Hogyan dolgozod fel, ha esélyed sincs egy saját lakásra/házra?
Ha elmennék albérletbe itthonról, akkor kb soha nem tudnék összegyűjteni elegendő pénzt még csak egy önerőhöz sem. Itthon lakva a lehető legtöbbet spórolva is minimum bő 10 év,mire egy önerőhöz össze tudom gyűjteni a pénzt. És ez még mindig csak egy kis lakás lenne, ami nem éppen alkalmas a családalapításhoz. Hasonló helyzetben lévők, ti hogyan dolgozzátok ezt fel, mihez kezdetek?
(Öröklésre nincs lehetőség)
#20 Veszprémben élek
160 nettó fizu
És képzeld adtak 10 millió hitelt attól függ melyik bankhoz mész OTP voltam a dunahouse ügyvédnő ajánlotta,hogy menjek át a K&H-hoz mert sokkal kedvezőbb a feltételek.
Képzed magad, hogy többet keress. Senki sem 1-2 év alatt keresi meg egy lakás árát.
Egyébként jelen helyzetben, onnantól, hogy te családot akarsz alapítani, csak a markodat kell tartani az állam elé, és potyognak bele a milliók. Mellette ugye máris nem egy, hanem két jövedelemből kell előteremtened az önerőt. Azért így nem lehetetlen, sőt.
Na most gondolj bele abba, hogy aki nem akar családot, az nulla támogatással, másodrendű állampolgárnak tekintve a felfújt ingatlanpiacon hogyan juthat előre.
Én úgy "dolgoztam fel" ezt az állapotot, hogy sokáig albérletben éltem és a fizetésem növelésén dolgoztam (értsd: minden nap tanultam valami újat a szakmámban). 2-3 évente munkahelyet váltottam mindig egyre magasabb fizetésért. Az életszínvonalamat viszont nem változtattam, így tudtam egyre többet félrerakni.
A mai környezetben azért ilyen magasak a lakásárak, mert nagyon sok a támogatás (lsd. CSOK, babaváró stb.) Nem biztos, hogy ez mindig így fog maradni, de ez is egy ösztönző erő, hogy családban gondolkozz, mert akkor könnyebb lesz megteremteni a saját otthont. Ha viszont nem ez a célod, akkor sem kell elkeseredni! Budapest külvárosi területein is vannak eladó ingatlanok és telkek.
A saját lakás birtoklásának vágyán felül szintén magyar sajátosság, hogy "az én házam az én váram - az aztán legyen betonból és téglából!" De miért is ne használhatnánk osztrák tégla helyett olyan anyagokat, ami helyben található (pl. fa), vagy előregyártott elemekből épített házakat? Ezáltal a logisztikai költséget sem kell megfizetned, ráadásként több hazai vállalkozást is támogathatsz. Én például azt fogom csinálni, hogy veszek egy telket Budapest külvárosában és ráépítek egy konténer házat. Kb fele annyiba kerül, mint egy tégla építésű és mégis élhető marad.
Először azt írom le, hogy nem azon kellene gondolkodni, hogy hogyan dolgozd fel, hanem azon, hogy hogyan lehet lakásod.
De mivel te ezt kérdezed, valószínűleg nem tudsz máshogy gondolkodni, ez egyéniség kérdése. Nem olyan nagy baj, hogy nem lesz lakásod, az európai saját lakás átlag 69% Németországban 51%. Bizonyos szempontból jobb is. Pl egyedül bérelhetsz egy nagyon kicsit, ha együtt élsz valakivel, kicsit nagyobbat, ha gyerek lesz, akkor olyat, ami akkor szükséges, aztán ha elköltöznek a gyerekek, megint vissza kisebbe. Ezen kívül nem kell felújítással sem foglalkozni, mint egy sajátnál.
Kulfold a megoldas a te esetedben, vagy ha nagyon nem megy az idegen nyelv akkor valamelyik kisebb varos. Budapestet el kell felejteni, mert a fizetesekhez kepest is tularazott, esetleg aglo ahonnan vonattal be lehet jutni.
Alberletet szinten nem eroltetnem egyreszt mert kenyelmetlen a tulajhoz alkalmazkodni meg akkor mar inkabb hitelt fizess azok most ugy is eleg jok, masreszt nyugdijadbol nem fogja futni albit fizetni, itthon a sajat lakas a megoldas. Ha akarsz csaladot akkor en valamelyik kisvaros aglomeraciojat celoznam meg vmi kadarkockat amit felujitgatsz. Vagy ami a legjobb megoldas ha tudsz idegen nyelveket tanulni akkor kulfold. Minosegben sose kapod meg itthon amit ott kint elerhetsz.
Engem nem tud támogatni a családom, de nem törődök bele, keresem a megoldást és megteremtem.
Akármennyire is rossz, de el kellett fogadnom, hogy egyedül nem lesz olyan helyen családi házam, ami minden vágyam kielégítené.
Tehát:
- Nulladik pont: Képzem magam (jelenleg is egyetemre járok), hogy több jövedelmem legyen a jövőben.
-Először is, ha családot szeretnél, ahhoz kéne egy pár. Addig én a helyedben meghúznám magam otthon a szüleimmel, gyűjteném a pénzt (hiszen egyedül bérelni lakást rohadt drága).
- Majd ha a párom megvan, költöznék albérletbe/vagy ha megoldható, maradnék még valamelyik szülő nyakán, akármennyire is kényelmetlen, vagy számít gáznak, hiszen így rengeteg pénzt lehet egy év alatt megspórolni.
- Pár évig gyűjtjük a pénzt (párommal ezen a szinten vagyunk), felvesszük a babavárót esküvő után - ha még lesz - (CSOK-ot nem szeretnénk), veszünk fel hitelt.
- Nem Budapesten veszünk ingatlant, mert megfizethetetlen és egyébként sem szeretünk itt élni. Viszont autópálya mellé tervezünk (Bp. max 1 órán belül elérhető legyen autóval), ahol van vonatközlekedés, közelben ovi, suli. Eredetileg falusi vagyok, az sem okoz gondot ha újra falusi leszek.
- Nem veszünk újépítésűt, hanem egy kb. 1990-as években épültet, amit magunknak felújítunk nagyrészt a saját kezünkkel.
Így úgy számolunk, hogy max 5 éven belül már a saját házunkban fogunk élni, lehetőleg minél kevesebb hitellel. Egyedül ezt jóval tovább tartana, viszont úgy lehet befektetném a pénzem kisebb ingatlanba először, mert a pénz értéke nagyon romlik, a házé nem fog olyan mértékben. Aztán eladnám, vennék nagyobbat. De ha félsz a válástól és közösen csinálod a pároddal, (gondolom) 50%-ban úgy is a tied lesz a ház. Azaz, eladás után lesz újra tőkéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!