MLM neked nem okozott szégyenérzetet?
Mert nekem már akkor azt okozott amikor még csak megpróbáltam elképzelni hogy ezzel felhívom telefonon az ismerőseimet.
Azt éreztem hogy ha ezzel az ismerőseim elég állnék az olyan mintha az mondanám nekik hogy semmire nem jutottam az életben, nem tanultam semmit, nem értek semmihez, egy nulla vagyok, és ez az utolsó szalmaszál amibe még belekapaszkodok, hátha juthatok valamire.
Szóval ez a szégyen olyan mérhetetlenül erős volt, hogy az MLM előadásnál tovább nem jutottam.
Ti éreztetek hasonlót?
Én megértem, hogy névtelenségbe burkolózva könnyű dobálózni a szavakkal és vádaskodni. De gondolj arra, hogy mi van, ha mégis tévedsz!? Mi van, ha mégsem ezt jelenti az MLM és nem mindenki így dolgozik?
Én nagyjából 7 éve foglalkozok MLM-el. A hozzászólásod egyértelműen azt állítja, hogy én magam is "erősen etikailag megkérdőjelezhető módokon próbálok" eladni embereknek túlárazott sz@rokat. Ezt anélkül állítod, hogy bármit is tudnál rólam, vagy bármit is tudnál arról, hogy én hogyan dolgozok.
Azt megértem, hogy embernek az él a fejében, hogy az MLM úgy működik, hogy öregasszonyokat kell átverni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy főleg a 90-es években valóban voltak cégek és hálózatok, akik így dolgoztak. Nagyrészt direktmarketing cégek, de a legtöbben nem tudnak különbséget tenni. Persze voltak köztük MLM cégek is és még ma is léteznek ilyenek. Sajnos ez ellen nincs mit tenni, ez benne van a pakliban. Több ezer MLM rendszer létezik a világon. Nem mind egyforma. Ráadásul cégen belül is óriási eltérések lehetnek az ágak működésében.
Te ebből ismered a 3-4 leghíresebbet/hírhedtebbet.
Gondolj csak arra, hogy öregasszony-buszoztatás és bemutatók az utóbbi két évben alig voltak a vírushelyzet miatt, sok MLM cég forgalma mégis nagyot nőtt ebben az időszakban. Kizárólag online. Ezt hogyan tudod magyarázni? Az öregasszonyokat elég nehéz lenne behívni egy zoom találkozóra. És még ha sikerülne is, akkor is hogyan tovább!? Ők már biztosan nem tartanának további találkozókat.
Ha valóban érdekel téged ez a téma és továbbra is szeretnél érdemi vitát folyatni róla, akkor egyetlen egy alapvető dologban egyességre kellene jutni:
Az MLM-be a legkönnyebb dolog embereket behozni, hogy vásároljanak valamit. De ez a teljes munkának a legkiseb, elhanyagolható része. Innen kezdődik az kemény munka, hogy az illetőből törzsvásárló, esetleg később munkatárs legyen.
Ha ezt az egy dolgot megérted és elfogadod, akkor talán lehet értelme tovább beszélgetni. (Nem kell nekem elhidd, olvass el bármilyen független közgáz könyvet ami foglalkozik a témával. Ha azoknak sem hiszel, akkor valóban nincs miről beszélni)
Tegyük fel, hogy elhiszem hogy te tényleg tisztán és etikusan csinálod ezt az MLM bizniszt. Akkor viszont te vagy kb 10.000 hálózatépítőből az egy. De maga az egész MLM szcéna ettől még shady business marad, amit érdemes mindenkinek elkerülnie.
Angol nyelvterületen számtalan tartalomgyártó van, aki dedikáltan csak arról gyárt tartalmat, hogy ezek az MLM rendszerek mennyire nem etikusan működnek, és sokszor konkrétan átverik az embereket.
https://www.youtube.com/tasav/videos
https://www.youtube.com/c/CCSuarez/videos
https://www.youtube.com/c/HannahAlonzo/videos
https://www.youtube.com/c/MackAttackReturns/videos
Külön angol anti-mlm reddit topik van, ahol ezeknek az ügynököknek a legszánalmasabb húzásait gyűjtik.
Elhiszem hogy 99% szélhámos MLM ügynök közül te vagy az 1% talpig becsületes és etikus ügynök, de ettől se én se a közvélemény nem fog pozitívabban tekinteni erre a kókler üzletágra.
Nyilván nem fogom itt magamat fényezni, hogy milyen becsületes vagyok. Ezt hadd döntsék el azok, akik ismernek. Viszont a korrekt viselkedést elvárom az egész csapatomtól. Gondolj csak bele, ha van egyetlen hálózatépítő, aki korrekt módon képes volt üzletet építeni, akkor a csapattagjai miért ne lennének ugyanarra képesek?
Nyilván a mi csapatunkban fel szokott bukkanni pár új ember, akiknek bármit mondok, akkor se úgy csinálják. Ezekkel sajnos nincs mit kezdeni, előbb-utóbb ki fognak esni, csak addig is rontják a cég és a csapat hírnevét. De ez benne van a pakliban.
Az MLM rendszerekben nem létezik az a fogalom, hogy főnök. Senki sem parancsolhat senkinek, senki sem rúghat ki senkit. Nehezen tudok elképzelni olyan esetet, hogy egy amúgy becsületes ember csatlakozik a rendszerhez és a szponzorai parancsára elkezdene hazudni, lopni, csalni.
Inkább azokkal van a gond, akik rövid távon gondolkoznak, egyik napról a másikra akarnak meggazdagodni. Ez viszont nem az az üzlet. Itt is ugyanúgy hosszú éveket kell beletenni, hogy legyen látszata. Mint minden más vállalkozásba.
Hány ilyen embert ismerünk mindenféle szakmából?! Jön a kőműves, összecsapja a munkát, hogy minél hamarabb megkapja a pénzét. Arra már nem gondol, hogy ha becsületesen elvégezné a munkáját, akkor legközelebb is adnék neki munkát, vagy másnak is ajánlanám.
Még régebben akartam venni egy használt kocsit magamnak. (a márkát, típust kigondoltam, az asszony meg a színét :). Már csak meg kellett találni és megvenni) Ugye "köztudott", hogy a használtautó kereskedők mind egy szálig alávaló gazemberek, sz@rt árulnak drágán. Én mégis kerestem egy fórumot, ahol ezzel a márkával foglalkoztak. Rengeteg ember, rengeteg tapasztalatot osztott meg. Volt a fórumon pár kereskedő, akikkel az emberek maximálisan elégedettek voltak. Kiválasztottam az egyiket, elmentem hozzá és megvettem a kocsit. Még csak próbakörre se vittem el. Hogy miért? Mert tudtam, hogy a legjobb tudása szerint fog nekem autót ajánlani. Ha engem átverne, vagy mást, akkor annak nagyon hamar híre menne az emberek között és bukná a bizniszét. Így meg még reklámoznia sem kellett magát, én kerestem meg őt.
Ugyanígy lehet az MLMben is dolgozni. Sok sok ember, akik állandóan megosztják egymással a tapasztalataikat. Mindenki ismer mindenkit, ha nem is közvetlenül, de vannak közös ismerőseik. Ha én csak egyetlene egyszer is átvernék valakit, akkor annak azonnal híre menne és odalenne a bizniszem.
Ez az üzlet a törzsvásárlókra épül. Ha nem elégettek, vagy átverve érzik magukat, akkor többé nem vásárolnak.
Bocs, ez egy kicsit hosszúra sikerült, de muszáj volt kifejtsem.
"linkeld be mit árulsz..."
Nem figyeltél. Én semmit nem árulok. Mit linkeljek be?
"hogy ilyet nem lehet megmondani csak úgy :D"
Én nagyon szívesen elmondok bárkinek bármit, ha megértem a kérdését. A tiédet viszont nem értem.
Kitől kellene pénzt kérjek, mire? Vagy te úgy gondolod, hogy én azzal foglalkozok, hogy van egy csomó termékem itthon és egy nagy táskával szaladgálok az emberekhez, hogy vegyenek tőlem valamit?
Vagy hogy érted, hogy pénzt kérek?
https://www.youtube.com/watch?v=N2Nh1gRseO0
Egy jó kis 1+ órás kibeszélő prodkaszt, az MLM árnyékos oldaláról. Ha valakinek sok ideje lenne az ünnepek alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!