A társadalom miért a kedves embereket szorítja háttérbe és a tudatlan, erőszakos embereket előtérbe?
Nem tudom hogyan fogalmazhatnám meg a jelenséget egész pontosan. Én mindenféle korlátok nélkül próbálok másoknak segíteni mindig, próbálok a lehető legkedvesebb lenni mindenkivel. Így rengeteg segítek, senkit sem sértek meg és aki nem annyira ügyes mint a többiek, feljebb tudom emelni őket.
Ennek ellenére azt látom, hogy mindig azok az emberek lesznek kedveltebbek akik annyival elintézek hogy "leszarom, kit érdekel" bunkó parasztok, mint azok akik a kedvességet nyújtják másoknak.
Ha látok nagyon nagyon ritkán egy olyan embert aki másoknak segít és mellette nem beszél ki senkit, nem tesz keresztbe másoknak, önzetlenül segít másoknak, ezek mindig valahogy hátrébb lesznek szorítva. Mintha természet ellenes lenne a segítség és az a normál amit az emberek 90% művel hogy pletyka,keresztbe tenni másnak, kibeszélni mást a háta mögött stb...
Emellett azt látom hogy sokan arra sem képesek hogy felismerjék a jóindulatú embereket akikbe érdemes időt és energiát fektetni.
Mit gondoltok ez miért lehet? Más is tapasztalt hasonlót? Mi "helperek" miért vagyunk egyáltalán? Hogy néha elő jöjjünk a sötétségből segíteni másnak majd vissza húzódni mintha semmi sem történt volna?
Oké mai példa.
Kb 1 hónappal ezelőtt megkért egy pozícióval fentebb dolgozó munkatársam hogy "programozzunk" le valamit excel VBA-ben. Mondtam rendben van benne vagyok segíteni szerettem volna. Eltöltöttem vele 60-70 órát mire össze állt a teljes project. A fejlesztés/programozás alatt amikor kérdeztem tőle valamit is vagy tesztelni kellett volna csak halogatta. Oké mondom rendben biztos sok dolga van.
Megcsináltam szinte a lehetetlent, ma kész lettem volna, boldogan sétálok be hozzá az irodába mondom hogy elkészültem minden oké sőt még extrában egy web alapú reportot is össze dobtam neki. Azt mondta, áhh most teljesen kivan készülve majd jövőhéten megnézzük.
Bele tetem alsó hangon 70 órát a magánéletemből, volt hogy 2 órákat maradtam bent munka után, mert csak ott van elérhető forrás hozzá. És nincs 10 perce hogy megnézze? Erről a hozzá állásról beszélek. Nem csak ezen a téren de szinte mindenhol. Hol vannak az olyan emberek mint én? :(
01/10/20 Mai példa
Segítettem egy barátomnak átvinni hozzá dolgokat amiket itt tárolt nálam napokig mert nem volt otthon helye, így kellett egy kis idő amíg lesz neki. Átvittünk mindent kocsival, majd megkértem hogy vigyen haza, mert munkába kel mennem, de szivesen segítettem munka előtt is, mert tudtam hogy bele fér ha kicsit sietünk. Nem vitt haza olyan indokkal, hogy most túl sok dolga van még amit meg kell csinálnia.
Én munka előtt, szorítottam időt erre, magamtól vettem el az időt hogy neki jobb legyen. Megint csak oda felé működött a dolog. Megint csak az én részemről lett áldozva.
Következő példánál vissza térek megint. :)
02/10/20 Mai példa
Délutános műszakban dolgozunk, nincs jó idő. Gondoltam foglalok taxit és egy barátommal az összeget megfelezve betaxizunk munkahelyre hogy ne esőben és szélben kelljen gyalogolni 40 percet.
Azt mondta foglaljam le, de lehet nem jön velem ha esik az eső. Utolsó pillanatban nem tudok taxit foglalni, így a jelenlegi felállás az, hogy ha neki rossz lenne, akkor kihasználja a helyzetet amit teremtettem és eljön taxival. Ha neki jó akkor mennyek egyedül állva a költséget. Kb mint egy potya utas.
Sziasztok. Egy ideig nem jelenetkeztem mert kicsit elfoglalt voltam :(
Ujabb sztorik az eletembol. En mindent megteszek h masnak konnyebb legyen. Duppla annyit dolgozok h a kovetkezo muszaknak jobb legyen. A kovetkezo muszakbol ram irt egy ember " szia had kerjem mar el a teloszamod ha valami baj lenne."
Es ennyi. Se hala se koszi se semmi.
Masik sztori a hetbol. Beszart a rendszer a sok megrendeles miatt igy nem tudtok megnezmi mennyi megrendeles van. Csinaltam egy ujat magamtol. Le se szartak. De annak ment a nyalas aki az uj munkat kapja meg.
Meg egy extra. Csinaltam sok sok plussz munkat otthon amit meg csak megsem neztek pedig bele tettem kb 600ezer ft-ot munka koltseggel egyutt kb 5millio ft-ot. Fel ora lenne megnezni de leszarjak. 5 honapja huzodik mar hogy majd megnezzuk...
Ahogy fentebb irta az egyik válaszoló, hogy vagy szent vagy balek az ilyen ember, hat te határozottan balek vagy.
Leirtak már többen a pontos választ a problémádra de te akkor is csinálod a hülyeségeidet. A te saját döntésed volt, hogy plusz munkát végzel senki nem kért meg rá akkor mégis mit vársz?
Mindenki leszarja a problemaidat mert megvan a saját bajuk vegzik a dolgukat amiért fizetve vannak. Ha túlbuzgó vagy legyél de ne várd, hogy majd örömujongva tapsolnak neked. 5 millió forint? Szerintem ez csak valami vicc te ennyit invesztálsz a munkahelyede mindenféle visszatérítés nélkül?
Én ha az irodában elfogy az ásványvíz is megyek szólni a főnöknek hogy rendeljen újat mert nincs mit inni, nem fogok vizet venni a saját penzemből ha azt a cég köteles biztosítani. Érzed a különbséget köztünk?
Túlbuzgó vagy tapadsz az emberekre fura érthetetlen dolgokat csinálsz mi nem igen lennék jóban. Nem szeretnem az ilyen túlbuzgó embereket. A kollégáknak ebből annyi jön le, hogy nyalizol a főnökségnek ezert nem kedvel senki.
Szerintem próbálj változtatni a hozzáállásodon de az élet majd úgyis megtanít idővel.
Kérdező te már pszichiátriai eset vagy. Ilyen a világon nincsen, bár az 5 milliós sztorit nem is igazán hiszem el.
Akkor most én is elmesélek pár sztorit az életemből, hogy lásd, nem balekéknál ez hogy működik.
Van egy barátnőm, akivel sokszor beszéljük, hogy el kéne mennünk együtt ide-oda (nyilván amikor nincs covid helyzet), de ritkán jön össze. Néhány hete - még a lezárások előtt - hívott, hogy volt bulizni, nagyon másnapos, nem tudnám-e elvállalni a gyerekeit. Semmi kedvem nem volt, hiszen engem a buliba nem is hívott, úgyhogy találtam kifogást, nemet mondtam. Eredmény? Két hét múlva hívott engem is.
Más: Kislányom egyik osztálytársát gyakran áthívtuk magunkhoz, meg kivittük a játszóra. Ők soha nem vitték az én gyerekemet sehova, de nem is vártam. Nemrég a kislány visszamondta az én gyerekemnek, hogy otthon arról beszélgetnek, hogy a mi egész családunk milyen hülye. Azt hiszem, természetes, hogy azóta nem hívjuk sehova.
Bocsanat, nem 5 millio hanem 2-ot akartam irni.
Ertem amit mondani probaltak de akkor hol marad amit gyerekkorunk ota tanitanak nekunk? Segiteni a masikon onzetlenul. En nem varok el semmit cserebe azert amit csinalok eleg ha latom hogy hasznos. De nem hasznos szamukra merr nem is erdekli oket.
Mindkettotok valaszaban latom azt hogy elhidegultetek a tqrsadalmtol akar csaladon belul is,de es ez igy rendben van nektek.
Pont erre vonatkozott a kerdesem eredetileg. Miert van ez igy rendben? Attol hogy egy buliba nem hivott megmiert nem segitettel neki? A ketto egymastol teljesen fuggetlen. Vagy huzzam enis q vonalakat hogy ki mennyit segitett igy mennyi jar neki? Vagy hanyszor tett keresztbe es mennyi jo cselekedet kell higy ezt kivaltsa?
Ez az amit nem ertek a kezdetektol fogva. Miert mukodik minden, mindenhol igy?
"Ertem amit mondani probaltak de akkor hol marad amit gyerekkorunk ota tanitanak nekunk? Segiteni a masikon onzetlenul." Nekem ilyet hála Istennek soha nem tanítottak. :) Azt mondták, hogy senkivel ne legyen bunkó, senkinek ne ártsak, de azt, hogy idegenekért feleslegesen tegyem ki a lelkem, soha nem volt elvárás.
"En nem varok el semmit cserebe azert amit csinalok eleg ha latom hogy hasznos." Ha nem vársz cserébe semmit, mi a problémád? Megtetted, amit szerinted meg kell, a többiek nem viszonozzák, de ha nem is várod a viszonzást, akkor miért sírsz itt?
"Mindkettotok valaszaban latom azt hogy elhidegultetek a tqrsadalmtol akar csaladon belul is,de es ez igy rendben van nektek." Nem hidegültem el a társadalomtól, sok rendes, kölcsönös kapcsolatom van - veled ellentétben.
"Attol hogy egy buliba nem hivott megmiert nem segitettel neki?" nem bosszúból nem segítettem, hanem mert ez nekem kényelmetlen lett volna, és ebben a szituban nem éreztem úgy, hogy ezt a kényelmetlenséget nekem be kell vállalnom. Nyilván ha ég a háza, és hozzám menekül, nem zárom ki. Itt viszont úgy voltam vele, hogy ha bulizni nem voltam jó, akkor ne kelljen bébicsőszt se játszanom. Volt ennél vonzóbb elfoglaltságom is.
"Vagy huzzam enis q vonalakat hogy ki mennyit segitett igy mennyi jar neki? Vagy hanyszor tett keresztbe es mennyi jo cselekedet kell higy ezt kivaltsa?" Pontosan.
"Miert mukodik minden, mindenhol igy?" Mert így a természetes, és pont. Kapálózhatsz ellene, de attól még ez nem fog megváltozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!