Csak szerintem olyan egyhangúak a pszichológusok?
Az én véleményem szerint nem tudnak semmi hasznosat mondani. Olyanokat mondanak amik egy önsegítő könyvbe is le vannak írva. Mindig oda jutunk el,hogy nekem kell változtassak és ezt nekem kell akarni.
Mégis mi értelme van ennek az egésznek?
A pszichológus akkor sem mondja el a megoldást a problémádra, ha tudja a választ.
Próbál rávezetni, hogy magad jöjj rá, mert így hatásosabb a terápia.
Két oldalról igyekszem megközelíteni:
A, Sokan azt gondolják, hogyha elmennek prszichológushoz, akkor ő fogja megoldani az "én" problémámat, holott nem. Ő csak "vezetget" a megoldás felé. A megoldás vagy benned van, vagy valahogyan az élet megoldja.
B, A pszichológusok tanultak ugyan, de többük sikertelen. Foglalkoznak ezzel-azzal-amazzal, és nincs eredmény, így elengedik az egyén kezét, miközben a manit meg bezsebelik. Olyan, mintha nem igazán lenne nekik nagy felelősségérzetük, csak a manika legyen meg...
Van egy idézet: "Más pokla a te Paradicsomod". Náluk ez érvényben van.
Én magam is voltam több pszichológusnál is, valamint több ismerősöm is jár vagy járt pszichológushoz.
Az a tapasztalatom, hogy a többségük nem tud sz. rt sem.
A világ egyik legnagyobb bullsh*t-je, hogy "a pszichológus csak rávezethet a megoldásra, de neked kell megoldanod a dolgokat". Ez egy szuperpozíció a számukra, mert "ők jól csinálták a dolgukat, de ha te nem teszel semmit, akkor azon nem segíthetnek".
Szerintem akkor végeznék jól a munkájukat, ha képesek lennének benned úgy megmozdítani valamit, hogy azáltal képessé válj megoldani a problémáidat.
Na hát erre sokszor képtelenek. De persze a pénzt azt nyilván nem adják vissza sikertelen terápia esetén (ha fizetőshöz jártál).
Bár én is azon a véleményen vagyok, hogy a pszichológus dolga rávezetni téged a megoldás ösvényére, és ezáltal saját magad oldod meg a problémád a saját módoddal (ami igazából tényleg a legtartósabb megoldás), bizonyos helyzetekben mégis azt mondom, hogy b*asszák meg, pont emiatt.
Például ha én kiüresedtem, vagy nem találom a helyem a munkahelyen, vagy nem tudok társasági emberré válni pedig szeretnék, akkor persze, vezessen rá, sokkal többet ér úgy a terápia.
De amikor azzal a problémával kerestem fel a pszichológust, hogy meg fogok halni, ha nem kapok segítséget, akkor nekem ne Coelhoi bölcsességekkel terelgessen, meg utalgasson dolgokra, mert lehet hogy következő alkalomra már nem megyek el, mert megdöglök.
Utóbbinál ne haragudjon meg egy pszichológus vagy pszicho hallgató se, de igenis gyors megoldás kellett volna nekem, amit a számba rágnak, hogy ne nyírjam ki magam akár akarva akár akaratlanul.
Van egy rossz hírem: amit tőlük látsz, az valójában te magad vagy.
Ugyanis nekik nem az a feladatuk, hogy megmondják neked, mit csinálj. Sokkal inkább önismerethez juttatnak és ezáltal a saját magad által, a saját életedben helyesnek tartott döntésekhez.
Ők csak vezetnek téged. Ha bármit érzel közben, az te vagy, nem ők.
"De amikor azzal a problémával kerestem fel a pszichológust, hogy meg fogok halni, ha nem kapok segítséget, akkor nekem ne Coelhoi bölcsességekkel terelgessen, meg utalgasson dolgokra, mert lehet hogy következő alkalomra már nem megyek el, mert megdöglök."
Akkor megdöglesz. És? A pszichológus nem szuperhős, ha mindenáron meg akarsz halni, meg fogsz halni. Nincs varázslat meg mágia, szakmai alapvetés, hogy azon lehet segíteni, aki engedi és megérett arra, hogy harcoljon magáért. Neked kell akarnod életben tartanod magad és harcolni a halál ellen, nem neki összekanalazni. A legtöbb amit tehet, hogy ha úgy érzi, hogy nem bírsz magaddal, rádhívja a lelkisegélyt és bezárnak, hogy ne tegyél kárt magadban addig sem. Ott majd egy pszichiáter leszedál és dolgozik rajtad, mert addigra rég túlleszel azon, hogy a pszichológus kompetenciakörébe tartozz. Szívesen!
Az emberek többsége azt gondolja, hogy amikor a nyomora legmélyén van, majd jól elmegy a pszichológushoz, és az majd megszereli őket, mint a vízvezeték-szerelő a csöpögő csapot. Ha nem ez történik, akkor meg át vannak b.szva, mert a pszichológus kókler.
A gond az, hogy amikor te 27 évesen, a mélydepressziódban elmégy a pszichológushoz, az nem éppen a csöpögő csap szintje, hanem az összedőlés szélén álló házé. Oda nem szerelő kell, hanem több éves renovációs terv, valamint nem volna rossz arra is némi rutin, hogy a jövőben ezt hogyan lehet elkerülni. Erre konkrétan egy pszichológus mondta nekem, hogy amit 20 éven keresztül szarul csinált valaki, azt nem realitás 2 órában megjavítani.
Másrészt meg a fejedbe csak egyetlen szakmunkás bejáratos: te. A terapeuta annyit tud tenni, hogy ellátja tanácsokkal ezt a szakit, de nem tudja a te életedet megszerelni. Ezt vagy felfogjátok, vagy nem. A pszichológus nem megszerel téged, hanem segít abban, hogy megszereld magad.
Van még egy bizonyos szakember, aki valamilyen szinten meg tud téged szerelni, de őt nem pszichológusnak, hanem pszichiáternek hívják, és mivel ő orvos, így ő írhat gyógyszert is. A gond ezzel az, hogy ha a bajod oka lelki eredetű, akkor jobb lenne úgy megszerelni.
Negyedrészt meg akár orvos, akár pszichológus valaki, végső soron ugyanolyan szaki, mint egy kőműves. Vannak rutinjai, korlátai, bizonyos fokú tapasztala, és ezek alapján van rossz és jó szakember, meg olyan is, hogy nekem az egyik fekszik, neked a másik. Ha nálam ledől a fal, attól még nem mondom, hogy minden kőműves kókler, az építőipar meg átverés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!