A Magyar iskolarendszer neurotikus és érzelmileg sérült embereket képez, mi lenne a megoldás?
Pszichológus ismerősöm mondta, hogy nagyon sokan járnak hozzá iskolában szerzett sérelmek miatt, én is tapasztaltam abúzust az iskolában osztálytársaktól és tanároktól is.
Egyik osztálytársam öngyilkos lett, mert cesztették, nyílván az már csak az utolsó csepp volt nála a pohárban más dolgok mellett még. De olyanokról is hallani, hogy levideózzák egy gyerek szivatását és felkerül az internetre, és a gyerek majd ez miatt lett öngyilkos.
Mi lenne a megoldás szerintetek az iskolai abúzus csökkentésére? Milyen megoldás kellene arra, hogy ne haszontalan fölösleges dolgokat tanítsana, hanem igenis a való életben használatos dolgokat?
pár%-nyi mimóza miatt nem fogják gyökeresen átalakítani az oktatást. Sehol a világon.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az abúzus nem létezik! De a tanított tantárgyaknak kábé semmi köze az iskolai agresszióhoz.
A megoldás alapjaiban megváltoztatni a pedagógusképzést. Alig tanulnak pszichológiát szerencsétlenek, hogy várjuk, hogy fel tudjanak lépni az oktatás mellett a nevelő szerepben és elébe tudjanak menni a bullyingnak? Nem ártana emellett itthon is honosítani az erre a célra kitalált programok egyikét.
Engem is bántalmaztak sokat iskolás koromban, a tanár konkrétan leszarta. Szerinte nekem kell megoldanom. De hogy oldjam meg, hogy ga beszélni akarok a bántalmazómmal, hogy mi a baja velem és miért nem hagy békén, akkor letudja annyival, hogy nyomorék vagyok és jó bsztatni? Ha nincs ott mellettünk a tanár, nem működik. A szeparáció nem megoldás, mind a bántalmazottnak, mind a bántalmazónak meg kell tanulnia normálisan működni. Sokan fogják valószínűleg javasolni az azonnali elbocsátást vagy szeparálást... Én ezt nem tartom helyesnek. Ennek hála mindenki marad a maga szerepében, amit felnőtt korában ugyanúgy megszív: a bully bully lesz, a bántalmazott meg marad a kis csigaházában és sosem fog kibontakozni.
Másrészt bántalmazottból gyakran lesz bántalmazó. Retek emberek vállalnak gyereket és ha egy ilyen gyerek közösségbe kerül, folytatja a szülei ámokfutását. A bullykat az esetek többségében verik a szüleik.
Az is figyelemreméltó, hogy 3 iskolára van egy iskolapszichológus...
Ez egy sokösszetevős dolog, ami úgy gondolom, hogy a szülőknél kezdődik... És nagyon nehéz intézményesen rendet rakni, ha otthon megy ugyanaz a moslék. Az alkoholizmussal, ordibálással, válással vegyített szenny, 3 gyerekkel többet vállalva, mint amennyit a család tisztességesen fel tud nevelni...
Le leszek pontozva, de első, vagy inkább nulladik lépés lenne a szülői hozzáállás, a gyerek nevelésére fordított energia mennyiségi és minőségi erőteljes növelése, és a tanárral való együttműködésre való hajlandóság.
Ha ez meglenne, akkor lehetne arról beszélni, mennyire vannak túlterhelve és alulfizetve a tanárok, mennyire vannak lemaradva mind módszertanban, mind technikai tudásban, és csak utána lenne értelme a tanterv hiányosságairól beszélni.
#3: NAgyon jól látod!
De ismétlem magamat, a tanított tantárgyakhoz nem sok köze van az agressziónak....
Az otthonról hozott batyut a legjobb, legokosabb, csilliókkal megfizetett tanár se tudja semmissé tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!