Egy barátnőmnek meghalt az egyik rokona. Hogyan, mivel deríthetném jobb kedvre?
Ha nagyon friss a dolog, semmivel. Muszáj, hogy az embernek legyen ideje és módja feldolgozni a saját gyászát, és azt csak "kétszemközt" lehet.
Ha látod, hogy kezd a végére érni, akkor se a jókedv legyen a cél feltétlen, bőven jó, ha csak ott vagy mellette.
A 4 évvel ezelőtti tapasztalataim alapján:
1.
Igen, kérdezd meg, ő mit igényel. Vagy hagyd, hogy elmondja maga. Nekem anno a barátaim nagy erőkkel próbálták rám erőszakolni, ami szerintük nekem jó. Ebből csak viták lettek, persze engem végig se hallgattak / nem hittek nekem.
2.
Másrészt én szívesen beszéltem volna róla, de mindenki kerülte a témát. Ugyebár így szokás, azóta is kerülöm én is a témát, ha gyászolóval találkozom.
4 éve az esett volna jól, ha picit beszélhetek róla, de más kezdeményezi, nem én erőltetem rá a témát.
Persze ezt a második pontot én se csinálnám jobban, ha visszamennék saját magamhoz 2016-ba.
Nekem szeptember végén volt ez aktuális. Sajnos az én barátaim nem is kerestek engem onnantól kezdve, hogy megtudták meghalt mamám. Meg sem kérdezték hogy vagyok. Nyilván ők is kerülni akarták a témát, meg nem tudták mit mondjanak, de egy érdeklődés jól esett volna. Nagyon rosszul voltam egyébként.
Szerintem is kérdezd meg tőle, hogy mit szeretne. Ha nem akar beszélgetni se, akkor hagyd egy ideig. Nagyon nem könnyű helyzet ez tudom.
Kérd meg, hogy beszéljen a közös emlékeikről.
Egy ilyen múltidéző sztorizás segít elengedni a halottat.
Nekem édesapám halt meg. A legjobb barátnőm eléggé megszeppent, nem is mert rám írni.
Másnap én írtam rá, hogy menjünk valahova, csináljunk valamit, mert nem akarok egyedül lenni a négy fal között.
Ugyanakkor lehet, hogy valaki épp a magányra vágyik ilyenkor. Emberfüggő, írj rá, hogy mivel tudnál segíteni.
(Ha esetleg ignorál, ne érezd magad rosszul, lehet épp semmi lelki ereje nincs írni)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!