A társadalom miért a kedves embereket szorítja háttérbe és a tudatlan, erőszakos embereket előtérbe?
Nem tudom hogyan fogalmazhatnám meg a jelenséget egész pontosan. Én mindenféle korlátok nélkül próbálok másoknak segíteni mindig, próbálok a lehető legkedvesebb lenni mindenkivel. Így rengeteg segítek, senkit sem sértek meg és aki nem annyira ügyes mint a többiek, feljebb tudom emelni őket.
Ennek ellenére azt látom, hogy mindig azok az emberek lesznek kedveltebbek akik annyival elintézek hogy "leszarom, kit érdekel" bunkó parasztok, mint azok akik a kedvességet nyújtják másoknak.
Ha látok nagyon nagyon ritkán egy olyan embert aki másoknak segít és mellette nem beszél ki senkit, nem tesz keresztbe másoknak, önzetlenül segít másoknak, ezek mindig valahogy hátrébb lesznek szorítva. Mintha természet ellenes lenne a segítség és az a normál amit az emberek 90% művel hogy pletyka,keresztbe tenni másnak, kibeszélni mást a háta mögött stb...
Emellett azt látom hogy sokan arra sem képesek hogy felismerjék a jóindulatú embereket akikbe érdemes időt és energiát fektetni.
Mit gondoltok ez miért lehet? Más is tapasztalt hasonlót? Mi "helperek" miért vagyunk egyáltalán? Hogy néha elő jöjjünk a sötétségből segíteni másnak majd vissza húzódni mintha semmi sem történt volna?
Hát, nem tudom, de pacsi :D Én is ilyen “people pleaser” típus vagyok, és már nagyon elegem van belőle, hogy csomó ember kb. egy élő boxzsákot lát bennem.
Az a szomorú, hogy megpróbáltam egy időben én is ilyen rideg, távolságtartó, önző, “mindenkin átgázoló” lenni, aki nem hagyja, hogy kihasználják mások, inkább ô használ ki másokat - és ez kb. MŰKÖDÖTT is, voltak, akik rendesen féltek tőlem, és persze nem tudtak közel kerülni hozzám, mert túl erősek voltak a “falaim”. És boldog voltam tőle? EGY FENÉT. Teljesen kiégetett ez az időszak, egy idő után úgy éreztem, hogy semminek nincs értelme így. Én szeretek kedves lenni az emberekkel, szeretem szeretni az embereket, és szeretem, ha szeretnek, ha bizalmas viszonyban vagyunk egymással.
Egy ideje megint próbálok pozitívan állni a dolgokhoz, látni a szépséget a sebezhetőségben, de egyre rosszabb a helyzet. Pont most kezdek ismét eljutni arra a pontra, amikor már úgy érzem, nem érdemes őszintén kedvesnek lennem az emberekkel, mert szinte mindig azt kapom vissza, hogy mekkora sz*r alak vagyok, mert hát ha rólam mondanak ilyeneket, én úgyis megbocsájtok. Tényleg nem tudom már, hogy mit csináljak.
Ugyan ezt érzem én is. Szeretem a mély bizalmi kapcsolatokat, de fenntarthatatlan mással ez az állapot mert nem nőttek fel erre a szintre. Részükről titoktartás, vagy stabil kapcsolat? Áhh de hogy is.. Nem is létezik ilyesmi.
Én az a személy vagyok, akit ha hívnak hajnal 3kor hogy baj van, nem is kérdezek semmit csak annyit hogy mikor és hol találkozzunk. Mással kivitelezni meg még egy random kávézás is lehetetlen. Értitek mi a probléma. Én nyomom a kapcsolatokat 100%-an. Ők bele raknak kb 10%-ot, azt is olyan hozzá állással hogy áhh majd keres a másik, ha nem akkor nem is érdeklem. Hát könyörgöm. Ez oda és vissza játszik, de az emberek legalább 90% alap nevelést sem kapott hogy ezt lássa.
Próbáltam hogy nem vagyok kedves senkivel és csak elsétálok mindenki mellett, hát nagyobb taszítást értem el vele, mint ami jelenelg van. Arról nem si beszélve, hogy én szeretek segíteni, így egy rémálom volt az az időszak.
Az a baj, hogy tényleg nem értitek, hogyan működnek az emberek. A barátom az lesz, akivel működik a kémia, és ez kb.semmilyen összefüggésben nem áll azzal, mennyire kedves meg segítőkész. Jó, ha az, de önmagában ennyi édeskevés.
A mindenkin folyamatosan segíteni vágyó emberek iszonyatosan irritálóak. Dicséretes, ha ilyen késztetéseid vannak, de akkor menj segítőnak hajlektalanszállóra vagy állatmenhelyre vagy mit tudom én, de ne ezzel próbálj barátokat szerezni, mert az nem így működik.
Elnézést az egyenes válaszért, de neked is jobb, ha ezt tudod.
Pl látom, hogy munkahelyen olyan nehéz dobozt kell emelnie hogy alig birja el. Pl látom hogy munkahelyen szopatnak valakit a megrendelésekkel és átveszem tőle és oda adom az enyémet ami kb 10szer könnyebb.
Valaki bánatos mert nem tud 1 nap szabit se kivenni és elcserélem vele a napomat. Valaki csóró és megveszem neki steamenon a játékot kb 1500ft-ért.
Valakinek várnia kell sokat a buszig és megvárom vele.
Valakit elhagyta a párja és segítek neki talpra állni. Sorolhatnám a világ végéig. Ezek nem nyomolus dolgok. Hanem észre vételek.
Az a baj az általad felsorolt példák jó részével, hogy logikátlanok, és hiába a segítő szándék, leginkább azt éred el vele, hogy a másik kellemetlenül érzi magát tőle.
"látom, hogy munkahelyen olyan nehéz dobozt kell emelnie hogy alig birja el.": Ha kéri, hogy segíts neki, és te a másik oldalról támogatod a doboz emelését, az rendben van. Ha elveszed tőle, vagy ott nyüzsogsz anélkül, hogy segítséget kérne, az nincs rendben. Azzal azt üzened, hogy gyengének tartod.
"látom hogy munkahelyen szopatnak valakit a megrendelésekkel és átveszem tőle és oda adom az enyémet ami kb 10szer könnyebb." Ilyet ne csinálj, kérlek! Ennek a tettnek az üzenete az, hogy "Olyan kis béna vagy, hogy még ennyi se megy neked, de tessék, odaadom az enyémet, hiszen nekem a tízszer nehezebb sem okoz problémát." Elhiszem, hogy nem ez a cél, de az üzenet akkor is ez.
"Valaki bánatos mert nem tud 1 nap szabit se kivenni és elcserélem vele a napomat." Nagyon ritkán, ha megkér, oké, de rendszeresen szintén felejtős. Senki sem szeret a másik lekötelezettje lenni.
"Valaki csóró és megveszem neki steamenon a játékot kb 1500ft-ért." Könyörgöm, ezt ne!!! Iszonyatosan megalázó!!!! Én sem vagyok eleresztve anyagilag, de egyszer próbálna meg nekem valaki ilyen módon alamizsnát adni, biztos, hogy a jövőben nem keresném a társaságát. Ennek az üzenete szintén az, hogy "Bezzeg én, veled ellentétben, megengedhetem magamnak." Családon belül esetleg elfogadható, ha olyan a viszony, de családon kívül SOHA.
"Valakinek várnia kell sokat a buszig és megvárom vele." Ezt sem igazán értem, minek, max. ha tényleg olyan jót beszélgettek. De tudod, vannak, akik a hátuk közepére nem kívánják az ilyet, mert munka után csendre vágynak, valakik meg viszonozni nem akarják, mert az udvariassági köröknél fontosabb számukra, hogy pl. minél előbb odaérjenek a bölcsibe a gyerekért.
"Valakit elhagyta a párja és segítek neki talpra állni." Ez bizonyos keretek között rendben van, de nem mindegy a viszony, a mód stb.
Azt írod, nem nyomulsz, pedig de. Ezek mind nyomulós, szeretetkoldus megnyilvánulások. Mindegyikkel azt üzened, hogy "Bármit megteszek, teljesen háttérbe szorítom magam, az én szempontjaim az utolsók, de légyszí, légyszí, vegyen már észre valaki!" Sajnos azonban ez a taktika minden esetben az ellenkező hatást váltja ki. Senki sem szereti a szeretetkoldusokat. Erre bizonyíték, hogy saját bevallásod szerint téged sem igazán szeretnek az emberek.
Vannak azok a kapcsolatok, amiben természetes, hogy háttérbe szorítom magam. A gyerekeimmel kapcsolatban egyértelműen, a házasságomban, időnként, a nagyon közeli barátaimmal szemben pedig akkor, ha ez kiegyensúlyozott, tehát ők is megteszik értem. Távoli ismerősökkel, kollegákkal nem. Aki minden körülmények között elnyomja a maga szempontjait, és mindig mást helyez előtérbe, az vagy szent vagy balek. Szentnek lenni magányos műfaj, az emberek tisztelik őket, de barátként nem rájuk vágynak, a balekokat meg mindenki csak körberöhögi.
Azt írod, átlátsz az embereken, és észreveszed, ha segítségre van szükségük. Az emberek azonban utálják, ha észrveszi valaki a gyengeségeit. Ez ellen lehet kapálózni, meg hogy te csak jót akarsz, de ez van. Ne legyél ilyen módon extra figyelmes, mert senki nem lesz érte hálás, csak kaerülni fognak.
Oké látom megértetted a dolgot, na most térjünk vissza arra amit nem értek, és ahogy megválaszoltad őket pontosan úgy jött le, hogy logikátlan a reakció amit csinálok.
Szóval akkor miért is működik így a legtöbb ember, amit fentebb felsoroltál?
Bármi segítséget nyújtok a másiknak csak rosszul jöhetek ki belőle. Tehát a legjobb taktika az befeszülni és várni másra hogy a "leszarom" hozzá állás miatt jöjjön utánam mint ahogy a legtöbb ember is csinálja. Pont erről beszéltem. Miért vannak így kódolva az emberek?
Köszi de én nem leszek pont az akikről kérdeztem. :)
"Szóval akkor miért is működik így a legtöbb ember, amit fentebb felsoroltál?" Azért, mert senki sem szereti, ha ennyire felszínre jönnek a gyengeségei. Senki sem szereti, ha ilyen nyíltan a képébe tolják, hogy ő béna (hiszen a legkönnyebb munkahelyi feladatot sem tudja megcsinálni), csóró (más mellényzsebből kifizeti azt, amire neki nincs pénze), és mindenki utál mások lekötelezettje lenni. Hogy miért? Csak. Ha nem akarod, ne értsd. De a tényt el kell fogadnod, hogy ez van, ilyenek, ezért nem lesz soha senki hálás neked a felsorolt segítségnyújtásokért.
Tényleg csak magamat tudom ismételni: ha túlteng benned a segítő szándék, válassz olyan foglalkozást, ahol ezt kamatoztathatod. De ne vegyél meg a kollegádnak semmit, ne várd meg a buszt azzal, aki nem kéri, ne vállald magadra a legnehezebb feladatokat, és ne legyél mindenki lelki szemetesládája. Az emberek a legtöbb esteben tapintatot sokkal jobban értékelik, mint a kéretlen segítségnyújtást.
Koszi valaszt ezzel sokat segitettel megerteni az ilyen tipusu embereket.
Most mar ertem hogy akarhogy probalnek segiteni a masiknak igy a kapcsolat nem epotheto fel. Segitsegmentesen kell epiteni. Bar jo kerdes az miert epit bizalmat ha latom hogy kell valakinek segitseg en pedig ott hagyom a szarban. Altalaban ezektol elfordulok, de ugye a tobvi ember ezt szereti. Ezeknutan inkabb sokkal de sokkal tisztabban latom hogy ez q maganyos elet amit elek a leheto legjobb. Nem akarok eg, kamu vilagban elni ahol ott a lehetoseg mindenki szamara hogy segitsen de magasrol leszarja.
Ezek alapjan varhattam volna a vegtelensegig a baratok megtalalasat nem jott volna el soha ez a pillanat mivel az emberekbol pont az az emberi tulajdonsag hianyzik ami miatt kijelenthetjuk hogy emberek vagyunk es nem allatok. Koszonom szepen hogy felnyitottad a szemem most mar tudom mit kell tennem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!