Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Baràtsàg nàrcisztikussal? Mit...

Baràtsàg nàrcisztikussal? Mit éltetek meg?

Figyelt kérdés
2023. szept. 1. 19:02
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Bennem is eleg nagy vivodasokat okoz ez a baratsag...meg egyszer osszebaratkozni valakivel,ennyire egybefonodni...koszonom nem kerek belole.Meg abbol sem es az a jovoben egy into jel lesz ha valaki elkezd tul szemelyes dolgairol,belso problemairol beszelni elso alkalommal ahogy vele tortent ket eve.Ismertuk egymast mert voltunk egy tarsasagan kozos lanyos tarsasagban de kulonosebben nem beszelgettunk egymassal.Egyszer ugy alakult mi ketten mentunk el egy programra a tarsasagbol amit o inditvanyozott es itt kezdodott a baratsag tortenete...az elso kitarulkozas utan ami ket eve szeptemberben volt novemberig nem jelentkezett akkor covidos voltam es azt a nehany jelentkezesrt lekellett mondanom.Januartol kezdtunk el talalkozni utana es onnantol valt intenzivebbe a dolog
2023. szept. 12. 12:37
 12/23 anonim ***** válasza:

Kedves Sorstársam, ez valóban emlékeztet a mi fiúbarátságunkra sok szempontból, amit a 9-es válaszomban írtam.

Mára egyébként sok külső segítséggel, de sikerült ezt letennem. Persze a hétvégi nyaralóhely újralátás felkavaró mivolta miatt saját magammal szemben van némi kételyem.

De az lényeges, hogy ráfüggeni nem akarok már senkire. Szerelem, nővel? Minek? Hisz benne van a pakliban a szakítás és még jó pofát is kell vágni hozzá. Mélykötődésű lelki barátság másik férfival? Minek? Az is magában hordozza a csalódást.

Én most olyan afféle, kicsit ZEN-es "szellemi autónómiá"-ban élek, hogy van barátnőm, vannak barátok is, de tudatosan nem függök rá senkire. Annyira hagyom magamat bevonódni érzelmileg, aminek az esetleges elvesztését könnyedén tudnám tolerálni. Nekem sokat segített a Hellinger, a kineziológia, a metamorf lélekmasszázs, coaching stb. Igen, férfi létemre ilyesmiket igénybe vettem, mert ahogy a mikróm tönkremegy, nem tudom itthon megjavítani, ugyanúgy a lelki síkon lévő "szoftverhibák" mindegyikéhez nem érthetek, így azt is szakemberre bízom. Pont a napokban jutott eszembe, hogy mit tennék, ha újra felkeresne, esetleg visszaporszívózna? Régen úgy gondoltam, hogy nem állnék vele szóba, de ma már úgy vélem, hogy igen, de a saját értékrendem és beállítottságom alapján menedzselném az újrafellángolt "barátságot", afféle vagy megszokik, vagy megszökik alapon. Mivel semmi vesztenivalóm nem lenne, így nem is venném túl komolyan.

2023. szept. 12. 15:12
 13/23 A kérdező kommentje:

A kulso segitseggel semmi gond par honapja en is jarok terapeutahoz es nagyon hasznos.Sok mindent megtudok,felfedezek onmagamrol,de a masokrol.Kezdem jobban erteni milyen sema szerint mukodok de valtoztatni rajta mar nehezebb.Az el fog tartani egy ideig.Abban a mondasban meg van valami hogy sokszor azok jarnak terapiara akiknek nem kell azok miatt akiknek kellene 🙂Bar rafer az mindenkire.Nem is csak miatta jarok,de ez a kapcsolat most jo reszet kiteszi a beszelgeteseknek.

Mely baratsagokat ezek utan en sem igenylek,hogy valakivel egymasra kotodjunk.Csak szenvedes lesz a vege.Addig megyek el beszelgetesbe amitol nem serulok bar nekem nem nehez tartani onmagammal szemben mennyit kozlok mert nem vagyok amnyira kozlekeny magamrol.Inkabb a masikat nem fogom hagyni,hogy anmyit kozoljon magarol es igy lelkileg beszippantson es elkezdjem baratnak megelni kozben meg nem is az.A narcik nagyon ertenek hozza hogy szerezzek meg a masik baratsagat,de ahhoz is hogy utana rugjanak rajta.Nekem egyenlore hianyt,fajdalmat okoz a megvaltozott kapcsolat.Probalok uj dolgokat beiktatni,keresgelni hatha valamire jo lesz.

Es igen en is mar "erettebb" fejjel vagy inkabb korral estem bele ebbe a baratsagba.

2023. szept. 13. 06:29
 14/23 anonim ***** válasza:

Megint én vagyok, aki a korábbi hosszúkat írtam. Nem győzöm amúgy hangsúlyozni azt sem, hogy a nárcisztikus bántalmazás áldozati szerepéhez kell egy függési hajlam. Ezt magammal szemben is önkritikusan mondom.

A kis koma anno azért tudott engemet is behálózni és bombázni, mert fogékony voltam rá. Kiszolgáltatott, dependens hajlamokkal.

Ugyanis ha én mentálisan és érzelmileg meg önértékelésileg erős és kiegyensúlyozott vagyok, akkor a következő történik: a srác elkezd bombázni, írogatni, hívogatni. Akkor nem vonódom be a játszmájába, hanem egy egészséges baráti nexushoz illő mennyiségben engedem be az életembe. Azaz ha 5-ször is hív buliba vagy edzeni, akkor én max 2x érek rá, ha elkezd gázlángozni vagy humorbacsomagoltan bántalmazva kritizálni, akkor meg elküldöm a narkóskurrvaanyjanátháspitschájába úgy rövid úton és nemes eleganciával. Aztán felőlem fejre is állhat, mert meghúztam a határaimat.

A baj az, amikor nem húzzuk meg a határokat és hagyjuk magunkat bevonódni. Na így voltam én is. Gyenge voltam, függtem, esedeztem, alkalmazkodtam, megfeleltem, stb. Ma már mondom, a második ilyennél elhajtanám a halálfaszára. Ehhez nekem is sok év önismereti munka kellett, az nem szégyen, ha valaki fogékony a nárcira, de jó hír, hogy tudunk ellene tenni.

2023. szept. 13. 10:15
 15/23 A kérdező kommentje:
Igen,azt magamon is tapasztaltam,a fuggesi hajlamot.Altalaban tudok tavolsagot tartani,meg nem is alakitok ki azonnal mely kotodest.Vele valahogy mas volt...akkor o igenyelte a talalkozasokat,en hulye fejjel meg belementem.Es kesobb fordulta helyzet en igenyeltem volna a heti,masfel heti talalkat es az tortent amit nekem kellett volna tennem anno kijelolte a hatarokat hogy neki eleg 3-4-5 hetente egy talalka.Nalam kozelebbi baratokkal elmegy hogy hetente talalkozunk egyszer van is ra igenyem.Amikor azelott o akart akkor volt hogy heti 2-4 alkalom is volt.Na ott kellett volna megalljt parancsolnom.Gyenge voltam,kedveltem,orultem a vele valo talalkozasnak igy nem tettem ellene pedig belul ereztem hatart kellett volna tartani.Es akkor is most is ugy van ahogy o igenyli es ez se akkor,se most nem egy egeszseges baratsag.A ketto kozott lenne a megoldas.
2023. szept. 13. 13:06
 16/23 A kérdező kommentje:
Azt allitja mas fazisban van meg nem ismertem elotte neki ez a termeszete.Csak...az ilyen ha megint bajba kerul kotodik a masikhoz,megint lehet ezer talalka mert ilyen.Amivel kibillentett hogy irt augusztus elejen kuldte egy etterem menujet mondta majd kiprobalhatjuk mondtam rendben mehetunk.Erre irt majd szeptemberben egy hetvegen.Sok ilyen volt valamit inditvanyoz majd visszalep.Vagy hivod hetkozbe azt mondja hetvegen,rakerdezel pentrk,szombat azt mondja vasarnap jo.Mindig kontrazik.Valoszinu ez is narcisztikus jatszadozas.
2023. szept. 13. 13:13
 17/23 anonim ***** válasza:
Ilyen nálunk is volt, hogy előhozakodott valami ötlettel, aztán nem lett semmi sem belőle. Akoriban én is sajnos hajlamos voltam alárendelni magamat az ő akaratának. Volt, hogy nagyon rosszul álltam anyagilag, de ő strandra hívott. Képes voltam felnőtt férfiként az idős édesapámtól kölcsönkérni, csakhogy mehessek vele. Aztán persze nem lett semmi a programból, mert eltűnt. Amikor a fejére olvastam, akkor meg értetlenül nézett, hogy "mi bajom van?". No innentől kezdtem én bele abba akkor, hogy bármennyire is epekedtem, igényeltem volna, én nem kerestem őt, hanem akkor taliztunk, amikor ő keresett. Ekkor már a heti 5-6 tali (igen nekünk kb másfél évig heti 4-5-6 talink volt, ahogy mondtam, edzések, bulik, közös kajálások, vagy csak elmentünk autókázni, felmentünk a fővárosba, volt egy kabrióm és azzal döngettünk a rakparton, stb stb) helyett leredukálódott úgy havi egy-kettőre. Érdekes volt azonban, hogy amikor nem kepesztettem, akkor kis idő eltelte után ő jelentkezett, na ez volt kicsit ez a hooveringes visszaporszívózás jellegű dolog, még azt is megtette, mivel voltak anyagi gondjaim, hogy melót szerzett a főnökénél, beugrós furgonsofőri dologra, szabadúszóként, heti pár alkalommal, ami ki is húzott a szarból (kiragadva ezért hálás is vagyok neki), aztán a végső összeveszés is innen indult. Rámfogta, hogy egyik fuvarnál a kisteherautóból kivettem valamit, ami az övé. És akkor innentől jött a nárcidüh, az eltaszítás és a végleges letiltás. Ennek 7 éve úgy, hogy azóta nem tudom mi van vele és ő sem tud sokat rólam. Mondjuk lényeges, hogy nekem azóta hatalmasat változott az életem. Több szintet léptem anyagilag, egzisztenciában, a baráti köreim is sokkal minőségibbek, stb stb. De nem engedem már magamat függő helyzetbe hozni. Ezért is szoktam mondani, hogy ha ma megjelenne, hogy barátkozzunk újra és programozzak vele, lehet, hogy belemennék, de csak azért s kizárólag amiatt, mert ugye évek alatt megtudtam, hogy a nárci nem direkt nárci, nem vérgetczhy, hanem csak "ilyen", aki nem is mindig veszi észre magát. Tehát a szándéka nem ártó, csak a manifesztációk. A másik ok amiért taliznék vele az az önismeretem csekkolása lenne. Úgy érzem, vagyok olyan stabil, hogy a határaimat tiszteletben tudnám tarttatni, nem mennék bele a játszmáiba.
2023. szept. 13. 13:34
 18/23 A kérdező kommentje:

Strandos esetem nekem is volt...tavaly nyaron sokszor mondta nincs kivel menni senki sem akar menni strandra egyik azt mondja vastag a laba,mas meg mas miatt nem megy.Belementem tavaly mondta szol a lanyos tsrsasagnak is.Vegul azok elozo nap visszamondtak igy o is mondta jut is eszebe keso delutan fogorvoshoz is kell mennie.Hat azt tudta elotte is meg par ora lett volna a strandolas.Azota se mentunk el a strandra.Szinhazat is javasolt parszor abbol se lett semmi.Mondtam neki egy konkret eloadast egyszer nem reagalt.De a kollegano baratnojevel eltudott menni.Sokszor volt ilyen javasol valamit es semmi.Egyszer szemere is hanytam amit velem tervez,mondogat massal valositja meg.

Volt en is hogy szabadnapot vettem ki hogy elmenjunk vasarolni hataron kivulre persze en is akartam,de megtettem ezt is.

Mi hetente legalabb egyszer talalkoztunk volt hogy 2-4 alkalommal.Nekem a heti vagy 10 naponta egyre igenyem lenne.Tehat a nem tul gyakorira,de nem is tul ritkara.De vele lehet mar semmire se lesz igenyem

2023. szept. 13. 15:46
 19/23 A kérdező kommentje:
A pszichologusno azt mondta a kotodes mintakon kell elgondolkodnom,atolvasgatnom es legkozelebb azt fogjuk atbeszelni,azon kell dolgozni.O is azt mondta ha helyen van az onertekelesem,onbecsulesem,onbizalmam amint latom hogy valaki igy viselkedik azonnal nemet mondom az ilyen jellegu baratsagra.
2023. szept. 15. 16:39
 20/23 anonim ***** válasza:
Igen, ez a legjobb és talán a leghatékonyabb módszer távoltartani ezeket a gyökereket. Ma már aligha tudna engemet is egy ilyen behálózni.
2023. szept. 16. 16:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!