Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért rekord alacsony idén az...

Miért rekord alacsony idén az egyetemre jelentkezők száma?

Figyelt kérdés

2020. jún. 11. 19:59
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:

Oké, te ezt szándékosan csinálod. :D

Tudom, nehéz elhinni, de sok középiskolás, gimnazista is küzd ezekkel a problémákkal, és vannak, akik bejutnak gimibe, de ott már nem tudnak teljesíteni az oktatás színvonala és a hátrányos helyzetük miatt. De ez nyilvánvalóan nem érdekel téged.

Mint ahogy az sem érdekel téged, hogy nem egy diák küzd ilyen problémákkal, hanem SOK diák. Egy könyvtárban nincs is annyi könyv, hogy sok diák ki tudja venni őket egyszerre.. nálunk átlag 3 példány volt 1-1 könyvből. Ha csak 5 diák akarja kivenni azt a könyvet, akkor csak 3-nak jut. Vagy visszakérik kettőtől 2 hét után, hogy a másik is megkapja? 2 hét alatt hogy készüljön fel valaki egy könyvből? Láthatóan az sem érdekel téged, hogy a legtöbb gimis könyvtár elmaradott, régi könyvekkel vannak tele. Én egy emelt kémia érettségire felkészítő könyvet nem láttam a könyvtárunkban, ami nem ősrégi lett volna.

Azt meg pláne nem értem, hogy miért nem fogod fel, hogy nem minden az internet és a könyv? Nekem van olyan osztálytársam, aki nem tudott elmenni nyelvvizsgázni, mert nem tudott egyedül felkészülni. Ott volt a könyv, én magyaráztam neki dolgokat amikor tudtam, de amúgy egyedül kellett készülnie, mert nem tudott külön tanárhoz járni, a koliban pedig nem volt wifi. És nem ment neki. Miért nem érted meg, hogy nem mindenki tud egyedül elsajátítani dolgokat? És nem is kellene egyedül elsajátítani dolgokat, erre való az iskola, hogy tanítsanak ott és segítsenek megtanulni a dologokat.

Oké, gratulálunk, zseni vagy, mert egyedül felnőttként fel tudtál készülni pár érettségire, juhú, légy büszke magadra.

De ne nézd már le azokat a GYEREKEKET, akiknk szükségük van magyarázatra, tanárra, a kérdéseik megválaszolására. Egyszerűen nonszensz elvárni GYEREKEKTŐL azt, amit te FELNŐTTKÉNT csináltál meg, csak azért, mert vannak olyan gyerekek, akinek sikerül, meg mert Neked FELNŐTTKÉNT sikerült. A gyerekek/tinik nagyrésze viszont önállóan nem tud/nehezen halad, nagyon sokan támaszkodnak a tanári magyarázatra.

Egyedül abban van igazad, hogy a leszakadás a szülők hibája. És pont ez a probléma, hogy az oktatásnak kéne ezt kompenzálni, hogy egyenlő esélyekkel tudjanak a gyerekek egy jobb jövő felé haladni, de ezt nem biztosítják megfelelően, ezért irreális elvárás az, amiről te beszélsz.

De kár is ezt tovább magyarázni, úgysem érted meg, mert te felnőttként le tudtál egyedül érettségizni, egy gyereknek is tudnia kellene ezt a szintet biztosítani, még rossz körülmények között is. Hát persze.

2020. jún. 13. 11:32
 32/51 anonim ***** válasza:
0%

De miért kell mindenképpen mindenkinek leérettségiznie?

Sok jó szakembert ismerek, akik többszörösét keresik annak, mint egy kezdő pedagógus.

Egy jó szaki manapság mindennél többet ér!

Miért nem ebben az irányban tereljük a gyengébb képességűeket?

Vágjunk mindenki szájába mindent? Az egyetemen sem teszik.

Nem, nem vagyok büszke arra, hogy felnőtt fejjel le tudtam érettségizni, ne túlozz. Csak azért írtam, hogy jeleztem, tudom, milyen hátrányos helyzetből indulni.

És azt továbbra is fenntartom, aki nem tud egy érettségit letenni úgy, hogy magának is hozzá kell tenni valamit, az az egyetemen sem fog boldogulni!

2020. jún. 13. 11:53
 33/51 anonim ***** válasza:
0%

Egyébként nem feltétlenül könyvekre gondoltam, hanem internetre, ami általában van a könyvtárakban.

De ha könyv, tudod, abból lehet jegyzetelni is. És nemcsak tankönyvekből. Legalábbis annak idején mi még így csináltuk.

És sokszor még ma, az egyetemen is, ugyanis nem minden szakirodalom van fent az interneten.

Csak ugye ez a legkönnyebb... Mindig a másik a hibás, meg a rendszer... Az illető természetesen semmit nem tudná hozzátenni. Ugyan már... :D

2020. jún. 13. 11:57
 34/51 anonim ***** válasza:
100%

"magának IS hozzá kell tenni valamit" /= teljesen egyedül felkészülni gyerekként

Te több válaszon keresztül írtad, hogy már pedig ez alap, nem nagy elvárás, egyedül felkészüljön valaki, bla bla. De igen, egy gyereknek ez nagy falat. Oké, neked felnőttként nem volt az, de te felnőttként!!!!! csináltad, anyagi háttérrel együtt.

Egy gyerektől!!!!! nem várható el az, ami egy felnőttől igen. Gyerekekről, tinikről beszélünk, nem felnőttekről. Tudod, általánosban mindent a szádbarágnak, középiskolában mindent a s*gged alá kéne tenniük, neked pedig élni vele, míg egyetemen az alapokat elmagyarázzák, de az igazi tudást neked kell elsajátítanod. Így kellene működnie a rendszernek. De már a közoktatásnál elbukik a dolog, mert sok diákhoz el se jut megfelelően a tananyag az oktatás színvonalának egyenlőtlensége miatt, a hátrányos helyzete miatt pedig nem boldogul, de még ha nem is hátrányos helyzetű, akkor is szüksége van egy tanár magyarázatára, hiszen GYEREK, itt jön képbe a rossz színvonal.

NEM kell mindenkinek egyetemre mennie, DE sok olyan gyerek nem jut egyetemre, akiknek megvannak hozzá a képességei, ambíciói, esze, de hátránnyal indul, akár amiatt, hogy nem volt megfelelő az oktatás minősége, akár amiatt, hogy nem volt hozzáférése nethez, könyvekhez, akár amiatt, hogy egyedül nehézségei vannak a felkészüléssel.

Kellenek a jó szakemberek, de egy érettségi a minimum. Miért? Lassan már egy takarítótól is elvárják, követelmény. Vagy ha nem olyan fontos, akkor Te minek csináltad meg felnőttként? Mert olyan jó szaki vagy és olyan sok munkalehetőséged volt nélküle gondolom...

Nekem nem kell bemutatni az egyetemet, mérnök vagyok, tudom, milyen egy nehéz egyetemi szakot elvégezni (vagy kettőt, mert MSc-m is van, és sokan azt egy "2. diplomának" számolják). De még egyetemen is magyaráznak, tanítanak az oktatók, nem csak eléd lökik az anyagot (habár vannak olyanok, akik csak kiadják szinte és semmit sem tesznek hozzá az anyag elsajátításához, de kevés ilyen van és még ŐKET IS meg lehet kérdezni, lehet hozzájuk fordulni, ha valami nem tiszta).

Az a baj még mindig, hogy te GYEREKEKTŐL, tiniktől várod el azt, amit felnőtteknek kell tudniuk kivitelezni, sőt, sok felnőtt sem tud.

Egyetemen is volt több olyan csoporttársam is, akik 30-40 ponttal többet értek el a felvételin nálam, mert olyan hű de rohadt jó gimiből jöttek Pestről, ahol mindent tök jól megtanítottak neki, míg én csak egy Alföld legaljai gyengébb gimiből, mégis rosszabbul teljesítettek a legtöbb tárgyból, mint én. Szóval az érettségi rohadtul nem tükrözi igazán, hogy mire képes egy ember, és pont ezért baj, hogy sok okos gyerek már eleve esély nélkül indul neki az érettséginek is, mert olyan rossz gimibe jár, hátrányos helyzetű, problémás a felkészülése már eleve, pedig lenne hozzá esze, csak eszközei nincsenek hozzá, és megfelelő oktatásban nem részesül.

2020. jún. 13. 12:12
 35/51 anonim ***** válasza:
100%

3 könyv van a könyvtárban, te 2 hét alatt kijegyzetelsz egy komplett könyvet, igaz? Nálunk a könyvtárban NEM VOLT internet elérés a gimiben, egyetlen számítógép volt, amin a könyvtáros néni intézte a dolgait.

Hihetetlen, hogy képes vagy gyerekeket hibáztatni, meg lustának titulálni... nyilvan van egy olyan réteg, aki lusta mint a fene és ezért nem jut egyetemre, de sokan nem lusták, csak nincs megfelelő eszközük, nem részesülnek megfelelő minőségű oktatásban, stb.

De hiába magyarázom, te nem AKAROD megérteni, hogy gyerekektől nonszensz ilyet elvárni, sok tini nem elég érett ehhez, stb, stb. Már csak ismételni tudnám magam, de akkor sem fogod megérteni, mert nem akarod megérteni, szerinted a gyerekek lusták, az ő hibájuk, nekik mindenre képesnek kellene lenniük minden körülmények között, mert Te FELNŐTTKÉNT képes voltál rá, meg vannak olyan tinik, akik szintén képesek rá. Hiába magyarázod, sajnos a gyerekek nagy része nem olyan érett és önálló még a gimi közepén-végén, hogy képesek legyenek ilyenekre egyedül. Az egyetem első néhány félévében szokott kialakulni ez a fajta önállóság, és ez így rendjén is van, hiszen egyre felnőttebbek. Na de gyerekektől elvárni ilyet....

2020. jún. 13. 12:17
 36/51 anonim ***** válasza:
56%

Úgy látom, elbeszélünk egymás mellett...

Miért érettségiztem le? Mert olyan irányban akartam tovább menni, amihez kell, ennyi...

Megfelelő anyagi háttérrel kezdtem? Ezt miből gondolod? Rohadtul nem! Éppen ebből akartam kitörni!

Igen, valóban nem tiniként csináltam.

Mint írtam, tiniként ott kellett hagynom a sulit, és el kellett mennem dolgozni!

Egyetlen szóval sem mondtam, hogy ez a helyzet, ami van, ideális! Csak azt, hogy nem szabad csupán erre fogni, mert ha valaki ki akar törni, igenis van más lehetőség is, csak élni kell vele, és hogy igen, ezt tanórákon kívül is meg lehet csinálni!

Igen, több munkával, mint annak, akinek megvan a megfelelő szülői háttér.

De nem szabad mindent csak erre fogni!

Az, aki tényleg jó tanuló, egy gyengébb iskolában könnyebben szerez jobb jegyeket, és a gyengébb érettségi eredményt az év végi jegyek kompenzálják.

Beütöttem a kalkulátorba: 4-es év végi jegyekkel, egy 45%-os emelt érettségi mellett a többi tárgyból elég egy 60%-os eredmény középszintű érettségin, az máris 292 pont. Ehhez jön a hátrányos helyzetért kapott 50 pont.

Tény, orvosira nem elég, de nagyon sok helyre igen.

És azért egy 45%-os emeltet, meg 60%-os közepet a többiből még egy gyenge gimiben sem nagy kunszt összehozni.

2020. jún. 13. 12:41
 37/51 1112 ***** válasza:
100%
még a nyelvvizsga mellett asszem lehet, hogy kötelező volt az emelt érettségi is, és lehet, hogy sokan majd csak most fognak majd szintemelőt csinálni, és úgy voltak vele, hogy inkább először legyen meg a közép mindenből, és utána menjünk rá az emeltre.
2020. jún. 13. 12:47
 38/51 A kérdező kommentje:
37-es, nem elbeszéltek egymás mellett, hanem te szimplán nem akarod érteni, amit mi mondunk. Örülök neki, hogy te olyan király vagy, hogy ki tudtál törni, legyél rá büszke, csak légyszi, sose foglalkozz majd emberekkel, főleg ne gyerekkel, az irományaid alapján nagyon nem lenne jó ötlet. Benned semmi együttérzés és mellé borzalmasan beszűkült a gondolkodásod, olyan szomorú, hogy egyre több ilyen ember megnyilvánulásaival lehet találkozni. :(
2020. jún. 13. 13:04
 39/51 A kérdező kommentje:

Bocsánat, 36-ost szerettem volna írni.

37-es válaszoló, neked köszi szépen a választ! :)

2020. jún. 13. 13:06
 40/51 anonim ***** válasza:
29%
#37: Miért? Mert úgy gondolom, hogy egy valóban tehetséges, jó képességű diáktól elvárható az év végi 4-es átlag, egy 45%-os emelt, a többi tárgyból meg 60%-os középszintű érettségi??? Ezt azért egy gyenge gimiben is össze lehet hozni, már megbocsáss!
2020. jún. 13. 13:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!