Miért fogy ennyire a magyar?
Aki azt mondja hogy nem fogy a magyar, az tájékozatlan. 1980-ban érte el a lakosság a csúcspontját, 10,7 millió fővel, napjainkban 9,6 millió fő körül van valahol. 2010-ben léptük át a 10 milliós határt, azóta eltűnt 400 ezer honfitársunk.
Hogy miért fogy ennyire? Ez összetett dolog.
1: Az első probléma 1950-es években kezdődött, a szocializmusban. Engedélyezték az abortuszt, aminek hatására rengetegen vetették el a magzatukat. Napjainkig ~6 millió gyermek megszületését akadályozták meg. Óvatos becslések szerint, ha Lengyelország példáját követtük volna, vagyis tilos lenne az abortusz, 16 millió lenne a népességszám. A világon már Magyarország volt az első ahol a lakosságszámhoz vetítve a legkevesebb gyermek született (1962).
2, A szocializmusban bevezetett túlmunka. Mindenki aki akart, maradhatott a műszakja után "túlórázni". Az emberek java része maradt is, így leamortizálódott a szervezetük pár évtized alatt. 1960-as évek közepétől látványosan megnőtt a halálozások száma, alig nőtt a születéskor várható életkor, sőt férfiaknál csökkent is.
3, a társadalomban bekövetkezett változások. Kitolódik a tanulás a 20-as éveink közepéig, egyeseknél még hosszabb ideig. Utána karriert épít az ember. Plusz a jóléti országokban, hiába van pénze a lakosságnak, ott sem születik sok gyerek.
4, Annyira elöregedett már a magyar társadalom, hogy nincs elég szülőképes korú nő,(15-49 év közötti) hogy a népességfogyást megállítsuk.
5, sokaknak abszolút nem kell/nem való gyerek. Egyre több ember szájából hallom hogy nem szeretne.
27 éves férfi vagyok, jelenlegi keresetem havi 200-225 között alakul, kimondva jónak hangzik, viszont az igényeimet nem fedi le, és itt már adódnak emiatt számolgatások fejtörések, én meg nem tudom elfogadni ha valamit nem tudok megvenni(persze reális keretek között)
Mindennek a pénz a gyökere, én úgy vagyok vele ha lenne havi 500-800e nettóm + külön a nőé arra már lehet vállalni gyereket, de 200e kb arra elég hogy elbohóckodd az életed, sajnos sok sorstársamnál látom ugyanezt, kifizeti a számlát, eszik, és ami marad abból megveszi magának amit szeretne.
Nekem a motorozás az életforma, előbb adok ki rá X összeget, mint mondjuk magamra.
Én belátom hogy nem szabad gyereket vállalnom, mert csak tönkretenném egy ember életét, sokszor mondom itthon is kamasz korom óta hogy nem akartam megszületni ha tudom hogy csak számolgatjuk a szaros forintokat, és meggondoljuk mire költünk, egy jómódú ember ezt nem teszi, persze ez nem azt jelenti hogy megveszi a szart is.
Annak sem látom értelmét hogy a gyerek javára, magamtól vonjak meg mindent, és kb csak rabszolga módon éljek, mondjuk szerencsére nem kötelező gyereket vállalni.
Jah és ez az ország is egy nagy moslék, ide értelmes embereknek nem is szabadna családot vállalni, de hát ahol van pénz, ott nem szempont ez.
Na ez egy jó kérdés, mert egyszerűen, egyetlen szóval megválaszolható:
FIDESZ
Tudod ki akarna ilyen mocsok rendszerbe gyereket szülni, mikor magamat sincs pénz eltartani... Értelmes ember nem szül gyereket a semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!