Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért vállaljak diákmunkát?...

Miért vállaljak diákmunkát? Miért baj, ha nem akarok?

Figyelt kérdés

Egy vidéki egyetem bölcsészettudományi karán, egy nyelvszakon vagyok végzős egyetemista, de még ezt követően is tovább szeretnék majd tanulni. Minden félévben előjött, de most merül fel leggyakrabban a diákmunka kérdése, ugyanis ebben a félévben viszonylag kevés órám van. Korábban minden félévemben hétfőtől péntekig be voltam táblázva, de most két teljes szabad napon van, illetve két másik napon is csak egy-egy órám van reggel. Így most több szabadidőm van, bár elég sokat kell készülnöm az óráimra, mellettük nyelvet tanulok és szakdolgozatot is írok. Mindenki kérdezgeti tőlem, hogy mit dolgozok, dolgozok-e, nem akarok-e esetleg dolgozni, gondolkoztam-e rajta, hogy majd elmenjek dolgozni, de hát annyian dolgoznak az egyetem mellett stb., de igazából bennem nincsen semmiféle motiváció a diákmunka irányába csak már sokszor kellemetlennek érzem, hogy nem dolgozom. Annyira alapvetőnek gondolja mindenki, hogy ciki bevallani, hogy nem dolgozom semmit és még nem is dolgoztam. A szüleim tartanak el és ők fedezik a költségeimet (ez szerencsére nekik nem is okoz problémát, tehát ezen költségekbe nekem nem kell beszállnom), ezen felül több pénzre pedig nincsen szükségem, nem vágyom semmi olyasmire amit jelenleg ne tudnék megengedni magamnak (ünnepekre is mindig kaptam pénzt a rokonoktól már kisgyerek korom óta, illetve most az egyetemen is kapok ösztöndíjat). A szakomhoz kapcsolódó diákmunkák nincsenek, inkább csak az ilyen klasszikus lehetőségekre kell gondolni itt vidéken mint pl. árufeltöltés, gyorsétterem, pakolás, kasszázás, ruhabolti kisegítés stb., ez pedig önmagában mint munka nem annyira vonz. Soha nem dolgoztam még, tehát nincsen még tapasztalatom ezzel kapcsolatban és nem tudom tetszene-e, mennyire fárasztana-e le, mennyi időm és energiám maradna még mellette a tanulmányaimra. Úgyhogy tulajdonképpen nincsen különösebb érvem amely a diákmunka mellett szólna és nem érzem, hogy dolgozni szeretnék. Ugyanakkor azt érzem, hogy dolgoznom kellene és ez lenne a normális, ez lenne az elvárás a társadalom részéről, mert tényleg mindenki ezt kérdezgeti.

Szerintetek érdemes ilyen jellegű diákmunkákat végezni az egyetem mellett, megéri? Milyen pozitív hozadéka lehet?

2021. okt. 13. 10:12
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Érdekes ezeket a válaszokat olvasni, nem mindennel értek egyet vagy legalábbis más a tapasztalatom. A 10-es válaszra és hasonló reakciókra nem is reagálok, egy normális kérdést tettem fel, normális válaszokat várnék.

Én például inkább azt látom, hogy az egyetemisták kisebb része dolgozik az egyetem mellett, a többséget a szülők tartják el és maximum a kötelező szakmai gyakorlatukat végzik el mielőtt kilépnének a munkaerő piacra. A környezetemben (szak, volt osztálytársak, barátok, család stb.) például egy embert sem ismerek, aki dolgozna a tanulmányai mellett, mindegyikük megélhetését a család finanszírozza. Úgyhogy nekem ebből a szempontból egyáltalán nem annyira általános az, hogy egy egyetemista dolgozna az egyetem mellett, hanem éppen ellenkezőleg, ritka.

Az egyetemet így is komolyan veszem, szeretem, csinálom, terveim vannak vele stb., nem "szarok bele" mint ahogyan valaki írta. Úgyhogy ezzel nincsen probléma, nem érzem úgy, hogy ilyen jellegű motivációra lenne szükségem.

A pénzt azt gondolom, hogy a helyzetemhez viszonyítva egész jól tudom kezelni. Ugyan saját keresetem nincsen, de mint írtam gyerekkoromtól kezdve kaptam pénzt ajándékba, kapok ösztöndíjat és egyébként nem is a szüleimmel élek. Ők tartanak el, de ez annyit jelent, hogy adnak x összeget és azt már nekem kell kezelnem. Vezetem a kiadásaimat, soha nem szórtam el a pénzt hülyeségekre, ha valami nagyobb értékű dologra vágytam akkor gyűjtögettem stb., szerintem nincsen ezzel problémám. Biztosan más mikor az ember a saját fizetéséből él, de ezt szerintem még ráérek megtapasztalni, nem vagyok vele elkésve és majd valószínűleg tudok alkalmazkodni a lehetőségeimhez. A családom sem gazdag, nincsen családi vállalkozás ahova majd beraknak stb., nem így élünk.

A tapasztalatszerzés fontosságát én is aláírom és azt elhiszem, hogy pályakezdőként sokat számíthat, hogy az ember rendelkezik-e már gyakorlati tudással, szakmai tapasztalattal. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy ebből a szempontból ezek a fajta diákmunkák is értékesek lennének. Nem arról van szó, hogy nekem derogálna ilyen munkát végezni vagy én a tökéletes lehetőségre várok stb., de nehezen hiszem el, hogy előlendítené a jövőmet az, hogy pl. elmentem egy gyorsétterembe dolgozni vagy takarítani vagy árut feltölteni stb., mert tényleg csak ilyen lehetőségek vannak. Azt viszont túlzásnak érzem, hogy a munka jelentené a biztosítékot arra, hogy az illető képes beilleszkedni egy közegbe, van morálja stb., szerintem elég sok közeg segíti fejleszteni a szocializációt, kommunikációt, csapatmunkát, a felelősségérzetet stb., nem csak a munka (pl. maga az egyetemi közeg is, a sport vagy egy másik hobbi is).

2021. okt. 13. 11:29
 12/36 anonim ***** válasza:
63%

Ha beleirod a cvbe hogy csapatember vagy meg be tudsz illeszkedni az egy dolog. Nincs mogotte semmi. Nyilvan az ellenkezojet nem fogja senki beleirni igy igazabol ezek nem is relevans infok.

Viszont ha mondjuk kasszazol a Tescoban 2evig akkor az eleg jó jelző arra hogy igen is tudsz egy csapat resze lenni egy nagy multinal, hisz nem dolgoznal ott ennyi ideig ha nem lennel csapatjatekos. Vagy jelzi az elhivatottsagodat hogy dolgozol sokkal jobban mint hogy beleirod hogy te bizony elhivatott vagy.. Ezek a burkolt infok amik alapjan nagyobb esellyel hivnak majd vissza.. mert miert is olyat vegyek fel, aki eddig az egesz eleteben megkapott mindent es semmit nem kellett tennie erte.. egy munkatapasztalat nelkuli cv egy elit egyetem kiemelt szakarol csak azt sugallja hogy bizonyara el vagy kenyeztetve (meg ha nincs is igy)

2021. okt. 13. 12:23
 13/36 A kérdező kommentje:
Szerintem a tudásnak és a képességeknek nagyobb súlyt kellene jelenteniük, mint annak, hogy valaki mennyire "csapatember" vagy be tud-e illeszkedni vagy sem. Szomorúnak tartom, hogy ma ez a szempont.
2021. okt. 13. 12:32
 14/36 anonim ***** válasza:
51%
Semmi baj nem lenne az álláspontoddal, ha nem úgy beszélnél, mint akinek fingja nincs arról, hogy milyen munkavállalóként. Nem az a lényeges, hogy semmi tapasztalatod, az még menthető. A mentalitásod nem alkalmas arra, hogy egyedül boldogulj és nagyon nagyot fogsz koppanni, ha azt hiszed, hogy úgy működnek a dolgok, ahogy itt leírtad.
2021. okt. 13. 12:33
 15/36 anonim ***** válasza:
77%

A tudást és képességeket nehéz egy interjú során bemutatni.

Ahogy írtad "nem tudom tetszene-e, mennyire fárasztana-e le, mennyi időm és energiám maradna még mellette". Aki már dolgozott, az képben van ezekkel. Ha a HR-es látja, hogy mondjuk egy évig dolgoztál valahol, akkor abból kiderült, hogy nem kell attól félni, hogy 2 hét után már a halálodon vagy, mert nem vagy hozzászokva, hogy valamit csinálni kell.

Lehet, hogy csapatjátékos vagy, meg motivált, meg minden, de ha nem tudod semmivel sem alátámasztani, akkor inkább választanak olyan jelentkezőt, akinek már van tapasztalata.

Illetve ha valaha házat akarsz venni, akkor minél hamarabb el kell kezdeni gyűjteni. Ne csak arra gondolj, hogy ebben a pillanatban szüleid eltartanak.

2021. okt. 13. 12:46
 16/36 anonim ***** válasza:
69%

Ha valaki nem csapatember az menthetetlen.. Viszont aki kezdetben kevesbe jo a munkajaban idovel beletanulhat.

Egy idealis vilagban talan tenyleg csak a tudas szamitana.. De ez nagyon nem az a vilag. Sot nagyon nem az az orszag.. 😂

Egyebkent meg amikor majd jelentkezik egy posztra 20ember abban lesz boven kepzett ember akinek kozel azonos a tudása képessége.. Lesz mondjuk 10 aki ebben kiemelkedik. Ebbol a 10bol egyeb szempontok alapjan fognak valasztani. Pl hogy mennyire tunik csapatembernek. Milyennek tunik a munkamoralja. Eppe ezert lesz pozitiv akar egy nem relevans munkatapasztalat az egyetemi evekbol.

2021. okt. 13. 12:46
 17/36 anonim ***** válasza:
63%

Szerintem a tudásnak és a képességeknek nagyobb súlyt kellene jelenteniük, mint annak, hogy valaki mennyire "csapatember" vagy be tud-e illeszkedni vagy sem. Szomorúnak tartom, hogy ma ez a szempont.

Szerinted...

Egy olyan csapatban ahol ossze vannak razodva az emberek, sokkal jobban halad a munka.

Hiaba vagy profi, magadnakvalo antiszoc vagy, munkaba hatrany.

2021. okt. 13. 12:55
 18/36 A kérdező kommentje:
Szerintem inkább pont azzal a fajta mentalitással van a probléma, ami szerint egy életképtelen senki az az ember, akinek még nincsen munkatapasztalata és biztosan nem is lenne képes megállni a helyét stb., stb. Én ezzel nem értek egyet. Mindenki így kezdi, senki nem úgy jön világra, hogy mindenféle tapasztalattal rendelkezik és mindent tud, ez is egy tanulási folyamat. Ahogyan el lehet indulni ezen az úton 15 vagy 18 évesen, úgy 23 évesen is el lehet. Nem érzem úgy, hogy én bármiféle behozhatatlan hátrányt szenvednék majd azáltal, hogy nem dolgozom az alapképzés mellett. Mint írtam elhiszem, hogy előny lehet a munkatapasztalat legyen az akár csak mosogatás (bár ezzel kapcsolatban mondjuk azért nem vagyok annyira meggyőzve), de egyáltalán nem érzem úgy, hogy esetemben megérné munkát vállalni az egyetem mellett a helyzetemet és a lehetőségeimet tekintve.
2021. okt. 13. 12:56
 19/36 A kérdező kommentje:
Ezt a 17-es hozzáaszólást nem értem és igazából egyiket sem, amelyik úgy beszél erről mintha aki nem dolgozna az egy sötét pincébe lenne bezárva... Nem ilyen fekete-fehér ez, hogy akkor aki nem dolgozik az biztosan magának való és antiszociális, nem értem miért kell ezt a kérdést ilyen módon kiforgatni. Valamint egy pályakezdő nyilván újoncként kerül be egy munkahelyre, korábbi munkatapasztalat birtokában sem lesz rögtön az "összerázódott" csapat tagja, az egy folyamat és egyáltalán nem csak annak sikerülhet beilleszkedni, aki már dolgozott korábban. Egyszer mindenki pályakezdőként kezdi, ennyiből akkor senki nem dolgozna sehol...
2021. okt. 13. 13:00
 20/36 anonim ***** válasza:
73%
Ha ennyire fáj ez az egész neked, legyél magánvállalkozó. De még azt sem csinálod. Semmit sem csinálsz konkrétan.
2021. okt. 13. 13:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!