Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Észrevettétek,hogy az egyeteme...

Észrevettétek,hogy az egyetemen csak a piálás tartja össze az ember nagy részét?

Figyelt kérdés
Ez alatt értem, ha nem mész velük piálni már szóba se állnak veled, minden közös program az ivásról szól. Nincsenek igaz barátságok, csak ivós társaságok, akik előtted jópofiznak a hátad mögött kibeszélnek.

2022. jún. 22. 19:21
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
86%
20-as ez inkább a te korlátoltságod. Szakkollégium, TDK, konferenciák stb., most komolyan ezeket sorolod fel a bulizás alternatívájaként? Ezek közel sem elérhetőek mindenki számára, hiszen ezek alapvetően tudományos teljesítményhez köthetőek, amihez nem mindenkinek van affinitása, tudása, képességei. A sport (a BEAC-ot említetted, de pl. a mi egyetemünkön csak szabadon választott tárgyként lehetett felvenni sportokat - ami az időpontokkal, létszámkorláttal azért jelentősen megszűrte a lehetőségeidet, én egyszer sem tudtam felvenni egyet sem ezek miatt - vagy pedig verseny szinten lehetett sportolni, ami megint nem opció mindenkinek), illetve a színjátszó kör (megint nem mindenkinek való) sem fed le egy sokkal szélesebb spektrumot… Ha valakit ezek nem vonzanak vagy nincsen lehetősége kapcsolódni hozzájuk, az még nem jelenti az illető bármiféle hiányosságát.
2022. jún. 25. 12:26
 22/33 anonim ***** válasza:
69%

21-es, a bulizás sem fed le minden spektrumot. Nekem speciel egyáltalán nem a bulizás jelenti a szórakozást, kikapcsolódást, nem szeretek részegen/beekizve füksiketítő zenére rángatózni, inkább már rendes társas tánc.

Olyan nincs hogy valakinek semmilyen akadémiai jellegű, beszélgetős vagy extrakurrikuláris programra nincs affinitása, aki tényleg ennyire egyszerű és szellemileg felszínes mit keres egyetemen?

Sportolni nem csak szabvál tárgy keretein belül lehet, raklapnyi egyetemi sportverseny van ahol senki sem fog kinézni ha amatőr csapattal indulsz. Mi első évben röpiversenyen indultunk full kezdőként és baromi jól szórakoztunk, mellékes hogy 4.-ek lettünk. De még ennyi sem kell, egy haverom konkrétan bokszklubbot nyitott másodévben amit poszterekkel hirdettünk, az is qrva jó volt mert csomó jó arc összegyűlt. Csak akarni kell. De persze azzal sincs baj ha valakinek a lerészegedés és bulizás jelenti a közösségi életet, a lényeg hogy mi is, ti is megtaláljátok amire szükségetek van.

2022. jún. 25. 12:53
 23/33 anonim ***** válasza:
69%

21: Jó hát ebből is látszik, mennyire fogalmad sincs az egészről egyáltalán megpróbáltál valaha, valamelyikhez csatlakozni? Mert vannak nyílt TDK ülések, konferenciák ahol jellemzően elég érdekes témákról tartanak előadásokat és ezekhez hozzá lehet szólni, jellemzően egy párbeszéd is kialakul a végén az már tanszéke/konferencia válogatja hogy mennyire sikerül interaktívra, mennyire vonják be a jelenlévőket. Ezek abszolút elérhetőek, max. regisztrálni kell. Senki nem mondta, hogy ez a bulizás alternatívája, egyszerűen erre reflektáltam:

"A szakról magáról, a tanultakról, az érdeklődési körünkről stb. egyáltalán nem beszélgettünk."

Ha valakinek erre van igénye arra van bőven hely és lehetőség ahol megteheti. Igen, az egyetemi bulin valószínűleg nem erről lesz szó, meg dögunalom óra után sem, de lehet ugyanezekkel az emberekkel már egy TDK ülésen vagy után tök jót tudtok beszélgetni erről, ami akár egy barátság vagy valami kezdete is lehet. És általában ha megismersz egy embert aki aktívabb közösségi életet él, akkor utána sokkal könnyebben megismersz másokat és kerülsz be egy csoportba egy idő után.

Senki nem mondta hogy csak a sport, meg csak a színjátszókör van és mindenkinek ezt kell szeretni, ezt példálózó jelleggel mondtam szemléltetve, hogy azért elég sokféle igényt ki tudnak elégíteni az egyetemi csoportok. Nyilván én sem jártam el mindenhova, ezért nem is tudnám felsorolni az összeset, de volt filmklub, kirándulócsoport, ilyen-olyan futás, táborok, pszichológia kör. Ezekben a tagok viszonylag szabadon választották meg, hogy mit csinálnak, miről beszélnek, épp hova mennek együtt, milyen programokat szerveznek. Ha neked, vagy valaki másnak semmi nem megfelelő alternatíva akkor az meg nem az egyetemi élet hiányossága szerintem. Akkor mondja azt, hogy ő nem szeret semmit sem csinálni, vagy motiválatlan csatlakozni a közösségekhez, esetleg nem mer. Nincs ezzel baj, csak akkor ne ezzel a hiteltelen dumával jöjjön, hogy "mert mindenki csak piál, én meg annyira különleges vagyok hogy nem". Oké, hogy az ELTE-n biztos több a lehetőség, meg jobbak mint egyes más egyetemeken, de az én ismerőseim csak az ELTE-re jártak/járnak van aki Pázmányos, Szegeden vagy Pécsett tanul és látom hogy ők érdekes módon találnak magukat programokat az egyetemen a piáláson kívül is.

2022. jún. 25. 12:58
 24/33 anonim ***** válasza:
70%

A hallgatók létszámához képest nagyon kevesen végeznek tudományos tevékenységet, ennek ellenére valamiért mégis azt érzik, hogy van ott helyük, szeretnék több ismeretre szert tenni, végzettséget szerezni, majd elhelyezkedni a szakmában stb. A tudományos élet teljesen más, nem mindenkit vonz és mint írtam nem mindenki rendelkezik azokkal a kvalitásokkal, amit igényel. Például egy szakkollégiumba sem lehet - legalábbis nálunk - csak úgy jelentkezni, ott is van felvételi, kell vinni kutatási tervet, referenciákat, oktatói ajánlást stb., nem mindenki felel meg a követelményeknek. Ettől még lehet egyetemre való.

Az egyetemi sportélettel kapcsolatban pedig szintén a saját tapasztalatomról beszéltem, a saját egyetememen így működött a dolog. Én figyelembe veszem, hogy mindenhol más a rendszer és nem teszek olyan általános kijelentéseket, amik nem állják meg a helyüket minden esetben. Én azt gondolom neked vagy nektek is hasonlóképpen kellene fogalmaznod vagy fogalmaznotok. Tök jó, ha leírod, hogy pl. nálatok voltak szabadon látogatható konferenciák, kiránduló csoport meg filmklub, de ötezredjére is csak azt tudom leírni, hogy NÁLUNK NEM VOLTAK ILYEN LEHETŐSÉGEK.

2022. jún. 25. 13:25
 25/33 anonim ***** válasza:
67%
Mielőtt pedig írná valaki, hogy miért nem próbálkoztunk magunk programokat szervezni elmondom, hogy próbálkoztunk, de nem volt rá igény és emiatt végül lemondtunk róla. Az első évben volt gólyabál, amire a szakunkról egyedül ketten mentünk el, senki más. A szakestünk érdeklődés hiányában elmaradt, majd később a HÖKösök szervezték, gyakorlatilag egy házibuli lett belőle, csak a szervezők és barátaik jártak el. Mi próbáltunk összehozni sima beszélgetős programokat (pl. kocsmában, a kampuszon, pikniket, társasjáték) és senkit nem érdekelt. Próbáltunk létrehozni egy tanulócsoportot, semmi nem lett belőle. A szakos facebook csoportunk is tulajdonképpen teljesen üres volt, semmi interakció nem folyt benne, ha feltettél egy egyszerű kérdést nem válaszolt rá senki. A lényeg az, hogy nálunk ez teljességgel lehetetlen volt, semmiféle közösség nem alakult ki.
2022. jún. 25. 13:32
 26/33 anonim ***** válasza:
64%

24: Ismétlem, hogy egy példálózó felsorolás volt. Nem arról volt szó, hogy szakkollégiumba kell menni, de van ilyen lehetőség is. Meg más is. A nyílt TDK ülésekhez, vagy az előadásokon, konferenciákon való részvételhez semmilyen különleges kvalitás nem kell. Egy dolog kell, érdeklődés. Vagy még talán az is, hogy ne legyél lusta elmenni. Akinek pedig ilyen jellegű beszélgetésekre van igénye az ne panaszkodjon, hogy az egyetemen csak a piálás megy és nem lehet komoly diskurzust folytatni. Lehet, csak nem élt a lehetőséggel. Direkt ezeket mondtam, mert TDK ülések, és előadások, konferenciák mindenhol vannak, erre nem lehet azt mondani hogy "de nálunk nem volt". Ha nem volt, akkor nem egyetemre jártál.

Egyébként nagyon érdekel melyik egyetemre jártál, és mikor, hogy semmi de semmi lehetőség, program nem volt. És mindenkit csak a piálás tartott össze nálatok? Te vagy a PTE-s? Mert tudtommal ott azért bőven van sportlehetőség a szabválon kívül is.

Az fb csoportok nálunk sem érdekeltek senkit. A kisebb köröknek saját kis chatcsoportja volt, onnan tudta meg mindenki amit akart ezért nem írtak a szakos csoportba. Nem is figyelték.

2022. jún. 25. 13:46
 27/33 anonim ***** válasza:
0%
Igen, PTE-s voltam.
2022. jún. 25. 13:56
 28/33 anonim ***** válasza:
0%
Nem tudom milyen sportlehetőségekről beszélsz.
2022. jún. 25. 13:56
 29/33 anonim ***** válasza:
64%
A PTE-nek is van atlétikai klubja, meg sportirodája is. Biztos nagyon aktívan kerested a lehetőséget ha én ELTE diákként hallottam már a PEAC-ról, te meg azon lamentáltál hogy nem sikerült felvenni a sport szabvál kurzust.
2022. jún. 25. 14:03
 30/33 anonim ***** válasza:
55%
Hallottam már róla, ha legalább olyan aktívan keresnéd a lehetőségeket mint én akkor tudhatnád, hogy hogyan működik.
2022. jún. 25. 14:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!