Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Irodisták, nem aggódtok, hogy...

Irodisták, nem aggódtok, hogy a munkátokból kifolyólag is megközelítőleg sem vagytok/lesztek olyan edzettségi szinten, mint mondjuk egy fizikai dolgozó?

Figyelt kérdés
Gondolom nem titok az ülőmunka okozta káros hatások tömkellege. Egy fizikai munkás legalább mozog, gyakorlatilag olyan edzettségre tesz szert a munkahelyén, ami a teljes konditermi edzést is kiváltja, míg az irodisták 85-90%-ban megfigyelhető az elhízottság, gerincferdülés, vagy akár krónikus betegségek megléte is.
2020. ápr. 16. 09:46
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
95%

De hozzátenném, én végeztem többféle fizikai munkát is és hiába kemény fizikai meló, attól nem edződsz, csak fáradasz és elhasználódsz.

A fizikai munka csak talpalás, strapa, álldogállás és nem célzott, örömmel végzett fizikai tevékenység. Tehát óriási a különbség pl a közözz, hogy napi egy órán át súly emelek mert szeretem csinálni. Vagy napi 12 órán át cementes zsákokat emelek, mert muszáj, amúgy utálom és megesz közben az ideg.

2020. ápr. 16. 14:45
 12/26 anonim ***** válasza:
38%

Nem tudom, ki hogy van vele, de heti 55 óra munka + suli és heti 8 óra tömegközlekedés mellett nekem bármennyi sport nyűg. Eleve alvásidő rovására szoktam időt szorítani.

Abból az indíttatásból, hogy mert kedvem van, mert jól esik havi-kéthavi egyszer jutna eszembe sportolni, egy-egy squash, bringázás, úszás.

Én kötelességből csinálom, mert sajnos a mai fullegészségtelen életmódunkkal létrehoztuk a szabadidő rovására történő sport szükségét.

Rövid ideig dolgoztam áruházban. Volt ott álldogálás, kicsi ülés is, járkálás, néha emelés, néha cipelés. Ez közelebb állt ahhoz a természetes(ebb) életmódhoz, amihez az ember évezredeken keresztül alkalmazkodott.

Ezt a futkosás, ellipszis tréner, bringa heti 1-2 órában nem fogja pótolni!

Eleve úgy alakítottuk a modern életünket, hogy az full egészségtelen! Az irodista mindennapi élete tartalmaz párszáz méter gyaloglást naponta és full egészségtelen táplálkozást. Tudatosan kell figyelni, hogy ne együk, amit kívánunk, együk, amit nem kívánunk és munka után menjünk el sportolni, holott eszünkbe se jutna, viszont vár a család és ezer már hobbi.

Egy fizikai munkás élete sokkal közelebb állhat a természeteshez, ezáltal az egészségeshez.

Most ezzel a válaszommal nem lettem népszerű, mert általában nem a mainstream vonalat képviselem.

2020. ápr. 16. 15:13
 13/26 anonim ***** válasza:
Nem ízgat.
2020. ápr. 16. 15:28
 14/26 Vree ***** válasza:

7-10 köszi, okosabban leírtátok, mint én

A kérd. talán elhízott irodai dolgozó és keresi a megoldást

2020. ápr. 16. 15:54
 15/26 Sunshinedoll ***** válasza:
100%

Semmi nem garancia arra, hogy a fizikai munkás nem derékból hajolgat és terheli a gerincét cipekedés meg mittudoménmi közben. Nagyon sokféle módon végezhet valaki munkát, a futószalag mellett álló és görnyedő ember ugyanúgy fizikai munkát végez, mint a raktáros vagy ács, nagyon sok közülük szintén hátfájós vagy ízületi problémái vannak.

Pl. apám csak este ül le, napközben a motorháztető alá görnyed vagy a kocsi alatti aknában áll, mégis görnyedt, fáj a térde stb.

A versenysportolókról meg ne is beszéljünk, sorra mennek tönkre az ízületeik vagy kapnak egyéb sérülést.

Az egészség meg megint más kérdés, nem sok fizikai munkást ismerek, aki sok zöldséget meg gyümölcsöt enne, mert egyrészt a munkakörülményei nem biztos hogy lehetővé teszik, hogy ő pl. salátát rágcsáljon ebédszünetben, másrészt ha tényleg kemény fizikai munkát végez, akkor nyilván kalóriadúsabb kajákat fog enni, mint pl. kenyér krumpli meg hús.

És nyilván az ülő életmód nagyban befolyásolja a cukorbetegség, metabolikus szindróma és egyéb problémák kockázatát, már maga az, hogy ülő pozícióban van az ember, nyilván az izmok és ízületek mozgástartományának a lerövidüléséről ne is beszéljünk, de szerintem ha az ember odafigyel az étrendjére és edzeni jár, akkor nem lesz tőle nagyobb baja, mintha egész nap a lábán állna amíg az be nem dagad pl. És szerintem egy fizikai munkásnak kvára nincsen energiája arra, hogy munka után ő még tartásjavító vagy egyéb korrekciós gyakorlatokat, pláne nem erőnléti edzést vagy kardiót csináljon.

Nekem energiám van az irodában ülés után, sőt jól is esik, viszont kb. minden szabadidőm rámegy munka után arra, hogy én edzeni el tudjak járni, mert ezt követően már csak az ágyba esek be otthon. Ez meg megint nem realisztikus és nem várható el senkitől.

Most irodában dolgozom, de egyébként mikor laborban dolgoztam egyetem alatt, akkor se mondanám, hogy sokkal jobb volt a derekamnak pl., mert bár fel-alá futkorásztam egyik laborból a másikba, azért nagyon sok időt dekkoltam az asztal fölé, gép elé görnyedve, műszerek felé ágaskodva, és bizony az se sokkal jobb, egyedül annyival volt jobb, hogy több időm volt normális mozgást végezni, mint most.

És nyilván a 8-9 órás ülést meg 8 óra alvást napi 2 óra edzés nem fogja pótolni soha, de pl. a 8 óra hajolgatás se sokkal jobb a deréknak szerintem ezt kijelenthetjük. Már ha csak abból indulok ki, hogy kevés munkásembert láttam egyenes derékkal normálisan megemelni bármit is.

Egyébként a munkatársaim között nincs elhízott ember, az egész épületben nálunk talán 4-5 elhízott férfi van, nő kifejezetten túlsúlyos nincs is.

2020. ápr. 16. 17:04
 16/26 Sunshinedoll ***** válasza:
100%

Bocsánat, még azt hozzátenném, hogy kövér kollégáim nincsenek, viszont tény, hogy sokaknak van rossz tartásuk vagy gerincferdülésük. Manapság már kinek nincs? Már gyerekkorban elkezdődik az összes ilyen probléma ott, hogy szerencsétlen 7-8 éveseknek 8-9 órákat kell ülniük, ami egy gyereknek egyáltalán nem természetes és nem is egészséges a hirtelen növekedés miatt. De ez már más kérdés.

Szóval egyáltalán nem mondom, hogy az irodai munka nem káros, mert hogy a francba ne lenne az? De nem gondolom, hogy a fizikai munkások között kevesebb lenne az elhízott vagy a krónikus beteg. Ez nagyon sok mindenen múlik.

2020. ápr. 16. 17:10
 17/26 anonim ***** válasza:
Epic kompenzáció
2020. ápr. 28. 08:39
 18/26 anonim ***** válasza:
95%
De, engem aggaszt. De azért ne mondjuk ki, hogy a gyári melós kondizik a melóban, ez erős túlzás :D A szalag mellett is elég sok elhízott ember áll. A kőművesek, ácsok szintúgy. Egész országunkra ez a jellemző. Zabáljuk a zsíros xarokat, de nem mozgunk.
2020. jún. 9. 07:03
 19/26 anonim ***** válasza:

Én ugy vagyok vele hogy a fizikai munka engem leépit, inkàbb az iroda.

Tiniként szakmai gyakorlatom varràs volt gyàrban, plusz ebben dolgoztam érettsègi körül is, ugy szétment a csuklóm, vagy kézizület, hogy mai napig fàj pl egy krumplipucolàs. Külföldön takaritàs, az éjjeli szekrények ki be huzigàlàsàtol meg a derekam ment szét, az àgynemüzéstöl meg a vàllam, sokszor pislogtam azon, hogy viszont 170 es erös fizikumu lànyok meg ugy dolgoznak, mint akik repkednek, én meg kb mint egy rözsegyüjtö banya mellettük.

Vendéglàtàsban egy nagycsomot pörögtem, ott meg az egész hàtam kezdett enyhe, de àllando sajgàsba, mindig masszàzsra vàgytam, irto sokà mult el.konyhai kisegitöként 1 napot probanapoztam mivel ingyen volt igy mindent a nyakamba soztak, màsnap nem tudtam megmozdulni. Szoval kemény 1 napot voltam konyhai kisegitö :D

Amugy meg sportos vagyok, tesiböl 5ös voltam és versenyekre jàrtam valamint sulin kivül is fittness, aerobickra.

Mindezek utàn pènzügyi diplomàval irodàban viszont semmi bajom nincs.

De nagyon agyalok külföldön(kint éltem) es ez miatt egyszerüen nem merek kimenni dolgozni egy àrufeltötlnek sem, hiàba keresnék 4 szer annyit.

2020. jún. 9. 08:00
 20/26 anonim ***** válasza:

Szerintem egy irodai dolgozó nehezen pótolja a szükséges és egészséges mozgást. Amit csinál, az sokszor mesterséges, nem megfelelő és kevés.

Ezen kívül még ha sokan harapnak is erre, nagyon sokan küzdünk időhiánnyal.

Ha nem valamelyik sport a kifejezett hobbija az embernek, akkor eléggé nehéz ebben IS tudatosnak lenni és elérni magunknál, hogy egyáltalán eszünkbe jusson mozogni. Ráadásul ha nincs idő, otthon kell megoldani.

Nem bánnám, ha már ennyire mű a mai világunk, akkor lenne valami kapszula, amit beveszünk, eszköz, amit használunk és helyettesíti a sportot.

Aki leszól ezért, az gondoljon arra, hogy 100 éve azt mennyire lustának tartották volna, aki az automata mosógépről álmodozik.

2020. jún. 9. 12:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!