Kihasznál a segítségemért mindenki és ezzel tisztában vagyok. Kezdem felemészteni magam mit tegyek? 13/L
Na szóval... Megprobalom leroviditeni a dolgokat mert reggelig irhatnam. Az osztalyban jo tanulo vagyok és ez sokszor atok. Szeretek segiteni masoknak és meg is teszem barmirol legyen szo akar hazi vagy doga vagy barmi. Ugy erzem sokan kihasznalnak emiatt pedig nekem tenyleg az esik jol ha segithetek. Pl. A fiu aki tetszik is mindig segitseget ker hazi vagy rajz orara az elmaradt munka vagy ha hianyzik az anyagokat elkuldeni. Ketsegbe vagyok esve hogy csak ez miatt kellek az osztalytarsaimnak. Foleg neki mivel ma mar szolga modjara a kezembe nyomta a konyvet hogy irjam meg a hazijat. Nemes egyszeruseggel hozzavagtam hogy nem vagyok a csicskaja. A szivem szakad meg hogy nem segitettem neki és lelkifurdalasom van miatta. Holnap temazarot ir és megigertem hogy melle ulok de mar annyira faj ez az egesz hogy kiterveltem hogy megmondom neki hogy nem és ha megkerdezi hogy miért azt mondom hogy mondja a szemembe hogy nem is kedvel mint barat csak kihasznal. Nagyon rossz otlet? Dolgozatoknal is mindig szetszednek hogy ki melle uljek. Mindenkinek szeretnek jo jegyeket szerezni. Kezdem felemeszteni magam foleg azert hogyha nekem kell segitseg le vagyok szarva.
Bocsi az ekezetekert csak gyorsan kellett irnom és koszi mindenkinek aki tamogat hogy hogy keveredjek ki ebbol.
Sajnálom. Hosszú választ írtam, de a net miatt elveszett.
Lényegében: örvendj hogy te ilyen jó tanuló vagy.
Házikat csak akkor add oda ha közös, ne csináld meg senkinek, hivatkozz arra hogy fáradt vagy.
A szerelmeddel meg szervezz sulin kívül programokat, ha nem akar jönni akkor hanyagold.
Üdv,
Anonim Pszichológus
ha úgy érzed, hogy nem kapsz semmit a segítségedért, csak kihasználnak, akkor inkább ne segíts nekik. ne érezd magad rosszul miatta, hogy megtagadod tőlük. ez nem jár nekik, hanem ki kell érdemelniük minimum azzal, hogy barátságosak veled...
az persze érdekes kérdéseket vet fel, hogy vajon mennyivel vagy előrébb, ha csak azért szeretnek és barátkoznak veled, mert segítesz.
az pedig egy további morális kérdés, hogy vajon tényleg jó-e (akár nekik, akár neked) ha ők érdemtelen előnyöket élveznek a segítséged által. mert így te dolgozol az ő jobb boldogulásukért, ők meg nem tanulnak semmit...
"szolga modjara a kezembe nyomta a konyvet hogy irjam meg a hazijat"
"mit tegyek?"
Nevesd ki és utasítsd el.
"A szivem szakad meg hogy nem segitettem neki és lelkifurdalasom van miatta."
Valamiféle logikus okkal tudsz erre szolgálni? ... Gondoltam.
"Nagyon rossz otlet?"
Félig. Mert nem válasz.
Válaszként valami ilyesmit írnék.
"Mert szánalmas amit művelsz. Hála helyett elvárást kapok... Észre vennéd magad kérlek? Örülj, még szóba állok veled. Nevetséges vagy... Te dolgod lesni rólam, nem segítek, nem válaszolok. Legyél olyan mint egy ember s majd hozzám szólhatsz... ezért...."
Te döntesz, ki mellé ülsz. Nem tudnak szétszedni. Vedd magadhoz kontrollt.
Nehogy még negatív érzéseket generálj ilyen szutykok miatt... Tönkre teszed magad.
Írj ha kell egy kis logikai segítség. :)
neveld meg! állj a sarkadra és közöld vele, hogy talán akkor megcsinálod, ha megtanul szépen kérni, udvariasan köszönni, kedvesen viselkedni.
gondolom feltűnt neki, hogy tetszik neked, vagy csak azt vette észre, hogy bármit megtehet és élvezi ezt a helyzetet, amivel pofátlanul vissza is él...
A többieknek mondd meg, hogy csinálják meg maguknak a házit és tanulják meg, hogy az életben te nem leszel mindig ott nekik, hogy mindent helyettük csinálj.
Annak, aki tetszik, annak kicsit finomabban mondd meg és esetleg felajánlhatod, hogy mondjuk pl.: korrepetálod valamiből...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!