Egyetemisták, fiatal felnőttek! Ti hogy "tartjátok meg" a nyelvtudásotokat középiskola után?
Nagyon élvezem az angolt és a németet is, jó is vagyok belőle, de mióta online vagyunk érezhetően kopott a beszédtudásom és ugye egy nyelvet rendszeresen használni kell hogy folyamatosan megmaradjon. Nem a nyelvek irányába fogok továbbtanulni és aggódom hogy sokat felejthetek. (ELTE GTI a cél)
Idegen nyelven nézem a filmeket, sorozatokat, idegen nyelvű zenéket hallgatok és olvasok. Jelenleg a tanulás mellett ezt teszem. Gondoltam rá hogy szerezhetnék külföldi netes barátot. Illetve valószínűleg a későbbiekben nemzetközi szakmai fórumokan, fb csoportokban is jelen leszek.
Van még bármi más?
(Azon kívül hogy kifejezetten külföldi vagy idegennyelvű munka)
Angol - az egyetemet és a diákmunkát angol nyelven végzem, szinte minden szórakoztató cikket (könyvek, sorozatok, filmek, játékok, stb) angolul fogyasztok, a barátaim jelentős részével angolul kommunikálok.
Olasz - a barátom olasz nemzetiségű, napi szinten olaszul beszélek vele és újabban elkezdtem aktívan olaszul olvasni.
Dán - középfokú nyelvvizsgára készülök, szinte minden nap foglalkozok vele valamennyit.
Nagyon tudom ajánlani, hogy legyenek külföldi barátaid, ismerőseid. Egyrészt szerintem tök jó dolog megismerni másokat az egész világban, másrészt nyilván a nyelvtudásodnak is jót tesz. Nekem az alábbi oldal vált be leginkább:
A kiejtéseden sokat tud segíteni még az is, ha hangosan felolvasol. Nem kell nyilván mindig, de ha már néha csinálod, jobban megmaradnak a dolgok.
24/L
En kulfoldon elve angol ferjjel is akkor fejlodtem tovabb, mara anyanyelv kozeli szintre, hogy orokos szotarazassal olvasni kezdtem. Ezutan a teveben is uj dimenzio nyilt, a humort is, a regi nyelvet is ertem kilencvenkilenc szazalekig.
Szotarazni pedig ugy, hogy neha hasznosabb anelkul olvasni, hogy a lenyeg alapjan ertsed. Neha minden szir-szart megnezek, es ami ujra elojon, azt mar elraktarozom.
Kb. sehogy.
Az angoltudásom még bőven az elmegy kategória, mert 1. még akkor kezdtem el tanulni, amikor az ember fogékony a nyelvtanulásra (6 évesen), 2. sok tartalmat fogyasztok angolul. Követek pár youtubert, néha szakmai fórumokat/cikkeket olvasok, az autóm szerelési útmutatója is angolul van stb...
Igaz, a kiejtésem, mint egy kávédarálóé. De meg tudom értetni magam.
Most nyáron lesz hat éve, hogy nyelvvizsgáztam angolból (B2).
A némettudásom ("tudás" haha) viszont tényleg katasztrófa. Tavasszal lesz négy éve, hogy nyelvvizsgáztam belőle (szintén B2), de azóta nem igazán volt a németre szükségem. Oké, lassan három éve kiugrottunk egy napra Bécsbe, kértem két jegyet a dodzsemre. Nagy kaland.
A német miatt kicsit szégyellem magam és csalódott vagyok egyszerre, mert részben sváb származású vagyok, csak a dédi nem mert minket a háború után németül tanítani...
A némettel azért nem foglalkozom aktívan, mert 1: ha keresek valamit, megtalálom angolul is, 2: egyszerűen nincs kedvem munka/egyetem mellett még külön nyelvet is tanulni, 3: amikor keményebben foglalkoztam a némettel, azzal arányosan romlott az angoltudásom is, kevertem, elfelejtettem, eltévesztettem szavakat. Ez nem azért volt probléma gimiben sem, mert "jaj az angol szódoga", hanem a némettel szemben az angollal szinte napi szinten találkozom, és r.hadtul nem kéne belőle felejtenem, alapból sem vagyok egy nyelvtehetség.
20F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!