A mobiltelefonnal való fizetés mennyire biztonságos?
Gondolom az applikációba meg kell adnom a bankkártyám minden adatát. Másként nehezen tudom elképzelni, hogy működjön a fizetés.
Attól meg pont óva szoktak inteni, hogy bárhol is megadjuk a kártyánk minden adatát.
Szóval akkor hogy is van ez?

A telefonod NEM tárolja a kártyád adatait. A számlavezető bankod által javasolt applikációt kell használnod. Abban digitalizálnod kell a kártyádat. A bank applikációtól nem tartasz? Az is kell! Vagy böngészőben, a bank oldalán tudsz molyolni, többek között limiteket is megadni. Azt is fel lehet törni. De nyugi, akik erre képesek, nem Józsi nevű segédfűtő bankszámlájára utaznak, amikor azt erőszak nélkül is meg lehet szerezni, hogy maga kínál fel mindent, mert írták, hogy…
Rengeteg szolgáltató biztosít fizetési felületet. PayPal, Barion, SimpleyPay, Valllet stb.
És remélhetőleg be van állítva nálad a kétfaktoros bejelentkezés, és sms-t is kapsz a tranzakciókról. Ha jön a telódra egy üzi, hogy vettél valamit 574 986 forintokért, mehet a fizetés, az csak feltűnik, nem?

Kb ugyanannyira veszélyes, mint amikor a bankod appját használod.
"Egyébként ahol elfér egy telefon, ott elfér egy bankkártya is."
Hát ja, csak mondjuk zsebből könnyebb kirántani véletlenül egy kártyát, mint egy telefont. Csak egyszer fordult elő, és szerencsére csak a szép kártyámat ejtettem el így az utcán, és még nagyobb szerencsémre egy kedves járókelő szólt, de azóta eszem ágában sincs a zsebembe rakni bankkártyát.
"A kártya egyszerűbb, mert azt nem kell bekapcsolni, nem merül le, stb."
A telefonomat se kell "bekapcsolni", én legalábbis nem kapcsoltam ki mióta megvettem kb 2 éve. :D És lemerülni se szokott.

" És ha egy app-ba beírom a kártya adatokat, akkor az ellopható."
Amit meg kell adnod, azt ellophatják, nem mennek vele semmire. Ez nem úgy működik, hogy a kártyaadataid ott lesznek a telefonban, hanem a banki alkalmazás szimulál egy kártyát, titkosított adatokkal. Ami ugyanolyan biztonságos, mint ha kártyával fizetnél.
Köszönöm. Az itt megadott infókkal már kezdek rendben lenni. Utána nézek, hogy mit ajánl a bank.
Amúgy nem zsebben hordom a kártyám, hanem a tárcában. Azt meg a táskámban. Táska nélkül meg szinte sehova sem megyek. Mint egy női ridikül.
De pont nemrég mentem valahová, ahol kellett a kártya. Oda mást nem vittem. Abban a zsebben maradt a kártya. Akkor vettem észre, amikor másnap épp ebédet vettem volna. Volt nálam ugyan kp, de éppen akkor az sem sok. Akkor gondoltam rá, hogy azért lehetne már kártya a telómon. Ilyen esetek miatt.
Amúgy sok olyat láttam már, hogy mobillal való fizetés nem sikerült rendszer hiba miatt. Kártyás fizetés viszont csak akkor nem sikerült, ha tényleg lefogyott a pénz a számláról vagy éppen lejárt a kártya.
Persze az ellen semmi sem véd, ha áramszünet van a boltban, de az egy más kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!