Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az embereknek mi a baja a...

Az embereknek mi a baja a "belpesti értelmiséggel"? 19/F

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben nagyon komolyan foglalkoztat ez a kérdés. Mindenhol csak azt hallom, hogy a belpesti értelmiség így, a belpesti értelmiség úgy. Ezzel nem lenne semmi probléma, de általában ez pejoratívan, lenéző kontextusban jelenik meg a médiában, illetve a közbeszédben. Én személy szerint nem annyira értem mi a gond ezzel a társadalmi réteggel, hiszen az "értelmiségi" jelző eredetileg magasan iskolázott, tanult, művelt embert jelent.

Én is értelmiségi családba születtem, a lakóhely is stimm, valamint fontolgatom az ELTE régész szakját, illetve a közösségszervezés szakot is, csak hogy tetézzem a sztereotípiát :))).

Sok helyen látom (pl. itt is), hogy "sok úrigyerek lusta dolgozni" stb. Miért ez a közvélemény? Miért baj, hogyha valaki lexikális irányban helyezkedik el, illetve ezt a fajta tudást részesíti előnyben? Komolyan ott tart az ország, hogy az "értelmiségi" egy negatív jelző lett?

2022. szept. 19. 16:31
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
69%
Mert jelentés részük a magyar többségtől eltérő lelkülettel és érzülettel rendelkezik, és magát nagyon nagyra, az igazság kizárólagos birtokosának tartja.
2022. szept. 19. 16:40
 2/19 Miss Endzsi ***** válasza:
62%
Irigykednek, örülnének ők annak az életnek elhiheted.
2022. szept. 19. 17:01
 3/19 anonim ***** válasza:
87%

1es egy érzületre rátapintott. Deee nemegészne úgy, ahogy gondolja.

Van egy szűk, de hangos réteg, jellemzően tanultak és fővárosiak, akik lenézik a vidékieket, mondván ostoba vidéki suttyók, tanulatlanok és csak azért nyer a fidesz, mert ezek a buta népek mindent IS elhisznek.

Ezen a vidéki lakosság - megjegyzem joggal - megbántódik. Főleg, hogy mint minden általánosítás, a fent említett is hamis.

Így a vidékiek egy hangos része elkezdi szídni a "büdöspestieket", a semmirekellő bölcsészeket, a belpesti értelmiségieket, akik soha nem dolgoztak keményen, csak kávézgatnak az irodákban, stb.... hogy mekkora arcuk van pedig semmi haszna a létezésüknek, a társadalom terhére vannak stb...

Mindkét fél okosabbnak, jobbank, előrébbvalónak, életrevalóbbnak, racionálisabbnak, és tulajodnképpen minden tekintetben feljebbvalónak tartja magát, illetve a saját rétegét, mint a másikat.

Van pár kulcsszó, amit ha egy beszélgetésben másikra hasnzált jelzőként hallasz, azonnal hagyd el a beszélgetést, mert ott értelmes vita nem fog teremni. A "belpesti értelmiség" és a "buta falusi agmyosott" ezen kulcsszavak közét artozik.

Mer egyébként semmi köze ennek ahhoz, hogy ki mennyit tanult. Igazából csak a sima jobb-bal politikai sárdobálás része.

2022. szept. 19. 17:19
 4/19 anonim ***** válasza:
51%
Én 1-esnek igazat adok. Budapesten élő, de nem belpesti értelmiségiként. Meg annyit tennék hozza, hogy mindog az aktualis eu-véleményt fújják, mindig azt gondolják, amit divat gondolni. Felteszik a fb-ra az aktuális képkeretet hogy éppen mivel értenek vagy nem értenek egyet.
2022. szept. 19. 17:40
 5/19 anonim ***** válasza:
21%

4es, te, mint pesti, de nem belpesti értelmiségi! Jól értem, hogy te azt állítod, hogy aki bizonyos kerületekbne lakik és van felsőfokú iskolai végzettsége, az egyértelműen úgy viselkedik, ahogy írod?

És téged ettől a mentalitástól pusztán az mentett meg, hogy nem az adott kerületben élsz?

2022. szept. 19. 17:44
 6/19 anonim ***** válasza:
68%
"out of touch"
2022. szept. 19. 17:50
 7/19 anonim ***** válasza:
55%

"Van egy szűk, de hangos réteg, jellemzően tanultak és fővárosiak, akik lenézik a vidékieket, mondván ostoba vidéki suttyók, tanulatlanok és csak azért nyer a fidesz, mert ezek a buta népek mindent IS elhisznek."

én vidéken nőttem fel, de nagyjából hasonlóan gondolom. sőt, a fidesz is így gondolja, és jól ki is használja minden egyes választás alkalmával.

2022. szept. 19. 18:02
 8/19 anonim ***** válasza:
32%
5 öske ezt hol olvastad? Szövegértés nem megy, csúsztatás annál inkább?
2022. szept. 19. 18:06
 9/19 anonim ***** válasza:
67%

En videken nottem fel, ertelmisegi csaladban, de eletemben nem talalkoztam annyi bunko, erzeketlen rideg emberrel,mint a fovarosban😀

Es egyaltalan nem igaz a sztereotipia….sokkal,de sokkal tobb es sotetebb ember van Budapesten,mint videken ( aranyositva)

Hazamegyek se hajlektalan, se szemet, se ennyi igenytelen, muveletlen ember. (Es megyeszekhely)

Ja, es nem is itelkeznek es alkotnak sztereotipiakat.

2022. szept. 25. 23:40
 10/19 anonim ***** válasza:
#9-es vagyok, nem a kerdessel kapcsolatosan, hanem kommentre reagalva irtam a valaszomat
2022. szept. 25. 23:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!