Mennyire féltek az előttünk álló időszaktól pénzügyi szempontból?
Egyre keményebb árak, brutális rezsik, várhatóan eszméletlen benzinárak következnek. Az előttünk lévő telet úgy rebesgetik, mint amit a nagy- vagy a dédszüleink éltek át a maguk korában, mikor a kenyeret és a fűtést is nélkülözni kellett.
Sokak megélhetése van óriási veszélyben, családok ezrei mehetnek tönkre, kerülhetnek az utcára. Még talán nincs akkora pánik, mert távolinak érződik, de érthetően egyre fokozódik.
Mit vártok, mennyire tartotok a következő 1-3 évtől? Miből fogtok visszavenni teljesen, mennyire terveztek változtatni az életeteken? Mikkel lesznek nagy nehézségeitek szerintetek?
Én egyre jobban szorongok tőle.
Szerintem még pontosan nem szembesültek az emberek a helyzet súlyosságával.Mert még csak itt-ott érinti őket a változás szele.És sokan nem látják az összefüggéseket, na meg persze bíznak a legjobbakban, hogy majd lesz valahogy. De érezhetően a kormány is komoly bajban van.És ha nem lesz béke, akkor minden csak rosszabb lesz, még nagyobb teher zúdul az emberekre.Jelenleg még csak a magas inflációt érezzük,a gyenge forintot.De ez pár hónap múlva változhat, béke hiányában.Akár az is benne van a pakliban hogy piaci árat fog fizetni mindenki, árstopok nélkül,és a jelenleginél is drágább élelmiszerárak mellett és új adók, megszorítások bevezetése sem lehetetlen az eddigieken felül még.
Sokan nincsenek is tisztában hogy meddig fajulhat ez, sokan pedig úgy gondolják felesleges találgatni is, hisz nem látunk a jövőbe, így nem akarnak különösebben foglalkozni vele, aggódnak, de bíznak a legjobbakban.
Én egyedül élek,jelenleg mindenem megvan a jó és kényelmes élethez, alapból is spórolós életmódot folytattam, és tartalékom is van.De azért bennem van a bizonytalanság a jövőt illetően.Próbálok bízni abban hogy nem lesz nagyon rossz.De bevallom a legrosszabb forgatókönyv is előttem van, hogy teljesen felborul az életem,és a stabil lábon álló anyagi helyzetem egyik pillanatról a másikra eltűnik, és mondjuk nem lesz mihez nyúlnom vészhelyzetben.
A jelenlegi helyzetben számomra az megnyugtató hogy mondjuk ha a táplálékláncba akarom besorolni magam, akkor nem én vagyok a legalsó ponton.Magyarul rengetegen vannak nálam jóval rosszabb helyzetben.Ami csak annyiból megnyugtató hogy olyan világ csak nem jön, ahol tömegesen pusztulnak el az emberek egy gazdasági világválság miatt. Más szempontból viszont természetesen nem megnyugtató, mert nem lesz kellemes látni más emberek tehetetlenségét, szenvedését.Remélem nem is kell ilyesmit megélni!
Semennyire. A mi rezsink nem lesz sokkal több, kis lakás, gáz nincs bekötve, áramból így valamennyire túllépjük az "átlagot", de nem lesz vészes így sem.
A benzin árat abból a szempontból leszarom, hogy nem vezetek. Nyilván emiatt viszont megint csak drágább lesz minden, az nem tetszik, de ez van, ami kell, azt ki tudjuk majd fizetni. Lehet vissza kell majd fognunk magunkat, de kaja és fűtés lesz.
Ami lehet, hogy tényleg nem fog beleférni, az a külföldi nyaralás. Ha ez így marad, hogy a Monopoly pénz többet ér, mint a forint, akkor lehet idén egy időre elbúcsúzom a tengertől. Pedig nagyon szeretem, de hát ez van. Amúgy is most fog gyerekem születni, szóval pár évig nagy útra amúgy sem mennénk. Aztán majd meglátjuk mi lesz. Azért abban biztos vagyok, hogy szó szerint éhezni, mint pl a nagyapám az ő gyerekkorában, nem fogok.
Nekem is van megtakarításom, én se a "tápláléklánc" alján állok. De ha az a pénz az értékét veszíti, nagy bajban lennék, ha nekem kéne eztán megtermelni a betevőt és a vizet a kútból húzni.
Van egy kolléganőm. Ő kb. 10 évvel ezelőtt mesélte, hogy kamaszkorában - ahogyan az lenni szokott volt -, irtóra szégyellte a szüleit. Miért? Mert nem volt "rendes" munkájuk, a földből és az állattartásból éltek. Tényleg nem volt puccos kocsijuk, nem jártak külföldre nyaralni, és az anyának nem volt műkörme. De tele volt a kamra sonkával, szalámival, befőttel és lekvárokkal. A kemencében ott sült a kenyér, az udvaron állt a felhasogatott tüzifa. Már akkor mondtam a kolléganőmnek, hogy higgye el, a szülei mindenkinél szabadabbak. Lehet, hogy szegényesebben élnek, de nem függenek egy szolgáltatótól sem.
Hát igen,de manapság már a földből és az állattartásból jóval nehezebb boldogulni.Nagyon ki van téve ez az ágazat az időjárásnak.Ami változik,és egyre jobban ellehetetleníti mindkét ágazatot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!