Csak szerintem olyan egyhangúak a pszichológusok?
Az én véleményem szerint nem tudnak semmi hasznosat mondani. Olyanokat mondanak amik egy önsegítő könyvbe is le vannak írva. Mindig oda jutunk el,hogy nekem kell változtassak és ezt nekem kell akarni.
Mégis mi értelme van ennek az egésznek?
Akkor legalább próbáljon velem a problémámról beszélni. Vagy hallgasson meg.
Ehelyett miket kérdezgetett? Hogy unokatesóm mit dolgozik, meg hogy szüleimnek van-e testvére.
Köze nem volt ahhoz, amivel jöttem.
Még ha azt kérdezte volna, anyámmal milyen a kapcsolatom, vagy milyen volt a gyerekkorom, szóval ilyen tipikus mélyre ásós kérdések... De nem. Szüleim vannak, élnek? Igen. Nekem van testvérem? Nincs. Szüleimnek van? Igen. Nekik van gyerekük? Igen. Mennyi? Kettő.
Ők velem egyidősek? Igen. Mit dolgoznak? Semmit, egyetemisták.
Az eredeti megkeresés pedig az volt, meghalt egy jóbarátom, ami miatt elgondolkodtam a saját életemen is, ezáltal az enyémet értelmetlennek láttam család és jó munkahely és eletkorulmenyek mellett is.
Most akkor ki a bánatos f..... érdekli, hogy az ország túlsó oldalán élő unokatestvérem mit dolgozik vagy hol tanul bmeg? Engem sem érdekel, nehogy a pszichológust...
Ha már kifizetek érte pár száz ezret (vagy tudja a rák mennyi egy teljes kezelés) engem ne rá akarjon vezetni a dologra, hanem konkrétan mondja meg, hogy mit csináljak mit kellene tennem.
Ennyi erővel adhatok a óra végén neki egy rajzolt kincses térképet amit magától kell megfejtenie, hogy megkapja/megtalálja a kis pénzét a “munkájáért”.
Ha ilyen megfejtősdit akarok játszani (pénzért) akkor elmegyek egy szabaduló szobába.
Rossz szemszögből tekintesz rájuk - kérdező.
A pszichológus feladata segítséget nyújtani az embert érintő mentális problémák feltárásában, ill. útmutatást adni arra vonatkozólag, hogy miként tud a páciens a számára nehezen kezelhető probléma mentális részét megoldani.
Nem feladata - a tévhitekkel ellentétben - megoldani mások problémáját úgy, ahogy a páciensek mulattatása, szórakoztatása sem.
PONT!
Akkor ennyi erővel kijelenthető, hogy ők csak vannak és felveszik a pénzt a semmiért. Szerintem mindenki fel tudja tárni magában a problémáit/probléma okát, ha csak egy kicsit is elgondolkodik a miértjén.. ezért minek fizessek? Nagy bölcs szecska mestert játszani bárki tud, ennyi erővel nyomtatok egy pszichológus diplomát az egyik szobámat berendezem egy ilyen helyiségnek, elolvasok 2 könyvet a témáról, a neten keresek életbölcsesség idézeteket amiket néha elsütök. Ha reklamál az ügyfél, hogy sz**t sem ért ez az egész akkor azt fogom mondani nekik amit Te leírtál.
Vagy ténylegesen megcsinálom ezt a szakot mert felelősség ezek szerint 0, teljesíteni sem kell mert ráfoghatom az ügyfélre, hogy saját hibája a terápia sikertelensége.. ja és persze 205000/óra amiből negyed órát elkávézgatunk stb.. veszek egy még kényelmesebb fotelt nekik akkor meg már emelkedik 30.000/órára. De természetesen a szakmai része (a nagy 0) megmarad ugyanúgy..
"Szerintem mindenki fel tudja tárni magában a problémáit/probléma okát, ha csak egy kicsit is elgondolkodik"
Pont az az, hogy k.rvára nem.
Figyelj, mondok egy (100% valós) példát: haverom elmegy a pszichológushoz, hogy olyan szintű pánik szorongása van, hogy nem tud felkelni az ágyból. Ennyi. Erre mit tud mondani egy pszichológus? Hát kérdez. Azt mondja, meséld el neki az életedet, mesélj a szorongásaidról, mi váltja ki.
Szépen végigmentek a srác egész élettörténetén. Közben szépen kirajzolódott, hogy az a baja, hogy a felesége teljesen eluralkodott rajta. Mindezt azért, mert a srác apja lelépett kiskorában, benne meg nagyon erős ez az élmény, ezért eldöntötte, hogy ő sosem fog így lelépni.
Ez viszont azt okozza, hogy amint valamiben k.rvára összevesznek, a srácban bekapcsol a para, hogy ha túl messzire megy, akkor elválhatnak, és nem láthatja a gyerekeit. Ezért inkább kussol. Évek óta saját magát nyomja el, és ez úgy jött ki rajta, hogy már felkelni sem volt ereje. Nem, k.rvára nem tudta, mi baja van.
Itt akkor mit csinálhat a pszichológus? Mondja azt, hogy menj haza, állj ki magadért? Váo. Hát pont azért nem csinálja, mert fél a következményektől, van egy ellentmondás, amit nem tud feloldani.
Végeredményben meggyőzte a havert, hogy a feleségével együtt menjenek be, és tanított nekik praktikákat, hogyan oldják fel a konfliktusaikat. Azóta javulnak.
Ez nem egy session volt, eddig el kell jutni. És nem csak a pszichológusnak, de a páciens(ek)nek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!