Ti is undorodtok ettől a primitív fogyasztói társadalomtól, amiben élünk?
Azert csatlakoztunk hogy tartozzunk valami kaszthoz. Mi nem vagyunk egy szovjetunio hogy egyedül tiblàboljunk hatszel nelkül a vilagban miközben minden mas allam összeolvad egy naggyà.
Kerdesre pedig en nem ertem mi az hogy fogyasztoi tarsadalom. En nem fogok otthon neki allni kenyeret sütni, meg almafàt tartani, stb, enni meg kell. Ugyanugy ruhazkodni is. Stb
Ezt is lehet ésszel,tudatossággal élvezni és helyén kezelni.
Nem kötelező félévente,évente megvenni az akkori csúcs mobilok egyikét,meg kocsiból se kell mindig a legújabbat venni ha amúgy szereted a régebbi modelledet.
Tehát ne azért ,,fogyassz" vagy vásárolj meg valamit,mert azzal le akarsz valakit vagy valakiket nyügözni hanem mert tényleg nagyon vágysz rá de tényleg szívből.
Tehát pl: Black Friday van akkor nem mész csakazért venni egy új TV-t mert most ,,olcsóbb"( ami amúgy nem mert a termék megemelt árából kapsz bizonyos százalék kedvezményt), hanem mert tényleg kell már,mondjuk tönkrement az előző vagy 100 éves.
Vagy ha van most egy iPhone XS maxod akkor az iPhone 11 Pro megvétele tényleg felesleges,konzumidiotizmus.
Igen ez a része tényleg nem pozítiv.
Mivel sokszor felesleges kacatokat vesznek az emberek azért,hogy lenyűgözzenek idegen embereket(szomszéd Mercijétől nekem jobb van pl).
Ezt hívjuk f__z méregetésnek.
A másik részről pedig kezedben van a választás joga,mit akarsz venni,milyen minőségű terméket akarsz.
Itt te tudsz dönteni széles választási lehetőséged van.
Na ezért jó a ,,fogyasztói társadalom", ami kétélű fegyver:
- Megkönnyítheti,élvezhetővé tehetjük az életünket.
- Ugyanakkor a nyomorba is taszíthat,ha nincs megfelelő önkontrollod,célod és ha nem tudatos vásárlók vagyunk.
"Ki kell zárni..." oké, hogy? Nem lehet ellene tenni. Ha pl mosógépet vásárolsz már bele van kalkulálva, hogy mikor romoljon el. Nem akarsz kádban mosni, megfogod venni. És ezeket már javítani sem érdemes.
Arrol nem beszélve,h elbutítják a népet. Fals érzéseket generálnak bennük.
Én szeretem, hogy ekkora a választék.
Azt, hogy banánt az év bármely részében tudok venni a boltban.
Azt, hogy amikor megunom a több éve használt mosópor illatát van lehetőségem másikat választani.
Azt, hogy a wc papírból van több rétegű illatos, de a sima újrahasznosított papírból készült egyrétegű is.
Azt, hogy van vegán, húsevő, gluténmentes, zero waste. Szinte minden igényre van már kínálat.
A szavaiddal élve én szeretek primitív lenni :) Lehet szídni a fogyasztói társadalmat, de a kereslet tette ilyenné. A kulcs a tudatosság.
Undorodni nem undorodok. Nagyon élvezem. De minden autóval megtett KM-ben és minden elfogyasztott műanyagba csomagolt gyors kajám mögött már jó ideje ott a tudat hogy ez csak átmeneti. És minden egyes dologgal amit kidobok és újat veszek (akkor is ha anyagilag egyáltalán nem terhel meg), kicsit közelebb vagyunk a jólét végéhez.
Mostanában belezúgtam a Fallout sorozatba. És furcsa kontraszt hogy a nyomor miatt mindent újra hasznosítanak, és mikor étel van az asztalon az a luxus. Én meg egyszerűen rendelhetek aliról újat ha valami tönkremegy anélkül hogy megérezném anyagilag. És sokat látom hogy visszaviszik az emberek a mekibe a túlárazott ételt mert a zsömle teteje meg van nyomódva.
A legszomorúbb hogy vannak dolgok amiket újra sem tudunk hasznosítani. A másik pedig hogy már a modern technológia nélkül elérhető tüzelőanyagokat mind elhasználtuk. Így hogyha valami miatt az emberi civilizált társadalom kihal (nem az egész faj, csak a civilizált rész) akkor többet nincs lehetőség ipari forradalomra. Többet nincs lehetőség gépesítésre, járművek előállítására, tömegközlekedésre, űrutazásra, modern gyógyszerek előállítására és stb.
A mostani az egyedüli és utolsó esélyünk nem csak mint társadalom, nem csak mint faj, hanem mint a föld teljes életformái arra hogy az univerzumban a jelenlegi tudati szintet fenntartsuk. És a nap az élete felén már túl van. Ha lehetséges kiterjeszteni az emberiséget más bolygókra és úgy tovább kutatni a lét célját akkor ez az egy és utolsó esélyünk. És ezt csak az utolsó pár évtizedben fedeztük fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!