Az embereknek mi a baja a "belpesti értelmiséggel"? 19/F
Az utóbbi időben nagyon komolyan foglalkoztat ez a kérdés. Mindenhol csak azt hallom, hogy a belpesti értelmiség így, a belpesti értelmiség úgy. Ezzel nem lenne semmi probléma, de általában ez pejoratívan, lenéző kontextusban jelenik meg a médiában, illetve a közbeszédben. Én személy szerint nem annyira értem mi a gond ezzel a társadalmi réteggel, hiszen az "értelmiségi" jelző eredetileg magasan iskolázott, tanult, művelt embert jelent.
Én is értelmiségi családba születtem, a lakóhely is stimm, valamint fontolgatom az ELTE régész szakját, illetve a közösségszervezés szakot is, csak hogy tetézzem a sztereotípiát :))).
Sok helyen látom (pl. itt is), hogy "sok úrigyerek lusta dolgozni" stb. Miért ez a közvélemény? Miért baj, hogyha valaki lexikális irányban helyezkedik el, illetve ezt a fajta tudást részesíti előnyben? Komolyan ott tart az ország, hogy az "értelmiségi" egy negatív jelző lett?
De miért veszed magadra Kérdező?
Én is belpesti vagyok és értelmiségi, de nem vagyok hajlandó mindenki nevében megsértődni, mivel tudom, hogy egyik opció sem igaz rám, ami miatt ez a réteg kihúzta a gyufát.
Ha nem inged ne vedd magadra!… ha meg “inged”, akkor tűrd az igazságot!
Én veled ellentétben éltem évekig több nyugati országban, úgy hogy felsőfokon beszélem a nyelvüket. Nem a hasamra ütöttem és nem csak naiv elképzeléseim vannak a nyugati országokról, mint neked, aki jó esetben voltál 2 hetet Jesoloban nyaralni és azt hiszed, már mindent tudsz.
Ha te liberális nyugati emberke vagy, akkor miért skatulyázol egyáltalán? Erre kéne választ keresni magadban.
Nem annyira érdekel, mennyit voltál és hol, tekintve, hogy az érvelésedből egyértelmű, hogyha Woke-országban éltél volna, akkor is meggyőződésed lenne, hogy nyugaton rosszabb a helyzet. Nem tudom, hogy miből feltételezed, hogy "Jesoloban voltam 2 hetet nyaralni". Ott speciel nem voltam, de nemrég Londonban töltöttem pár napot. Na ott no gender wc van több helyen, és ha egy muszlim felszáll a metróra, nem lesz mindenkinek halálfélelme. Mindezt úgy, hogy kiléptek az EU-ból, ergó nem az ő "szabályaik szerint élnek". Nyilván minden országnak megvannak a negatívumai, de ne akard nekem azt mondani, hogy Magyarországon bármilyen szempontból jobb lenne a helyzet, mint bármelyik nyugati országban! Egyszerűen nem mondanál igazat. És ugyebár az ilyen hazaszerető emberek mindig a színtiszta igazat mondják, nemde? ;)
Én nem skatulyázok senkit, csak feltettem a kérdést, hogy miért csodálkozol, ha beskatulyáznak, hogyha te is sztereotípiákban gondolkodsz...
Belpestinek bejött az élet. Ezt nehéz feldolgozni nekik és azoknak akiknek nem ők. Priviligizáltabb helyzetben vannak a lakosság többi részéhez képest a hétköznapokban.
Ebben semmi új nincs.
Ideáig mindig volt, akinek kapálni kellett holnapról hónapra, emiatt az alternatív életre vágyik. Vagy másodrangú értelmiségi. Szidni kezdi ezernyi oknál fogva. Ők meg nem tudják mihez viszonyítani magukat helyben, mert a szakmájuk csúcsára jutva külföldiekhez tudnám viszonyítani magukat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!