Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Van egy 10 000 mlamperes...

Van egy 10 000 mlamperes power bank 2 Amperes töltővel töltöm, fizikailag ugye 5óra alatt tölti fel, de megfigyeltem valamikor kell 8óra is, de tegnap este 3'5 óra alatt töltötte fel, másnak is vannak ilyen tapasztalatai, ez normális,2 hete vettem?

Figyelt kérdés

2018. aug. 5. 13:01
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Számodra hasznosabb linket ajánlanék inkább:

[link]

Érted? A linken felvázolt példában te vagy az amatőr, én a szakértő. Képtelen vagy felmérni mások tudását is, hiszen ha értenéd, amit írok, akkor már régen felfogtad volna, hogy nem tegnap kezdtem a szakmát, ergo tőlem esetleg kérdezhetsz, de ne nagyon akarj felvilágosítani semmiről, hiszen újat nekem nem tudsz mutatni. Ez vonatkozik természetesen az iMax B6-ra, ami nekem felesleges, mert számtalan módon tölthetek ilyen akkukat, akár a labortápegységemmel is, vagy különböző áramkörökkel.

És még mindig nem tudsz leszakadni erről a stabilizátor dologról, ami NINCS az akkuban.

18650 akku is kapható védelem nélkül vagy védelemmel egybeépítve (de az sem stabilizátor).

Gondolkozz már, laptopból kiberhelek egy 18650 cellát (a védelmi áramkör NÉLKÜL), annál mi fog lekapcsolni az akkuban?

Mutass már egy nyomorult akkut, amiben stabilizátor van!

Van fogalmad kapcsolóüzemű DC-konverterek, stabilizátorok működéséről? Hiszen láthatnád még a power bankban is a konvertert, aminek vesztesége, melegedése van, sőt saját nyugalmi áramfelvétele, ezért kell használaton kívül készenlétbe mennie.

De az még hagyján, amikor az akku feszültségtartományát kell 5 V-ra fel, vagy töltés közben arról lekonvertálni.

De arról már nincs fogalmad, hogy mondjuk 2,5 - 4,2 V-os tartományt mennyire problémás mondjuk 3,7 V-ra stabilizálni. Részben a túl kis feszültségkülönbség miatt, pláne le is, meg fel is? Duplán bonyolítaná az áramkört.

Hol látsz te ilyet akkuba beépítve? Hol fér bele, hol adja le a hőveszteséget? Kinek jó az a veszteség? Nagy áramigény esetén még brutálisabb, nagy terhelhetőségű áramkörre lenne szükség, ami bele sem férne az akkuba.

Mindennek tetejébe, mi a tökömnek kellene stabilizálni? Az akkut felhasználó külső áramkörök dolga, hogy olyan feszültséget csináljon belőle, ami szükséges.

Agyrémeket hordasz össze.

Ha még egyszer ideírod, hogy az akkukban stabilizátor van, bolondnak foglak nyilvánítani, mert valami baj van a felfogásoddal.

2018. aug. 12. 08:31
 22/26 Meton ***** válasza:

Előszöris én sose írtam, hogy értek hozzá. Pár alapdolgot tudok, ami bőven elég. Azt tudom, hogy a 2.5V biztosan káros. Azt is tudom, hogy a lipo aksikban biztonsági áramkör van, ami túltöltést, alultöltést, hőmérsékletet meg ki tudja mi mindent figyel. Te is láthattad az egyik videóban, hogy ez része az aksinak, de amúgy láttam olyan oldalt ahol egyedileg gyártanak aksikat, a védelem az ott is alap. Tehát ha van az aksiban túlmerülési védelem, akkor a végefelé nem a valós feszültséget mérted, hanem amit a védelem még átengedett. Persze ez a rész már amúgy sem lényeges, mert teljesítmény nincs benne, csak így feleslegesen megépítettél egy áramkört. Ha a védelem működött, akkor a kritikus határnál lassan visszavette a feszültséget, így amikor már 2.5V-ot mértél, az aksiban még benne volt a minimálisan 2.9V.

Azt nem értem, miért írod, hogy az áramkör a feszültség stabilizálóval nem férne el az aksiban. Most lépjünk túl azon, hogy benne van, de gondolj arra, hogy egész pici alkatrészeket gyártanak. Mondjuk egy gyűrű méretű helyre komplett adóvevőt lehet építeni, kamerával mikrofonnal saját táppal. És ez még amatőr technológia. Jó, más tészta egy szerszám aksi, ahol kakaó is van rendesen, ott ez nem tudom, hogy működik. Viszont azért egy nagy batár aksiban nehogy ne férjen már el az az áramkör.

2018. aug. 14. 08:18
 23/26 anonim ***** válasza:

Itt nem az a gond, hogy nem értesz hozzá, hanem kvázi meg akarod hazudtolni a hozzáértőt, kijelentő módban. Mintha tudnád, miről beszélsz. Sőt, még tanácsot is adsz másoknak, amihez bőven nem elég a tudásod.

Holott neked legfeljebb kérdőmondatokban szabadna megszólalni, amint az kitűnik a legutóbbi, gyerekes-szintű írásodból is.

Ez pont olyan, mint amikor megjavítok például egy TV-t és a nyugdíjas hölgy elkezd nekem magyarázni, hogy eddig nem volt fekete sáv a képernyő tetején és alján, a 4:3-as képcsöves TV-n. Ma már ritkábban fordul elő, de egy időben ki tudtak csinálni ezzel is, vagy több másféle buta kifogással. (De az a rohadt fekete sáv mindig pont javítás után tűnik fel egyeseknek, még nemrég is volt egy ilyen eset.) És hiába magyarázom némelyiknek, hogy eddig is ott volt, csak nem tűnt fel, vagy más műsort nézett, hogy mi az oka, hogy különben sem nyúltam a TV-nek olyan részéhez egyáltalán.

Nem lenne semmi gond, ha valaki kérdez és szívesen elmagyarázom, mint ahogy sok más ügyfelemnek is.

De nem, ő állítja és kétségbe vonja a több évtizedes tapasztalatokkal bíró szakember szavát, ami azután baromira fárasztó és irritáló tud lenni.

Ezt csinálod te is. Hiába magyarázom, hogy egy laptopból kiszerelt, csupasz cellának nincs védelme (hiszen a védelmi panelt is levágtuk róla), egyszerűen nem fogod fel.

Nem vagy te diszlexiás véletlenül?

"túltöltést, alultöltést, hőmérsékletet"

Túltöltést, túlmerítést, túlterhelést, opcionálisan hőmérsékletet is. Alultöltés: butaság.

"Ha a védelem működött, akkor a kritikus határnál lassan visszavette a feszültséget, így amikor már 2.5V-ot mértél, az aksiban még benne volt a minimálisan 2.9V."

A védelem nem szabályoz, hanem KAPCSOL. MOSFET kapcsoló van rajta 2 db, egyik töltési, másik kisütési irányban képes megszakítani az áramkört (mert a FET így működik). Egy ilyen MOSFET-en tizedvoltnyi feszültség (sem) esik, a soros áramérzékelő ellenálláson sem sok. Ha a védelmen 0,4 V esne, az 2 A terhelésnél 0,8 W teljesítményveszteséget képezne, amit el kellene fűteni. Durvább terhelésekről nem is beszélve.

"Azt tudom, hogy a 2.5V biztosan káros."

Mert nem láttál még olyan gyári adatlapokat, ahol definiálva van a 2,5 V, ha nem is mindegyiknél.

Mert nem ismered a védelmi áramköröket, amelyek pont 2,5 V-nál kapcsolnak le, amit mértem magam is, meg is adják az adatok között. Ezt is hiába írtam már többször, hogy ami terhelés alatt 2,5 V, a védelem lekapcsolása után, a terhelés megszűnése miatt rögtön visszamászik 3 V körüli értékre, vagyis közel sincs lemerítve (miután az üresjárási érték számít ilyen szempontból).

2,5 V vagy alatti feszültség akkor problémás, ha az akku ____terhelés nélkül___ is már csak ennyit mutat, ami hosszú tárolás alatt szokott bekövetkezni. Vagy amikor átvezet az akku, hibás.

"Jó, más tészta egy szerszám aksi, ahol kakaó is van rendesen, ott ez nem tudom, hogy működik."

Ez az, hogy fogalmad sincs a teljesítményelektronikáról, hogy nagyobb áramok kiszolgálásához nagyobb méretű félvezetők és egyéb alkatrészek szükségesek, amin veszteség is keletkezik. Meg ilyen hülyeséget, minek csökkenteni a feszültséget, hogy lassabban forogjon a motor?

Van fogalmad arról, hogy a zseblámpa-mániások a komolyabb lámpákba védelem nélküli akkukat használnak? Miért? Mert még a védelmen eső feszültség (ezzel együtt teljesítmény) is probléma neki. Nemhogy stabilizátor, ami egy védelemnél jóval veszteségesebb. Szakmailag nevetséges ilyen butaságokat kitalálni.

2018. aug. 14. 09:27
 24/26 Meton ***** válasza:

Egy nagy különbség van köztünk. Azt látom, hogy nagy tudással bírsz és még több tapasztalattal. Szinte mindent megkapok a boltban, általában olcsóbban, mint amibe az alkatrész kerül. Pl írtad, hogy akkukat építesz hulladékból. Ez nagyon dicséretes, rendkívül környezetbarát. Én, ha akku kell akkor megveszem újan a legújabb típust. Én mondjuk drónokban használom és csak annyit értek hozzá, hogy tudom, mikor kell kidobni. Alapvető dolgokat tudok, főleg olyat, amit olvastam, meg egy keveset saját tapasztalatból. Itt csak az a gondom, amikor az ellenkezőjét állítod valaminek. pl hogy 3V alatt károsodik az aksi, szerinted meg 2.5V még terhelve elmegy. Én mindenkinek hiszek, de ehhez az is kell, hogy mindenkinek igaza legyen. Máskülönben valaki hazudik, vagy téved. Ugyanez igaz a védő áramkörre. Ha esetleg igazad van, én akkor sem azt olvastam, amit állítasz. Amúgysem tudom elképzelni, hogy bármiféle védelem nélkül kiadnánok egy olyan aksit, ami potenciálisan robbanásveszélyes. Nem akarlak meghazudtolni, de az a helyzet, hogy ha mást írnak és nem is logikus, amit írsz, akkor szerintem te nem vettél észre valamit. Ott kell lenni annak a védelemnek a laptop aksikban is. De írtál is valami védelmi panelt, amit levágtál róla. Szerintem az volt, de nélküle időzített bombát csináltál.

A lámpás kijelentésed logikusnak tűnik, viszont ott is az a baj, hogy robbanásveszélyes, nem hiszem, hogy szándékosan ilyet csinálnának. Persze ott azért kicsi a fogyasztás, valószínűleg nincs akkora kockázat. De még így sem igazán hihető.

2018. aug. 15. 09:18
 25/26 anonim ***** válasza:

"akkor szerintem te nem vettél észre valamit. Ott kell lenni annak a védelemnek a laptop aksikban is. De írtál is valami védelmi panelt, amit levágtál róla."

Ne viccelj, ha levágtam róla a védelmi panelt, akkor vajon mit vágtam le? Lehet, hogy az volt a védelmi panel? Te már megint hülyének nézel engem.

"Szerintem az volt, de nélküle időzített bombát csináltál."

Hülyének nézés 2. fokozata: honnan tudod, hogy nem rendeltem az Aliexpressről hozzávaló védőpanelt, ami elbír egy szerszámgépet is? (Amit a laptopakku védelme nem bír el mellesleg.) És a védelmek 2,5 V-nál kapcsolnak le, a laptopakku védelme is (MÉRTEM), a kínából rendelhető védelmek is. Li-po akkura szerelt védelmet is ____mértem___, az is 2,5 V.

Te persze nem mértél semmit, de azt tudod.

"A lámpás kijelentésed logikusnak tűnik, viszont ott is az a baj, hogy robbanásveszélyes, nem hiszem, hogy szándékosan ilyet csinálnának."

Ez is egy ilyen mantra, de azt már nem tudod, hogy a 18650 akkuk belsejében, a pozitív kivezetés alatt PTC védelem és biztonsági szelep van legtöbb esetben, ami csak kifúj és nem robban. Ráadásul a különböző összetételű 18650 akkuk másképp működnek hiba esetén. Amelyik csak csendben elfüstöl, nem vészes.

Nyugodtan felkeresheted a Prohardveren a zseblámpás topikot, ott hamar kinevetnek ilyen butaságokkal, amiket te elképzelsz magadnak.

"Amúgysem tudom elképzelni, hogy bármiféle védelem nélkül kiadnánok egy olyan aksit, ami potenciálisan robbanásveszélyes."

Lehet rendelni akkukat védelemmel is, védelem nélkül is, majd nézz szét egy kicsit jobban!

2018. aug. 15. 09:38
 26/26 Meton ***** válasza:

Köszi, ez a válasz végre kerek volt. Ezt a PTC védelmet nem igazán tudtam. Olvastam olyat, hogy a mostani aksik csak kifújnak, de a mostani válaszoddal állt össze, hogy is működik. Így már értem, hogy nincs rajta áramkör, mert igazából felesleges, megoldották, hogy biztonságos legyen.

Én valóban nem mértem, én csak olvasok innen onnan, nem mérek, mert nincs rá igényem. Ha az aksi kimerült, az nekem éppen elég, mert tudom, hogy töltőre kell rakni. Nem szedem szét, meg hasonlók, elég ha tudom, mi van benne. Én csak használom, arra amire készítették.

Írtál pár dolgot, amit nem tudtam, szóval megérdemled a lájkot. Köszi.

2018. aug. 16. 08:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!