Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Egyetemisták, fiatal felnőttek...

Egyetemisták, fiatal felnőttek! Ti hogy "tartjátok meg" a nyelvtudásotokat középiskola után?

Figyelt kérdés

Nagyon élvezem az angolt és a németet is, jó is vagyok belőle, de mióta online vagyunk érezhetően kopott a beszédtudásom és ugye egy nyelvet rendszeresen használni kell hogy folyamatosan megmaradjon. Nem a nyelvek irányába fogok továbbtanulni és aggódom hogy sokat felejthetek. (ELTE GTI a cél)

Idegen nyelven nézem a filmeket, sorozatokat, idegen nyelvű zenéket hallgatok és olvasok. Jelenleg a tanulás mellett ezt teszem. Gondoltam rá hogy szerezhetnék külföldi netes barátot. Illetve valószínűleg a későbbiekben nemzetközi szakmai fórumokan, fb csoportokban is jelen leszek.

Van még bármi más?

(Azon kívül hogy kifejezetten külföldi vagy idegennyelvű munka)

2021. jan. 28. 17:13
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az angolt nehéz elfelejteni. Én konkrétan mindent angolul nézek, akaratlanul is. Nekem a német inkább vészesebb ilyen szempontból. Amúgy én meg gyakran szoktam idegen nyelven gondolkodni. Folyton jár az agyam, akkor ezt erre kihasználnom. Ha valamit nem tudok, akkor azt megnézem. Én így gyakorlok.
2021. jan. 28. 17:18
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is így csinálom, hogy mindent angolul olvasok, nézek és hallgatok. Ha nem értek egy-egy szót, akkor azt megtanulom. Ha ilyen rendszeresen használod te is a nyelvet, akkor nem hinném, hogy elfelejted.
2021. jan. 28. 17:25
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
A megértés része még okés, viszont a beszéd be tud rozsdásodni. Érdemes valakivel rendszeresen angolul szóban beszélgetni, hogy ez ne így legyen.
2021. jan. 28. 17:34
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
EGyetem mellett egy multinál kezdtem dolgozni, ahol mindennap használnom kellett az idegen nyelveket is. Plusz az olvasás, filmnézés is nagyon jó gyakorlás tud lenni. Az sem hátrány ha vannak külföldi kapcsolataid.
2021. jan. 28. 17:36
 5/10 anonim ***** válasza:

Angol - az egyetemet és a diákmunkát angol nyelven végzem, szinte minden szórakoztató cikket (könyvek, sorozatok, filmek, játékok, stb) angolul fogyasztok, a barátaim jelentős részével angolul kommunikálok.

Olasz - a barátom olasz nemzetiségű, napi szinten olaszul beszélek vele és újabban elkezdtem aktívan olaszul olvasni.

Dán - középfokú nyelvvizsgára készülök, szinte minden nap foglalkozok vele valamennyit.

Nagyon tudom ajánlani, hogy legyenek külföldi barátaid, ismerőseid. Egyrészt szerintem tök jó dolog megismerni másokat az egész világban, másrészt nyilván a nyelvtudásodnak is jót tesz. Nekem az alábbi oldal vált be leginkább:

[link]

A kiejtéseden sokat tud segíteni még az is, ha hangosan felolvasol. Nem kell nyilván mindig, de ha már néha csinálod, jobban megmaradnak a dolgok.

24/L

2021. jan. 28. 18:24
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
2021. jan. 28. 18:37
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
A kiejtésem nagyon sokat romlott mióta egyetemista vagyok. A szókincsemet és a nyelvtant szinten tudom tartani, mert gyakorlatilag az összes média amit fogyasztok angol nyelvű (hírek, filmek, sorozatok, könyvek, social media stb), de mivel senkivel nem beszélgetek, a kiejtésem egyre csapnivalóbb. A múltkor kimondtam valamit angolul és teljesen megrökönyödtem. :D Ezt nem tudom hogyan lehetne szinten tartani, azon kívül hogy magadnak hangosan felolvasol
2021. jan. 28. 18:50
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem eszméletlenül sokat romlott a nyelvtudásom, mert egyáltalán nem tudom használni a tanult nyelveket. Németet tanultam első osztályos koromtól kezdve, gimi elején csináltam egy középfokú nyelvvizsgát belőle (gimiben semmit nem csináltunk a német órákon, magyarul panaszkodott a tanár minden egyes órán vagy filmet néztünk magyarul) és mostanra konkrétan egy betűt nem tudok németül, egyáltalán nem értem meg a német szövegeket és egy értelmes mondatot sem tudnék összerakni. Az angolt pedig gimiben kezdtem, 12.-ben csináltam egy felsőfokú nyelvvizsgát, majd angol szakon tanultam tovább (most ott tanulok) és mostanra az angolom is rengeteget romlott. Angolul még nézek sorozatokat, olvasok és nyilván az egyetemen minden órám angol nyelven van, viszont azt már nem tudnám megmondani, hogy mikor szólaltam meg utoljára angolul. Soha nem használtam semmire sem az angolt és a németet, nem találkoztam külföldiekkel, nem beszélgettem még senkivel sem idegen nyelven, nem voltam még külföldön, nem volt még olyan munkám ahol egyáltalán kérdés lett volna, hogy beszélek-e bármilyen nyelven. Úgyhogy nekem nagyon nehezen megy, kb. teljesen feleslegesen tanultam nyelveket.
2021. jan. 28. 23:08
 9/10 anonim ***** válasza:

En kulfoldon elve angol ferjjel is akkor fejlodtem tovabb, mara anyanyelv kozeli szintre, hogy orokos szotarazassal olvasni kezdtem. Ezutan a teveben is uj dimenzio nyilt, a humort is, a regi nyelvet is ertem kilencvenkilenc szazalekig.

Szotarazni pedig ugy, hogy neha hasznosabb anelkul olvasni, hogy a lenyeg alapjan ertsed. Neha minden szir-szart megnezek, es ami ujra elojon, azt mar elraktarozom.

2021. jan. 29. 01:39
 10/10 anonim ***** válasza:

Kb. sehogy.

Az angoltudásom még bőven az elmegy kategória, mert 1. még akkor kezdtem el tanulni, amikor az ember fogékony a nyelvtanulásra (6 évesen), 2. sok tartalmat fogyasztok angolul. Követek pár youtubert, néha szakmai fórumokat/cikkeket olvasok, az autóm szerelési útmutatója is angolul van stb...

Igaz, a kiejtésem, mint egy kávédarálóé. De meg tudom értetni magam.

Most nyáron lesz hat éve, hogy nyelvvizsgáztam angolból (B2).

A némettudásom ("tudás" haha) viszont tényleg katasztrófa. Tavasszal lesz négy éve, hogy nyelvvizsgáztam belőle (szintén B2), de azóta nem igazán volt a németre szükségem. Oké, lassan három éve kiugrottunk egy napra Bécsbe, kértem két jegyet a dodzsemre. Nagy kaland.

A német miatt kicsit szégyellem magam és csalódott vagyok egyszerre, mert részben sváb származású vagyok, csak a dédi nem mert minket a háború után németül tanítani...

A némettel azért nem foglalkozom aktívan, mert 1: ha keresek valamit, megtalálom angolul is, 2: egyszerűen nincs kedvem munka/egyetem mellett még külön nyelvet is tanulni, 3: amikor keményebben foglalkoztam a némettel, azzal arányosan romlott az angoltudásom is, kevertem, elfelejtettem, eltévesztettem szavakat. Ez nem azért volt probléma gimiben sem, mert "jaj az angol szódoga", hanem a némettel szemben az angollal szinte napi szinten találkozom, és r.hadtul nem kéne belőle felejtenem, alapból sem vagyok egy nyelvtehetség.

20F

2021. jan. 29. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!