Mihez kezdenél, ha most örökölnél 28 millió forintot?
Úgy hozta a sors, hogy apai ágon kihalt az egész rokonság az elmúlt néhány évben. Így most az ingatlan és ingóságok eladása után az én örökségem nagyjából 28 millió forint lesz. Sok dolog van amit egész életemben nem engedhettem meg magamnak ( pl. szeretnék egy új autót max 5-6 millió forintig) de ezen túl fogalmam sincsen mihez kezdjek a fennmaradó összeggel.
Soha nem voltunk gazdagok, amolyan csóró családból származom, éppen ezért félek hogy majd nem tudok megálljt parancsolni, és elszórom a pénzt.
Mivel egész életemben nélkülözni kellett, nagy a csábítás hogy mindent egyszerre beszerezzek amiről korábban csak álmodni mertem.
Szerintem a két véglet: rongyokban jársz és elásod a pénzt meg kuporgatsz, vagy drága autó luxusnyaralás, habzsi-dőzsi aztán ott állsz tele élményekkel pénz nélkül...
Amúgy meg mit ér a pénz ha nem költesz? Sajnos sokan a pénzt célnak tekintik, pedig csak eszköz. Én úgy gondolom, ha nagyobb összeghez jutsz, egy részét költsd magadra, a pénz igenis boldogít, ki ne szeretne egy jobb cipőt, ruhát, stb? 1-2 százezret igazán költhetsz magadra, ha ruhát cipőt ilyesmit veszel az nem igazán kidobott pénz. Ha van lakásod, azt is kipofozhatod, de ne flancos cuccokat vegyél, hanem olyant, ami segít, hogy olcsóbban energiatakarékosabban fenntarthasd a lakást (pl szigetelés, ablakcsere, stb). A pénz nagy részét viszont ha befekteted pl ingatlan (kisebb lakás, vagy garázs) amit kiadsz bérletbe, akkor hozza a pénzt. Egy részét érdemes rövid távon lekötni, mégha nem is hoz sokat, bármikor juthass hozzá. Lehet venni egy részén befektetési aranyat.
A lényeg, hogy egy kis részét fordítsd magadra, autóból se kell a luxus márka, inkább a hosszú távú fenntartási költségeit nézd, a többit meg lehetőleg ne egy helyre rakd/fektesd be, több lábon élj. Ja és egy jelképes kisebb összeget akár csak pár ezer Ft-ot fizess be valamilyan karitatív alapítványnak pl kutyamenhely, tudod jót teszel Veled is jó fog történni.
Általában azok okoskodnak akik sok dolgot már megkaptak/elértek az életben, rakd be a pénzt ide meg oda stb. Semmit se ér, ha nem költesz magadra is. Van a takarékosság meg van a zsugoriság. Nem ugyanaz...
Piák, kurvák, drogok.
A többit verd el.
9-es az 5-6 millás új autó és a luxusautó közé tegyél úgy 30 millió forintot. Bár még az is lehet csak a prémium kategória, a luxus a te elképzelésedtől nagyon távol van.
Kérdező, az új autót tényleg megrázó volt olvasni egy eddig csóró családban tengődő embertől. Legyen saját otthonod. Van az a La Fontaine mese a tücsökről és a hangyáról. Szóval azért egy saját lakásba belépni az bokaösszefo.sós érzés, szerintem eltörpül mellette bármilyen jó nadrág vagy cipő vásárlása után érzett öröm. Ennyi pénzhez képest a ruhák nagyon drágák, tömegcikk levis, mustang farmer 25-30 ezer Ft, télikabát 100 ezer, átmeneti 50, egy-egy cipő szintén 20-30 körül. Megveszel két szezonnyi új cuccot és elment egy milla. Szóval önmérséklet, egy lakást vegyél és az illetékre, ügyvédre berendezésre:zárcsere, kanapé, háztartási gépek, festés -ami lehet sk., de úgyis 2milla elmegy. Ugye mindjárt nem sok a 28? Ha van hol laknod még most akkor kiadhatod a lakást és a havi bevételből öltözködhetsz, picit később ha átköltöztél és lesz fizud arra már bevállalhatod az autóhitelt. Vagy, ha a lakás bérleti díját költöd kocsira már az is jobb.
Ja, és javaslom nagyon gyorsan fektesd be, a család és a barátok nagyon hamar legombolják rólad a lóvét! Itt egy gázszámla, ott egy nagybevásárlás, amott egy konyhafelújítás, ha azt látják költöd a lóvét, amíg tudják, hogy van addig bizony evidencia lesz, hogy mindenkinek csurran cseppen.
10: Sajnos sokan azt hiszik, hogy ez a gazdagok szokása, igen.
Nem tudom, mennyi ideig tart ki 28 M úgy, hogy valaki csak költi, költi, és 10x drágább dolgokra, mint amennyiért ugyanolyan JÓ, célnak megfelelő tárgyakat lehet kapni, de az biztos, hogy egyszer elfogy, míg ekkora összeggel már élete végéig tudna magának jelentős életminőségnövekedést biztosítani, ha megmaradna a szokott költési szintjén. És hát ez utóbbiak a gazdagok, illetve ekkora tőkével még csak az átlagnál biztosabb anyagi helyzetűek.:)
Először is vennék egy saját lakást és teljeskörűen felújítanám, bebútoroznám úgy, hogy a következő 10 évben elég legyen csak megóvni az állagát.
És sajnos a mai árak mellett azon már nem kellene gondolkodnom, mit kezdjek a pénz maradékával.
Ingatlant vennék mindenképpen. Nem házat, hanem lakást. Könnyebben kiadható/eladható adott esetben, állagát jobban tartja.
Ha van sajátom (amiben most élek), akkor kiadnám a vásárolt ingatlant, az havi rendszeres jövedelem lenne. Amit nyilván nem élnék fel mindenáron, ha nem muszáj, viszont azért nyilván több dolgot megengedhetnék magamnak időnként. A bérbeadott ingatlan pedig nyugdíj kiegészítésnek is jó lesz (tudom, még sok idő van addig, de gyorsan telik az idő sajnos.) S nem mindegy, hogy abban a 20-30 nyugdíjas évedben majd nyomorogsz vagy nem.
Az biztos, hogy ha csóró lennék és az ölembe hullana majd' 30 millió, nem egy 6 millás kocsit vennék, ami fél év múlva már szart sem fog érni.
Befektetnék inkább ingatlanba, vennék valami lepukkant szart, felújíttatnám (amit tudnék én megcsinálnám) és vagy eladnám jó pénzért vagy kiadnám albérletbe, hogy legyen egy biztos bevételem és tőkém a későbbiekben.
Sajnos te vagy a tipikus példája annak, hogy sokan miért nem tudnak kitörni a csóró létből akkor sem, ha az ölükbe hullik egy kis pénz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!