Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Pincérnek, étteremben mennyi...

Pincérnek, étteremben mennyi borravalót szoktatok adni?

Figyelt kérdés

Vagy szoktatok egyáltalán?

Kb 10%-ot mondanak sokan, de az sztem rengeteg...

Ti mit gondoltok?

2020. máj. 29. 11:40
1 2 3 4 5
 31/41 Dr.med.habil. Genya ***** válasza:
57%
Nem fontos helyen, pl egy jobb kávézóban 10%, étteremben, tehát ami tényleg fehér abrosz, pincér, ott 20-30%-ot. Egy fagyizóban, sima cukrászdában, kifőzdében nem szoktam, ahol ugyebár érdemben nem ülsz le, nem töltesz ott több órát, és "magad" rendezed az étkezésed onnantól, hogy elkészült kb az adott termék.
2020. máj. 29. 12:49
 32/41 anonim ***** válasza:
34%

#30 - számos területen nem lehet borravalót adni, vagyis nem kapható. De ez ugye nem azon helyek, és helyen dolgozók hibája, ahol a jatt opció lehet? Nyilván nem.

Elmondom én, hogy van ez a gyakorlatban: elmész, megállapodsz a főnökkel, és általában két lehetőséged van. Vagy elrakod a jattot, vagy nem. Mindkét eset feltételekkel: A) ha elrakod, kisebb a fizu (számos lehetőség van rá, félnapos bejelentés, minimálbér stb), vagy B) ha nem rakod el, akkor nagyobb fizu (teljes bejelentés, magasabb fizu stb).

Egy vendéglátóegységben, ahol a pultos, és csak ő van közvetlen kontaktban a vendéggel, nyilván igazságtalannak érzi majd, ha a jattot le kell adnia, tehát A) opciót választja. Majd azt olvassa ilyen-olyan helyeken, hogy a jatt nem jár, mert van fizujuk, osszák be, vagy válasszanak másik szakmát. A megbecsülésnek minimális szikráját sem mutatják az ilyen hozzászólások, figyelembe véve a 16 óra állást, és azt, hogy emberekkel, pláne ittas emberekkel dolgozni különösen nehéz. Senki nem tartja a nyakukhoz a kést (jobb esetben), hogy ezt a munkát csinálják, de ha már így alakult, a kulisszák mögé is be kéne látni néha a bölcs pálcatörés helyett.

De szó lehetne a pizzafutárokról akár, akik önálló fizut nem is kapnak, csak jattra dolgoznak. És nem, nem a munkavállaló a hibás csak, hogy ilyen munkahelyet választ. A fejétől bűzlik a hal!

2020. máj. 29. 13:17
 33/41 A kérdező kommentje:

#32 a pizzafutárok a legtöbb helyen degeszre keresik magukat!

De értem amit mondasz.

2020. máj. 29. 13:21
 34/41 anonim ***** válasza:
83%

"de szerinted nem érdemelnek rendes fizetést, amiből meg is tudnak élni" - nem erről van szó, Sunshinedoll. Én pl. pontosan azt gondolom, hogy a pincérek is rendes fizetést érdemelnek, de ne az én dolgom legyen már kipótolni a fizetését, hanem rendezze le a munkáltatójával. Ha annyira alacsony a bejelentett bére, hogy abból önmagában nem él meg, akkor ne vállalja el a munkát.

És igen, rohadt igazságtalan ám, hogy a legtöbb ember szintén szärért-fosért dolgozik megszakadva és semmi borravalót nem kapnak soha. Értük nem aggódsz annyira?

És ezt úgy írom, hogy én szoktam borravalót adni, de tisztában vagyok vele, hogy ez opcionális, nem elvárható.

2020. máj. 29. 14:12
 35/41 Sunshinedoll ***** válasza:
20%

Na gyerekek, nem amiatt nem randizok sóher alakokkal, mert azon a párszáz forinton múlik a lelki nyugalmam, vagy mert annyival meg akarom szegényíteni őt, hanem azért mert zéró osztály-szolidaritás és emberséget sem mutat olyan helyzetben, ahol lehetősége van párszáz forinttal segíteni egy embertársát.

Egy pincérekre vonatkozó válasznál nem az én dolgom és kötelességem beszámolni arról, hogy másokért mennyire meg milyen firmában aggódom, szerintem semmi köze nincs egy pincérnek egy tescós pénztároshoz meg szórólaposhoz. Azzal, hogy kitértek a témából és még nem lesz kevésbé gáz az a gondolkodás, hogy egy társadalomban senkinek semmi köze nincs a másikhoz.

Attól, hogy egy szórólapos nincs megfizetve rendesen még nem elfogadható az, ha valaki nem képes segítőkésznek lenni és szolidaritást vállalni az embertársaival.

2020. máj. 29. 15:49
 36/41 anonim ***** válasza:
100%
Általában 1-2 euró, de voltam már olyan kiváló étteremben ahol 10 eurót is ott hagytam borravalónak. Nekem megérte, nagy élmény volt ott étkezni :)
2020. máj. 29. 16:56
 37/41 anonim ***** válasza:
100%
Ha elégedett vagyok a tevékenységével, figyelmes, udvarias, és mindezt úgy, hogy felesleges körök nélkül, akkor egy ezrest, ha problémás, akkor ötszáz forintot, vagy annál kevesebbet. Lehet, hogy kiakadtatok azon, amit írtam, de ha utána számoltok, hogy mennyit ér ma 1000 forint, akkor esélyes, hogy megértitek a gondolatmenetemet. Magától értetődő, hogy az ennivaló sem mellékes, - pocsék vagy kevés ennivaló is befolyásolja a hozzáállásomat.
2020. máj. 29. 17:27
 38/41 anonim ***** válasza:
90%

Én nem munkaadó vagyok, hanem vendég. Nem szoktam pampogni,meg akadékoskodni, kérek valamit, elfogyasztom, kifizetem, elmegyek. Tiszta sor.

Az a bunkóság netovábbja, hogy ami miatt odamegyek, nem kapom meg, csak akkor, ha feketén "üzletelek", pl hidegebb ital, gyorsabb kiszolgálás stb. És ez az étterem hibája, meg a sok olyan emberé, akik nem gondolkodnak, csak a szokásokat nézik. Régen szokás volt az is,hogy a nő nem ülhet az asztalhoz.

Fordított helyzetben, ha elmegyek egy helyre, és hiányzik a végösszeghez 300 Forintom, akkor elengedik? Vagy a tescoban, ha kevesebb van nálam párszáz ft-tal , elvihetem az árut? Nem, nem vihetem.

Ha étteremtulajdonos lennék, aki elvileg "VENDÉGLÁTÓ", akkor lesülne a pofámról a bőr, hogy ekkora sóher majom vagyok, hogy a pincéreken,futárokon spórolok, és még az ő megélhetésüket is a vendéggel fizettetem. A munkaadó ne csak munkát adjon, hanem munkabért is.

Szóval végülis a munkaadó a sóher, és nem az, aki nem ad jattot.

2020. máj. 30. 01:27
 39/41 Sunshinedoll ***** válasza:
12%

Tudom, hogy manapság, főleg ezen az oldalon nagyon imádják az emberek egymásra rászólni azt, hogy túl magasak az igényei, de nagyon meglep, hogy az embereknél az veri ki a biztosítékot, hogy én - saját viselkedésemet tükrözve - olyan partnert keresek magam mellé, aki szociálisan érzékeny és nagyvonalú, és megbecsüli azoknak a munkáját, akik széket raknak s-gge alá és hideg sört meg meleg ételt az orra elé.

De hátjólvan :D

2020. máj. 30. 09:08
 40/41 anonim ***** válasza:
91%
#39 en megbecsulom a pincerek munkajat. de ugy tunik a munkaadoik nem
2020. máj. 30. 09:12
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!