De ha kint házasodtunk volna és nem itthon kötelezöen pl Nagyova lennék mert szlovákiában házasodtam és nem lehetsz szlovák magyar állampolgár egyszerre
Ugy hogy itt maradtunk és nem lehet a párom kettös állampolgár,de nem kell az ova a vezetéknevembe
2019. nov. 5. 18:33
2/9 anonim válasza:
Mert kötelezően elszlovákosították a magyarokat és minden nőnek ezt a toldalékot rakták a családnevéhez.
2019. nov. 5. 18:34
3/9 anonim válasza:
Az is érdekes, hogy ha odautazol nőként, akkor a családneved után automatikusan odaírják az ova-t, függetlenül attól, hogy a keresztnévből a nemi hovatartozás egyértelmű.
2019. nov. 5. 18:50
4/9 anonim válasza:
Én eddig abban a tudatban voltam, hogy csak férjezett nőknél írják ezt oda, ez jelzi, hogy férjnél van a nő.
2019. nov. 5. 18:55
5/9 anonim válasza:
en azt hittem olyan mint nalunk a -ne toldalek
Tothne, Kovacsne stb. ez jelzi, hogy ferjezett a holgy
2019. nov. 6. 00:31
6/9 anonim válasza:
Születéskor is kaphatja. Egy ismerősünknek odakint született meg a kislánya (váratlanul), mire észbe kaptak, már az volt a neve a kislánynak, hogy pl. "Kovácsova Gizike", élmény volt eltüntetni.
2019. nov. 6. 09:57
7/9 anonim válasza:
Dehogy kötelező. Nemzetiségre hivatkozva már a kilencvenes évek végétől leválasztható a nők vezetéknevéről az -ová. Semmi köze az állampolgársághoz. Én 23 évesen kérvényeztem, a lányaim születésük óta magyarul használják a nevüket. Egy kérvényt kellett kitölteni a kórházban, amit eljuttattak az anyakönyvi hivatalba. Ennyi, csak sokan (az én családomban is) nem mernek élni ezzel a jogukkal, pedig semmilyen hátrányos megkülönböztetéssel nem jár.
2019. nov. 6. 23:34
8/9 anonim válasza:
Apropó, házasságkötés után sem kerül automatikusan a név után, hiszen azelőtt is ki kell tölteni egy papírt, amin fel kell tüntetni, milyen nevet használnak a házasságkötés után.
2019. nov. 6. 23:38
9/9 anonim válasza:
Az -ová birtokos rag. A Kováčová annyit jelent, hogy a Kovácsnak a lánya. Teljesen megszokott és arrafelé senkit nem is zavar. Szerintem a felvidéki magyarok 99%-át sem.
És ahogy fentebb is írták már jó ideje nem kötelező.
OFF
Köztünk szólva a magyar Kovácsné-zás sokkal durvább szerintem. Hogy a francba lesz már a Molnár Timikéből például Kovács Jánosné??? Ha férjhez megy, el kell venni a nevét? Mind a kettőt? Tiszta Handmaid's Tale. Szerencsére azért már megy kifele a divatból.
A vezetéknév felvétele a férjezett nőknél egyébként Szlovákiában is megszokott, de a keresztnevet azért megtartják. Nincsenek Jánosnék meg Péternék.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!