Hogyan leveleztek régen?
"Kedves X.Y.!
Levelem remélem egészségben talál. Hogy telnek a napjaid? Mi történt veled, amióta nem beszéltünk/nem találkoztunk."
Ha van olyan téma, ami abba maradt-, vagy az eredménye későbbre volt akkor várható, akkor arra rákérdezni érdemes.
"Mi történt ezzel és ezzel?"
Aztán rá lehet térni a saját, lényegesebb eseményeimre, amit meg szeretnék osztani vele.
A végére:
"Lassan zárom soraimat, kívánok minden jót. A mihamarabbi viszont látásig: Z."
Nem baj, ha több oldal a levél, csak lényegre törő legyen.
Bevezetés>Tárgyalás>Zárás.
Szerintem nem baj, ha hosszabb, hiszen nem lesz naponta levélváltás. Én leveleztem még volt osztálytársakkal. Általában leírtuk minden gondolatunkat, amit egyébként megbeszéltünk volna. Pl. mi történt velünk, mire készülünk (pl. továbbtanulás, tanfolyam, programok, nyaralás, utazás), és megosztottuk a gondolatainkat pár számunkra fontos ügyről, akár valamilyen közéleti témáról, akár valamilyen elvont dologról, pl. volt, akivel az irodalomról szerettünk "beszélgetni".
Nem kell valami különöset kitalálni, pont az a lényege, hogy az is te legyél. Nem mindenki ugyanúgy ír, nem mindenki ugyanannyit. Ebben is van mindenkinek stílusa.
Egyébként nagyon jó várni a leveleket, nézni a postaládát, hogy mikor jön válasz :)
Én sokat leveleztem, sőt, levelezek még ma is :)
Általában hetente megy tőlem levél, és jön a másik féltől is. Ahogy megkapom tőle, elolvasom, és elkezdem írni a választ. Nyilván reagálok arra, amit írta, elmeésltem, aztán félreteszem, és 4-5 napon át, amikor éppen eszembe jut, írok hozzá, ha történik valami...
Egy cimborámmal mi amőbáztunk levélben. 🤣
Hetente írtunk kb. egymásnak, leírtuk egymásnak mi történt velünk, vagy kiveséztünk egy témát és visszatettük a borítékba a kockás lapon elkezdett amőbát, miután behúztuk rá az x-et vagy a karikát. 🤣
Koleszban laktam, megkaptam egy lánybarátom várva várt levelét és gondoltam lépcsőn megyek fel, nem a lifttel a másodikra, közben olvasom a levelet...
Amikor bekanyarodtam a lépcsőházból a folyosónkra, már furcsa volt az idegen szag...
Aztán a szobánk elé érve láttam, hogy ez nem a 210, hanem a 410, tehát a levél olvasása közben simán felsétáltam a negyedikre... de a másodikon laktunk... 🤣
Megszolitassal kezdesz, ez fontos, a kevés kötelező formula egyike. Sokszor látom, hogy akár e-mailben is, meg hivatalos levélben sokan köszönést írnak, ami őszintén szólva nem kelt jó benyomást (Jó napot X Y!), szóval ezt ne. A Kedves/Drága X Y egy magánlevélben tökéletes (hivatalosan meg nyilván a Tisztelt...).
Utána meg már tényleg szépen, gördülékenyen írod, amit mondani szeretnék, úgy, mintha beszélnél. Érdeklődj először a hogyléte felől, aztán ha már írt neked előtte, reagalj arra, amit ő írt, aztán válaszolj a kérdéseire, utána írd azokat, amiket te mondani szeretnél, szépen bekezdesekre tagolva.
A végén egy záró formula (ahogy te szeretnéd, mit tudom én pl "minden jót kívánok, várom válaszod", üdvözlés, aláírás, dátum.
Angolszász formátum szerint a dátum a levél elejére kerül fölülre, megmondom őszintén, nekem ez jobban tetszik, de ahogy neked szimpatikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!