Adnátok kölcsön a barátaitoknak, ha tudnátok, hogy cigarettára költik majd a pénzt?
Nem dohányzom, de néhány osztálytársam igen. A minap kettő odajött hozzám, és megkérdezték, hogy nincs-e egy ötszázasom kölcsönbe, mert kéne cigarettára. Bár adtam nekik, (nem vagyok az a kapzsi típus, és amúgy is vissza szokták fizetni) elgondolkodtam a szituációnak az elvi hátterén, és utólag nem érzem helyesnek, hogy a káros szenvedélyüket ilyen módon támogattam. Tudom jól, hogy nem ezen fog múlni, hogy leszoknak-e, nem is akarok hittérítősködni, elvégre nekem semmi közöm az életükhöz, viszont talán nem volt helyes még ennyivel sem hozzájárulni az önmérgezésükhöz.
Ti mit gondoltok erről? Szerintetek sem kellene legközelebb kisegítenem őket, ha ilyen helyzetben kérnek kölcsön?
Még fontos lehet, hogy eléggé kamasz korban vannak, bőven nem vehetnének cigit.
Köszönöm a válaszokat előre is :)
Miért ne, ha visszaadják?
A privát ügyük, hogy milyen egészségesen élnek.
Szerintem is gondolj inkább Adam Smith-re.
Nekik pénzre volt szükségük éppen (tök mindegy, hogy mire), neked meg arra van szükséged, hogy érezd, hogy számíthatnak rád, mert akkor te is számíthatsz rájuk. Ha visszafizetik a kölcsönt, így mindenki jól jár, neked semmilyen anyagi hátrányod nem származik a dologból, sőt, pozitív, hogy erősíted a szociális kapcsolataidat.
Az, hogy mire költik, ebben a képletben teljesen mellékes. Gondolj arra, hogy ha lett volna pénzük, akkor ugyanúgy megvették volna a cigit, tehát az ő dohányzási szokásaikra semmilyen hatással nincs az, hogy szívességet kérnek tőled, és te kedvezel nekik. Úgyhogy a morális dologgal sem kell törődnöd.
Az már más lenne, ha valaki az utcán odamenne hozzád, hogy adj neki pénzt, mert már remeg a keze és megőrül, ha nem gyújthat rá, és enyhítsd a szenvedését. Ez már morális problémákat vet fel. De a barátaid kölcsönbe kérték a pénzt, vagyis a te esetedben nem rajtad múlik, hogy dohányoznak-e vagy sem, mert ha nem adsz nekik, max. mástól kérnek. De mivel visszaadják neked a kölcsönt, igazából te onnantól kezdve ki is esel a történetből, nem te vetted nekik a dohányt, csak kölcsönt adtál nekik valamire, amihez semmi közöd nincs, hogy mire költik.
Inkább a te esetedben az veti fel a morális kérdéseket, hogy barátnak lehet-e téged nevezni, ha kölcsönkérnek tőled, és te ezt megtagadod?
Ha vissza adják akkor miért ne? tök mind1 mire költik.
Lehet hogy te is kerülsz olyan helyzetbe,hogy kell vmire egy kis pénz,de mondjuk nekik meg az a nem fontos.
Én sem cigizik,nem szívesen adok pénzt cigire.De legjobb barátnőmnek mégis szoktam adni vagy veszek neki mikor megyek át hozzá és mondja nincs neki. Mert ő is húzott ki a szarból. Ha nekem kellett egy 1000-es vagy több ő is adott és nem érdekelte mire költöm.
Mondjuk amikor suliba jártam én sokszor hazudtam,hogy nincs,mivel nem kaptam sose sok zsebpénzt nem akartam,hogy az egész elmenjen,mert sokszor nem rögtön adták vissza,akik másnap hozták a pénzt azoknak adtam,de aki 2-3 hónap múlva hozta úgy többször szóltam neki.Azoknak nem adtam.
Most más, dolgozok saját keresetem van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!