Led szalag valós áramfelvétele?
12 V-os szalagon hármasával vannak sorosan kötve a LED-ek és egy ellenállás.
Egy fehér LED névleges nyitófeszültsége 3 V, azaz 9 V esne a LED-eken összesen és még 3 V az ellenálláson, de a gyakorlatban utóbbi valamivel kevesebbre jön ki.
A szalag pedig 8 V körül kezd halványan és egyenetlenül világítani, mivel nem pont egyformán nyitnak a LED-ek.
Ekkor még nem is vesz fel sok áramot, azaz nem zárható ki, hogy halványan látsz valamit parázslani, mert ezek a LED-ek elég érzékenyek a kis áramokra.
De normális világításra ne számíts.
"Meg tudom ezt "hajtani" 1db 9V elemmel? Esetleg valami egyszerű mobil áramforrásal?"
Meg, de értelme nem sok van.
"#2 jó volt a fehér ledről szóló értekezés"
Túltolta a dezinfót. Úgy hívják ezt hogy: okoskodás.
Szirti megint trollkodik / irigykedik, csak most már névtelenül.
#2 válaszom írásakor tegnap este már siettem is, mert más dolgom is akadt, ezért a kisbetűs rgb-n átsiklottam.
Talán azért is, mert az én fogalmaim szerint az RGB.
Eleve butaságon rugóztok, mert az G és B egyforma ilyen szempontból (egyforma ellenállások is vannak szalagon), az R vagyis piros LED nyitófeszültsége kisebb, azon az ágon nagyobb ellenállások találhatók.
Tehát a piros ág kisebb feszültségen is már világítani kezd.
De írtam a lényeget, hogy csak gyengén, hiszen az elem is gyenge.
Egyébként igen vicces, hogy okoskodással vádolsz Szirtisas.
Pont engem, a professzionális okoskodót.
Eleve, a fórumok mozgatórugói a jó értelemben vett okoskodók. Probléma? Ez nem probléma. Nekem.
"Probléma?"
Igen ha elsiklasz a lényeg fölött és mellébeszélés lesz belőle ami a saját vélt vagy valós tudásod csillogtatását szolgálja azzal az ürüggyel hogy a kérdésre válaszolsz. :)
"Ez nem probléma. Nekem."
Nyilvánvaló! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!