Vajon a történelemben változik, mit nevezünk barátságnak?
Itt sok olyan kérdést láttam, ahol valaki azt fejtegeti, hogy csak az a barátod, akit rendszeresen látsz, a másik próbálja megcáfolni, a harmadik szerint azon múlik, hogy bármikor felhívhatod, ah bajod van stb.
Azon gondolkodtam, hogy történelemben ez változik-e. Például én meglepődtem, mikor egyszer kiszámoltam, hogy Arany János és Petőfi összesen 2 (vagy másfél) évig ismerték egymást. Pedig nagy baráti párosként vannak számon tartva, meg úgy tanultuk a gimiben, hogy Arany János utal Petőfire a balladáiban stb. És mégis: 47-ben lettek barátok, és 49-ben Petőfi eltűnt. Közben pedig a legtöbb alkalommal csak leveleztek. Keveset voltak együtt szó szerint. Mégis Petőfi lett Arany László keresztapja.
De ez csak egy példa volt. Régen, gondolom, nehezebb volt utazni, lassabban ment a levelezés. Ma meg mindenki ilyeneket mond, hogy az az igazi barátod, akit felhívsz hajnali 2-kor, és 10 perc múlva ott terem. Ez régen sokszor lehetetlen volt, és nyilván nem is várták el.
Szerintem az az igazi barát, akivel van bennetek valami közös, kölcsönös tisztelet és szeretet van köztetek, és bármikor számíthattok a másikra. Nyilván a körülményeket is figyelembe kell venni, mert igen, ha a barátnőm hív hajnali 2-kor, hogy most azonnal kellek, akkor megyek, de ha 200 évvel ezelőtt kaptam volna egy levelet tőle, hogy menjek, mert kell a segítségem, akkor is útnak indultam volna. Igaz kicsit lassabban értem volna oda, ha messze él.
Szerintem ezek örök és időtálló értékek.
Félreértesz, nem is azt mondtam, hogy közös ízlés kell, hanem az, hogy legyen bennetek valami közös, pl. hasonló a humorotok, hasonlóan gondolkodtok 1-2 dologról, hasonló az értékrendetek vagy az érdeklődési körötök. Hiszen valaminek össze kell kötnie titeket.
Amúgy meg miért ne lehetne levélben ismerkedni? Levelezőtársakról nem hallottál? Én is ismerkedtem össze itt lánnyal, akivel nagyon jóban lettünk a levélváltások kapcsán. Igaz, régebben lassabb volt maga a folyamat, havi pár levelet váltottak, de azért személyesen is találkoztak, vendégeskedtek is egymásnál, mármint Arany és Petőfi.
Szerintem nagyon leragadtál az ő példájuknál.
"Félreértesz, nem is azt mondtam, hogy közös ízlés kell, hanem az, hogy legyen bennetek valami közös, pl. hasonló a humorotok, hasonlóan gondolkodtok 1-2 dologról, hasonló az értékrendetek vagy az érdeklődési körötök. Hiszen valaminek össze kell kötnie titeket. "
Ez igaz.
Igen, vendégeskedtek, ez tény, és az övék egy példa volt, mert azt mindenki ismeri. És persze, van levelezőpartner, de ma már nem nagyon van ilyen. A számítógépen szerintem másképp beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!