Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Vettem egy négyes sírhelyet,...

Vettem egy négyes sírhelyet, de idegesít egy dolog, én vagyok a rossz?

Figyelt kérdés

Már 1 éve vettem, négyes sírhely, ami azt jelenti, hogy 4 koporsó és 8 urna temethető oda. Sajnos eladott sír volt, mert a rokonok nem hosszabbították meg. Én mindig úgy sajnálom az ilyet, de muszáj volt valamilyet vennem, mielőtt betelik a temető, és ez volt jó áron.

A négyes sírhelyben elvileg egyetlen egy ember van eltemetve. Exhumálással kértem, ki is fizettem, de nem tudom, megcsinálták-e, mert 1 évig nem jártam arra. Ennek utána fogok nézni.

Rendes sírkő van rajta, és a sírkőre még mindig ki van írva annak a személynek a neve. Ezt tervezem lebontatni.

S most jön a lényeg: ahogy 1 év után kimentem oda, láttam, hogy halottak napjára ez a személy is kapott mécseseket. Mintha meg sem vettem volna. Furcsa is nekem a sír: mintha hozzá se nyúltak volna, hiába fizettem ki az exhumálást.

Mindenki azt mondja a környezetemben, hogy ez engem ne zavarjon, a sírkövet se bontassam el a névvel, mert milyen ember vagyok már, amíg nincs szükségem a sírra (hármunknak vettem), addig hadd járjanak ki oda emlékezni továbbra is a rokonok.

Meg ha meg se történt az exhumálás, akkor örüljek neki, mert az végső soron kegyeletsértés, addig hadd maradjanak, míg nekünk nem kell a hely. Biztos én se örülnék neki, stb, stb.

Most komolyan, én érezzem magam szrul? Én vagyok a rossz, amiért igenis zavar, hogy ugyanaz van, mintha meg se vettem volna? És mi van, ha most majd gyakrabban megyek ki rendbetenni, hogy ne egye meg az idő, erre majd valakit majd ott találok, aki esetleg ugyanúgy rendbe akarja tenni? Nagyon kellemetlen helyzeteket tud előidézni.

Tényleg hagynom kéne?

2022. nov. 6. 17:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%
Olyan ez, mint elárverezett lakást venni, annál nem rosszabb.
2022. nov. 6. 17:20
 2/14 A kérdező kommentje:
Olyat még nem vettem, azzal mi szokott lenni a gond?
2022. nov. 6. 17:28
 3/14 anonim ***** válasza:
71%

Nem tudni, ki tette oda a mécseseket. Régi szomszéd, nagyon távoli rokon is lehetett, aki nem vállalta, hogy már fizessen.

Aki közeli rokon, vagy megváltotta eddig a sírt, az kaphatott felszólítást. Tudnia kell róla, hogy most akkor ennyi volt.

Ez szomorú dolog, de ez van. Nyugodtan csináld a dolgokat terveid szerint. Szerintem elég kevés az esélye annak, hogy valakivel ott összefutsz, de ha mégis, elég egy korrekt mondat arról, hogy arra jogosultként te most jöttél ide rendezkedni, s a többi nem rád tartozik, igazán sajnálod, de ez van.

De én még addig rákérdeznék hivatalosan, hogy mi a szitu...

2022. nov. 6. 17:30
 4/14 anonim ***** válasza:
30%

Én még exhumálásról nem hallottam ilyen esetben... mit csináljanak azzal a szerencsétlennel, vigyék a maradványait a szeméttelepre, vagy hogy gondoltad?

Csak olyan hallottam, hogy "rátemetnek" úgymond. A régi sírok pincések, bőven van bennük hely. A négy főt szerintem a rég elporladt halotton kívül értették, amikor vételre kínálták a helyet.

2022. nov. 6. 17:35
 5/14 anonim ***** válasza:
80%
Az árverezett lakásból kidobták a szegény lakókat, az a gond.
2022. nov. 6. 17:37
 6/14 anonim ***** válasza:
49%
Vettem egy négyes sírhelyet, kifizettem egy exhumálást is... Értem én, hogy kilóra eladó minden és amit kifizettél az jár. Én annyira kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet egy ilyen gondolkodású ember. Úgy közvetlen közelből, mint egy szomszéd, kolléga, főnök, bárki, akit az ember lát nap mint nap. Milyen munkája lehet, milyen emberi kapcsolatai, milyen reakciói vannak hétköznapi dolgokra....
2022. nov. 6. 17:44
 7/14 A kérdező kommentje:

Hú, ez komolyan ennyire nem szokás máshol? Nálunk csak így adják el a régi sírokat, másképp nem is lehet megvenni. A 60-as években volt a temetés, tehát annyire nem régi, mint az ótemetők. Én is kérdeztem tavaly, hogy hova teszik az elhunytat, azt mondták, hogy tömegsírba a temető szélén. S hogy ne aggódjak, nem az enyém az egyetlen, az összes ilyen sírt évente egyszer áttemetik a tömegsírba.

De ha már egyszer így kell megvenni a sírt, és én megvettem, ha itthon akarok nyugodni, akkor tényleg ennyire szr vagyok miatta, ha azt szeretném, amit ígértek?

2022. nov. 6. 18:11
 8/14 A kérdező kommentje:
A hármas válaszolónak köszönöm, ő megértette, amit írtam.
2022. nov. 6. 18:18
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag természetesen neked van igazad.

Morálisan viszont én is a környezettel értek egyet. Bár én természetesen tudtam, hogy ilyenkor tömegsírba temetik át azokat, akiknek a sírjait már nem váltja meg senki, mégis kegyeletsértőnek tartom ezt a gyakorlatot, akkor is, ha a temetők kapacitása véges.

Mi 3 temetőbe járunk. Az egyikben van ez, hogy ha nem fizetnek a rokonok, akkor 2-3 év után exhumálják a maradványokat. A másik temetőben viszont mindkét "szomszédunk" után már vagy 10 éve nem fizet senki, és még mindig ott vannak, ami számomra megnyugtató, és emberséges.

2022. nov. 6. 18:23
 10/14 A kérdező kommentje:

Oké, és akkor mit tudok csinálni? Őszintén kérdezem, nem flegmán. Jóindulattal, csak írásban nem jön át.

Írtam az elején, hogy nekem sem emberséges ez. Ez lenne a harmadik családi sírunk, szükségünk volt rá. Szülőkkel, nagyszülőkkel megtelt az első kettő. Nálunk ez a gyakorlat, nekem sem tetszik, de mi a jó megoldás ebben az esetben, ha a saját családomnak is ugyanazt a jót akarom, mint az első 2 sír esetében?

2022. nov. 6. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!