk. Pusztán az, hogy szerintem illett volna normálisan bemutatkozni, és utána felajánlani, vagy megkérdezni, nem letegezni egyből mint valami csöves alkoholistát.
Érdekes, régen engem is zavart. Ma már 30-as éveim közepén nem különösebben zavar, inkább az a fura ha magáznak. Hozzátenném én is alapvetően tegezve szólok az emberekhez.
Összességében szerintem semmi plusz tiszteletet nem ad a magázódás, és a tegeződés sem jelent automatikusan tiszteletlenséget. Inkább az egész hanglejtés, gesztus ami számít.
Ráadásul szerintem pont a "helló" amolyan semleges köszönési módszer. Nem is távolságtartó, de nem is az a "csöves alkoholista" tegeződés.
Eleve nem értem hogy jön ide a csöves, normális ember embertársának kortól, nemtől függetlenül megad egy alap tiszteletet.
Az meg kifejezetten érdekes, hogy egy magát értelmiséginek tartó ember annyira fennakad egy sima tegeződésen, hogy képes erről kérdést gyártani.
Te nem vagy értelmiségi. :))
Mármint távolról sem.
Egy értelmiséginek sosincs ilyen gondolata, ami neked. Akkorára meg főleg nem duzzad, hogy egy ilyen helyen, mint ez, kérdést írjon ki róla.
Nagyon rossz a definíció, amit használsz az értelmiségire. Biztos az vagy, amit gondolsz, de az nem értelmiségi, hanem valami teljesen más.
Mindegy ki mennyi idős, mit dolgozik, minek a függője. Ezek nem számítanak. Ha az ember lélekben gazdag és ezt a szépséget látja másban is, tegeződni fog.
Ha nem tudsz kommunikálni, az is a te gondod. Ha neked nem alkalmas a holnap, ő akkor is jön megnézni hátul, max nem tőled kér segítséget( vagy mi).
A hogyan illet volna egy helyzetfüggő dolog. Ti éltétek meg a ti személyiségetekkel. Látva a kérdésedet, nem sok értelem és pszichológiai tudás van jelenleg benned, így valószínűsítem, hogy ők inkább érzik, mi illett oda, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!