Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Csak engem idegesít, hogy...

Csak engem idegesít, hogy egyre többen használnak random angol szavakat beszéd közben?

Figyelt kérdés

Olyanokra gondolok, mint: cringe, kinda, stb. A falnak megyek tőle, főleg, amikor telepakolják vele a mondandójukat. Nem arról van szó, tudok én is angolul, de végtelenül irritálónak tartom. És akkor már egy húszas évei vége felé járó, közeli barátom is elkezdte ezt.

Mást is ennyire ideegsít?

2023. jan. 12. 08:56
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
26%

Ez nem egy ma elkezdődött ez a folyamat. A rendszerváltás előtt nagypapám például nem mondta volna azt, hogy "random", és talán nem is értette volna. :-)

Én úgy vagyok vele, hogy ha van egy egyszerű és találó kifejezés valamire, akkor használhatják a külföldi szót. Régi magyar irodalmi művekben is gyakran olvasok egy-egy szó vagy szókapcsolat erejéig becsempészett német, francia vagy latin kifejezéseket, úgyhogy emiatt nem kell kiakadni. Akkor idegesít, ha tényleg indokolatlan és erőltetett.

Például a "kinda" abszolút erőltetett. A cringe határeset, mert létezik ugyan magyar fordítása (gáz, ciki, kínos stb.), de ezek is elég "modern" szavaknak hangzanak, ezek helyettesítése nem fáj halálosan.

Ahol én is az angol kifejezést használom jobb híján, az a bully. Szekáló ember, vagy mi lenne magyarul?

2023. jan. 12. 09:28
 12/37 anonim ***** válasza:
37%

Főleg, hogy a bullying szakszó és nincs magyar változata.

A szoftvert is szoftvernek hívjuk, nem magyarkodunk kényszeresen. Nincs is rá szükség.

2023. jan. 12. 09:33
 13/37 anonim ***** válasza:
31%
A cringe szónak nincs egyértelmű magyar megfelelője. A randomnak a véletlenszerű lenne, de ugye mennyivel egyszerűbb? Ha ez meghonosodott, mások is meg tudnak. A libling és a kunszt meg németből jönnek. Török és szláv nyelvekből is kölcsönöztünk. A nyelvek hatnak egymásra és az internet első nyelve az angol. Nem kell Forstner Csengének lenni, (pícses rövidgatya meccsing felsővel) de egy-egy szó, vagy kifejezés simán belefér akkor is, ha húsz éve még nem volt elterjedt.
2023. jan. 12. 09:45
 14/37 anonim ***** válasza:
18%
Erre magában a kérdésben is ott a "random" mint jövevényszó 🤣🤣🤣
2023. jan. 12. 09:47
 15/37 anonim ***** válasza:
77%
Engem is zavarnak az angol szavak. Egyébként a bullying magyarul zaklatást jelent. A szoftverre valóban nem tudok magyar kifejezést, de a legtöbb angol szó használata teljesen felesleges.
2023. jan. 12. 09:49
 16/37 anonim ***** válasza:
26%
A zaklatás bűncselekmény. A bullying jogilag nem feltétlenül az, de mégis bántó.
2023. jan. 12. 09:50
 17/37 anonim ***** válasza:
32%

Nem, nem zaklatást jelent.

2023. jan. 12. 09:50
 18/37 anonim ***** válasza:
14%
Mellesleg az irritáló sem magyar szó.
2023. jan. 12. 09:54
 19/37 anonim ***** válasza:
20%
Szerintem elég kevés azoknak a szavaknak a száma, amik 100%-osan magyar eredetűek, nem másik nyelvből lettek átvéve és magyarosítva az évtizedek, évszázadok alatt. Csak azok már beidomultak köznyelvbe, elfelejtettük az eredetüket. Ugyanígy lesz ez a mostani angol szlengekkel is.
2023. jan. 12. 09:55
 20/37 anonim ***** válasza:
66%

"Piszkálásnak" lehetne fordítani talán a bullyinget.

De ez ugyanaz hogy a biológiában sem lett magyarosítva teljesen a "citoszkeleton". Ritkán olvasom hogy "sejtváz", de egy biológus sem bukik ki azon hogy "MÉ ANGOLKODSZ AZZAL HOGY CITOSZKELETON!!!???".

De kb minden tudományterület szakzsargonjának fele ilyen.

Talán az lehet zavaró, ha nem szaknyelvi szavak kerülnek egy mondatba.

Most erre mit lehet mondani...

Anyáink 25-30 éve átvették azt hogy "fair" és "cool", a mai 15 évesek meg azt hogy "sus" és "cringe" (ami szerintem baromi vicces ha magyarosítva úgy írod hogy "kringé")

2023. jan. 12. 10:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!