Mennyire féltek az előttünk álló időszaktól pénzügyi szempontból?
Egyre keményebb árak, brutális rezsik, várhatóan eszméletlen benzinárak következnek. Az előttünk lévő telet úgy rebesgetik, mint amit a nagy- vagy a dédszüleink éltek át a maguk korában, mikor a kenyeret és a fűtést is nélkülözni kellett.
Sokak megélhetése van óriási veszélyben, családok ezrei mehetnek tönkre, kerülhetnek az utcára. Még talán nincs akkora pánik, mert távolinak érződik, de érthetően egyre fokozódik.
Mit vártok, mennyire tartotok a következő 1-3 évtől? Miből fogtok visszavenni teljesen, mennyire terveztek változtatni az életeteken? Mikkel lesznek nagy nehézségeitek szerintetek?
Én egyre jobban szorongok tőle.
A környezetemben szinte senki nem szorong. Mindenki csodálkozva kérdezi, hogy miért nem megyek nyaralni.
Van pénze sok embernek hidd el. Csak néha megy a panaszkodás, hogy jaj de drága az élelmiszer.
Van vésztartalékom, amiből lakást szerettem volna venni (hitel kiegészítéssel persze)
De lehet abból inkább külföldre megyek. Egyre égőbb amit Orbán csinál, láttátok a mai nyilatkozatát is? Szerintem valami mentális betegsége lett a korlátlan hatalomtól.
Igen tudom nincs kolbászból a kerítés kint sem, ha akarnék itthon is lehetne egy átlagosnál valamennyivel jobb életem, de nem akarok olyan országba lakni, amit egy ilyen skizofrén idióta képvisel, pláne nem olyan emberekkel, akik önként szavaztak rá, különösebb győzködés vagy kampány nélkül is.
Épp most veszünk fel 25 millió hitelt. Ja, persze külföldön, mert itt 3 év alatt vissza fizetjük.
Nem szorongunk, minek?
Azt gondolom, hogy lesz néhány szűkösebb évünk, de a többségnek ez sem arról fog szólni, hogy lesz e mit enni, egyszerűen takarékosabban, kevésbé pazarlóan kell majd élnünk. Hozzáteszem, sajnos jó lett volna, ha nem ilyen áron, de már szükség volt az embereknek egy ébresztőre, mert olyan szintű a pazarlás manapság, hogy bármilyen zöld törekvés hasztalan volt ezzel szemben.
Amit még tudni kell, hogy mi függünk Oroszországból, de ők is Európától. Főleg technológiai értelemben, mert hiába hangzik fenyegetően, hogy majd eladja a földgázt ázsiai országoknak, nincs min odajuttatni, nincs hozzá infrastruktúra, Kína meg nem igazán szeretne ezzel foglalkozni, maximum hitelt ad a kiépítésére, de ennyi.
Szóval, megy itt a fenyegetőzés oda-vissza, de összességében azért nagyobb pénzügyi és gazdasági folyamatok uralkodnak a háttérben, mint azt mi, kisemberek feltételezzük.
Most nyaralunk külföldön, épp azért, mert úgy készülünk, hogy évekig nem tudjuk majd megtenni. Ételből, ha hazamegyünk csinálunk egy nagy felvasarlast, és rendszeresen főzünk, megtervezzük előre a menüt. A padlasteret leszigeteljuk még, az van hatra, így a családi házas gazszamlank elvileg "csak" duplájára nő majd, nem triplajara.
Nyelvet tanulunk a férjemmel és 5 éven belül irány külföld. Több diplomás ember vagyok, lesz munkám máshol is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!