Szerinted egy felnőttől elvárható, hogy tudja a lakókörnyezete égtájait?
21: "Egyébként ha megkérdezném egy utca közepén, hogy melyik irányba kell mennem, te hogy mondanád el?"
Ha ott a helyszínen állnánk, akkor egyszerűen a kezemmel mutatnám. Ha otthon beszélnénk arról, hogy amikor majd ott áll, akkor merre induljon, akkor fontosabb utak, terek tájékozódási pontok alapján mondanék irányt.
Például Budapesten:
"a Kossuth tértől a Nagykörút felé indulj";
Rákóczi úton állva: "a Keleti pályaudvar felé indulj" vagy "az Erzsébet híd felé indulj".
Városba bevezető főútnál: "a Belváros felé indulj" vagy "kifelé indulj el".
"a Kossuth tértől a Nagykörút felé indulj"
Ez nagyon jó mondatok a város ismerőinek, de egy vidéki nem feltétlenül tudja, hogy a Kossuth tértől merre van a Nagykörút. Lehet mondani, hogy például melyik utcán kell a Kossuth tértől elindulni, de ez meg sokszor annak esik nehezére, akinek irányítania kéne. Budapesten kertvárosi részén pláne gyakran előfordul, hogy a lakosok még a kettővel arrébbi utcát se ismerik. Be kell vallanom, tőlem is már kérdeztek úgy utcát a közelben, hogy nem voltam benne biztos, jó utcára gondolok-e. De mégiscsak volt fogalmam róla, és végül jól irányítottam el.
Persze nem mondom, hogy lehetetlen a másikat útbaigazítani utcák alapján, de én úgy gondolom, ha a másik lakókörnyezetében kell találkoznunk, akkor tiszteljen már meg annyival, hogy ismeri a saját lakókörnyezetét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!