Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Pincérnek, étteremben mennyi...

Pincérnek, étteremben mennyi borravalót szoktatok adni?

Figyelt kérdés

Vagy szoktatok egyáltalán?

Kb 10%-ot mondanak sokan, de az sztem rengeteg...

Ti mit gondoltok?

2020. máj. 29. 11:40
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
63%

19: Ott ülsz velem szemben egy randin, én előveszek egy bankkártyát, hogy azzal fizetek, nincs lehetőség borravalóra. Na akkor ez bukta most, buktuk a randit. :D

Másrészt, akinek nem tetszik a bérezése, az váltson munkát...

2020. máj. 29. 12:20
 22/41 anonim ***** válasza:
74%

19: Szerintem is illik adni. Szoktam is. Ezt láttam a családban is, családi barátik körben is, így nőttem fel.

De valóban fura ezt nézni randin és ez alapján ítélni. Nem tudhatod, mi áll a háttérben. Lehet, hogy az illető férfi meg úgy nőtt fel, hogy nálunk nem volt szokás és ezért neki eszébe sem jut. Nem azért, mert bunkó, hanem mert neki nem így tanították. Vagy egyszerűen nincs sok pénze, de azért szeretett volna jót tenni azzal, hogy elvisz egy randira.

Nem szabad valaki egyetlen alkalom, egyetlen cselekedet miatt így leírni. És nemcsak randira meg a borravalóra vonatkozik, hanem úgy általában az emberi kapcsolatokra.

2020. máj. 29. 12:20
 23/41 anonim ***** válasza:
72%

20: Aki 10-20 ezres számlát csinál, annak általában nem okoz gondot egy plusz ezres. Nyilván az 1500 Ft-os menünél senki sem fogja elvárni a plusz ezer forintot :)

Meg egyébként is: semmi se kötelező!

2020. máj. 29. 12:23
 24/41 Sunshinedoll ***** válasza:
11%

Nem ülök ott és számolgatom, de elég egyértelműen látszik az, ha valaki 0 azaz nulla forint borravalót ad. És most nem olyanról beszélek, hogy 800 forint helyett 675-re jött ki a kerekítés, hanem arról, aki kivárja és visszavárja az összes utolsó fillért a pincértől.

Aki bankkártáyval fizet és nem tud jattot beüttetni a gépbe és nem is hagy ott aprót az gáz. Bocs, evvan.

Aki fillére pontosan visszakéri az aprót, az is gáz. Ezek elég egyértelműen felismerhető mozdulatok, nem kell hozzá bámulni és számolgatni, hogy mennyi pénz van a pénztárcájában.

Nincs semmi baj azzal, ha valakinek nincs sok pénze, nálam sincs mindig úgy apró, hogy pont 10% kijöjjön, akkor adok annyit, amennyit tudok. A 0 forint borravaló viszont mindig is gáz volt és az is marad.

Aki pedig szerint egy pénztáros meg egy pincér ugyanolyan jellegű szolgáltatást nyújt, annak csak gratulálni tudok az alacsony intelligenciaszintjéhez.

2020. máj. 29. 12:27
 25/41 anonim ***** válasza:
42%

Sokszor olvasom több területen, hogy nem jár jatt, van fizetésük, oldják meg, vagy válasszanak más szakmát.

Nos azért: jól esik, ha azt a terméket házhoz viszik, jól esik, ha azt ételt, italt eléd teszik, ha pattan valaki, mikor csettintesz, vagy ha elviszik a segged A-ból B-be, szóval azt ne tessék mondani, hogy "válasszanak másik szakmát", mert ha elfogynak ezek az emberek, magadnak intézel mindent.

Persze nem fogynak el, de sajnos a fizetésüket nem ők szabályozzák.

Ez a fizetés pedig nagyon nem tartalmazza ám azt, hogy soron kívül jó asztalt kapj, hogy a hideg sörnél is legyen még hidegebb, hogyha párszáz forint hiányzik, akkor legközelebb behozzad, vagy hogy a futár egy kicsit holnap előre vegyen, mert sürgős a csomag.

Egyszerűen be lehet látni, hogy ha jut, akkor gesztus, ha nem jut, akkor ez van. A borravaló már rég nem borra, hanem kenyérre kell. Ilyen világot élünk.

2020. máj. 29. 12:28
 26/41 A kérdező kommentje:

#23 tudom, h nem kötelező, de mint sokszor látszik, elvárás.

Meg h kinek okoz v nem okoz gondot mennyi pénz, és hogy azt mire kéne elkölteni.. azt ne egymásról döntsék már el az emberek, mert ettől falra mászok:)

Én pl, ha már jótékonykodásról van szó, akkor szívesebben osztok szét 1000 ft-ot a deákon hegedülő bácsik között, mint "illemből" borravalóként adni egy olyan étteremnek, ahol persze, jó volt meg finom meg kedvesek voltak, de így is marha sok pénzt ott hagytam már, és eleve benne volt a szerviz díj a végösszegben (és jó eséllyel nem is a pincér kapná azt).

2020. máj. 29. 12:29
 27/41 anonim ***** válasza:
67%
26: Egyetértek veled. Előbb megyek ki a Deákra én is szétosztani egy ezrest. Az ilyen nőket meg, akik ez alapján ítélnek, messze el kell kerülni.
2020. máj. 29. 12:32
 28/41 anonim ***** válasza:
80%
10-20%-ot ha elégedett vagyok. Ha nem, akkor semmit.
2020. máj. 29. 12:34
 29/41 anonim ***** válasza:
85%
A futár ismerősöm múltkor hencegett, hogy a borravalókkal együtt a fizetése 400-500ezer forint havonta(nettó). Ez szerintem tökre nem igazságos a többi alulfizetett szolgáltatási szektorban dolgozó emberekkel szemben, akiknek szintén osztályrészük, hogy minden bunkóval kedvesen kell bánniuk. Ennyi erővel akkor mindenkinek adhatnánk borravalót és lenne mindenkinek egy csomó adózatlan bevétele. Én benne vagyok. :)
2020. máj. 29. 12:38
 30/41 anonim ***** válasza:
74%

Én olyan munkát végzek, ahol nem lehet borravalót adni.

Én ugyanúgy szívem-lelkem beleteszem a munkámba, és körülbelül annyit is keresek pénzügyi szektorban, mint egy átlag pincér.

Rajtam kívül több ezer ember van, aki reggel az újságot osztja neked a hidegben, aki azért szórólapozik, hogy a családját etesse, szintén semmi megbecsülést, borravalót nem kapnak.

Sunshinedoll, neki is elvárod, hogy adjon minden udvarlód borravalót?

2020. máj. 29. 12:42
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!