Iphone 11 jó telefonnak számít még most is, ha nincsenek nagy igényeim?
Nem értek a telefonokhoz, de a száz éves huawei-em helyett kéne egy új. Viszont nem akarok túl sokat költeni rá, mert azon kívül, hogy jó képeket készítsen, nincs más igényem.
Nézegettem az iphone-okat, hát nekem majdnem a megfizethetetlen kategória, de a 11-es még úgy ahogy elfogadható árban van. A 12-es, vagy a 13-as sokkal többet tud már? Kérlek, úgy írjátok le, hogy egy teljesen laikus is megértse.
Ja, és mik ezek a minik belőlük?
Kérdező: ha pesti vagy, vagy nagyobb varosban élsz, érdemes elmenni egy használt telefon/GSM boltba (plázák, aluljárók, körutak Pesten tele vannak vele) és megnézni saját kézben, esetleg haver, ismerős telefonját elkérni nyomogatni, ha van az ismerősi körben ilyen. Szerencsére a kamera, ami neked szempont, éppen egy olyan dolog, amit a saját szemeddel azonnal láthatsz néhány, különböző fényviszonyban elkészített fotóval/videóval, így nem veszel zsákbamacskát.
Az iPhone 12 és 13 "sajnos" pont a kamerán fejlesztett a legtöbbet a sima 11-hez képest, de persze az is jó volt már, szégyenkeznie nem volt miért, csak azért írom le, mert kérdezted. De ezért is lenne érdemes megnézned saját szemmel, hogy neked elég-e, amit nyújt, mert az itteni válaszolóktól komoly véleményt (amint láthatod), nem fogsz kapni, csak egy-egy márka artikulálatlan leugatását. Egyébként ha a fotó és a video a No1 prioritás, és egy nagyon picit tudsz többet költeni a tervezettnél, akkor bármelyik iPhone-ból egyértelműen a Pro verzió kell neked, azokon már 3 kameralencse van hátul (a normál lencse és az ultraszéles mellé kapsz egy telefotó lencsét is), ezek már tényleg bődületesen jó képeket készítenek, akár rossz fényviszonyok között is. De az sem mindegy, hogy mit szeretnél fotózni. Az iPhone pl. bármennyire is jó kamerákkal rendelkezik, a 13 Pro volt az első, ahol lehetett komolyan vehető mértékben zoomolni minőségromlás nélkül, és ez is csak 3x optikai zoom, ami messze elmarad a konkurens gyártók zoom tudásától. Persze a kérdés, hogy ez mennyire fontos neked. A Samsungok éjszakai holdfotói meg látványosak, viszont AI segítségével készülnek, tehát lényegében nem valódiak, más tárgyakra nagyítva nem kapsz ilyen részletességet. Esetleg alternatívaként a Huawei P20 vagy P30 prót próbáld ki, ezeknek elég komoly kamerája van, napi használatra is tökéletesek. Egy dolgot jegyezz meg: nem minden a megapixel. Rengeteg gyártó a magas megapixelszámmal akarja csábítani a vevőket, de pont az iPhone szokott az lenni, ami képminőségben felmossa a padlót az ilyen megoldásokkal a maga "csak" 12 megapixeles szenzoraival.
#4: Fejezzétek már be ezt az iPhone-nal menőzést. Láttatok már ilyet egyáltalán, vagy csak jól esik szidni az iPhone-t, mert mindenki más is szokta? Elárulom, hogy senki nem azért veszi meg, hogy másoknak mutogassa, mert csak. Nem a kétezres évek elején vagyunk, ahol az volt a menő, hogy egyáltalán van telefonod. Ennyi erővel meg az összes Androidos telefon-felhasználónak Jézus-komplexusa van, mert ők meg mindig mindenkinél jobbak, és minden iPhone felhasználónak mindig el kell mondaniuk, hogy ők mennyivel jobban jártak, mert mennyivel olcsóbban vettek telefont. Olyanok vagytok, mint az erőszakos vegánok, akik két percenként azzal dicsekednek, hogy ők nem esznek húst, és ezért jobbak másoknál. És akkor az iPhone-osok menőznek, hát megáll az ész. Na meg tessék ránézni pl. a valamire való Samsung telefonok áraira, egyáltalán nem csak az iPhone drága már, csak ők nem kínálnak ötvenezer alatti modelleket pocsék specifikációkkal, hát bocs. Arra már ki sem térek, hogy kiberbiztonságban dolgozó kollégától mennyire furcsa egy kínai cég kezében levő telefont javasolni.
20-as válaszoló, és aki hasonlót írt. Még mindig nem értem mi menőzni való van egy telefonnal. Hogy lehet menőzni egy telefonnal? Odamegyek random emberekhez az utcán, és a képükbe nyomom, hogy "Nézd ájfónom van", vagy hogy kell ezt elképzelni? Közel 40 éves vagyok, ha menőzni akarok, azt nem a telefonnal tenném.
NEM ÉRTEK A TELEFONOKHOZ! Ezt fontosnak láttam még egyszer leírni. Nekem az "ilyen proci, olyan proci" nem mond semmit, és nem is érdekel.
Leírtam mi az a két dolog, amit elvárnék egy féltéglától, ha már magammal kell cipelnem mindenhova. Nem fotózni kell a telefon, hanem azért, hogy elérhető legyek, ha a mostani bedöglik. Azt csak plusznak írtam. Ha már az ember kidobja a pénzt ilyen szarságokra, mert manapság ha nem vagy elérhető, akkor lehúzhatod magad a klotyón, akkor ennyi plusz járjon már hozzá, azért a mit tudom én 200 ezer forintért, hogy legalább ne kaputelefon minőségben örökítsek meg 1-1 emléket. Nem vágyom csúcsminőségre, sem semmi nagyon extrára, de akkora a kínálat, és annyira vegyes vélemények vannak mindenhol minden készülékről, hogy lassan belehülyülök a válogatásba. NA! :D
Ja, és a 21-22 választ nagyon köszönöm! (és persze mindenki másét is)
P20-am volt eddig, de nekem úgy tűnik a kamerája nagyon lebutult az utóbbi 1 évben. Nem tudom mire vélni, megnéztem milyen képet készített a kezdetekkor, és milyet most, hát ég és föld. Amiatt, hogy nincs már rajta google, nem is merek egy újabb modellt ebből. Aztán lehet még azzal is jobban járnék, ha most lecserélném egy P30 Pro-ra, arról még most is nagyon jó véleményeket olvastam.
21-22 vagyok, először is örülök, ha segített a válaszom.
A RAM-ról és prociról annyit mondanék, hogy nem baj, ha nem értesz hozzá, de nem is szabad hozzá nem értés címén félvállról venni, ugyanis egyszerűen fogalmazva, ez a két dolog működtet mindent a telefonon. Fogalmi szinten, konyhanyelven annyit érdemes tudni róluk, hogy minél jobb a CPU (vagy processzor), annál gyorsabban végzi el a telefon az egyes műveleteket (pl. alkalmazások megnyitása, adatok megjelenítése), és minél több RAM-mal rendelkezel, annál több folyamat tud egyszerre futni anélkül, hogy más dolgokat újra be kelljen töltenie a telefonnak - tehát ez a kettő együtt adja legnagyobb részt a felhasználói élmény gyorsaságát, simaságát.
DE!!!
Egyedül az Androidos (vagy egyéb nem-iPhone) telefonok esetén van értelme ezekkel foglalkozni egyáltalán. Mint bizonyára tudod, rengeteg gyártó készít kismillióféle telefont, sőt, más jellegű eszközöket is, amik az Android rendszert futtatják. Mivel a rendszer (kis túlzással) mindenhol ugyanaz, így nyilvánvaló, hogy ha erősebb hardver futtatja ugyanazt a szoftvert, jobb lesz a teljesítmény. Az iPhone esetén, ha megnéznéd az ottani hardverspecifikációkat, azt látnád, hogy számokban messze elmaradnak az Androidos mobiloktól. Ez azért van, mert az iPhone rendszere, az iOS minden azt futtató készülékre külön optimalizálva van - ezt azért tehették meg, mert iOS-t csak az iPhone-ok futtatnak, szemben az Androiddal, amit pedig rengeteg gyártó készülékei, így a szoftver gyártója nem tudja a sima működést biztosítani mindegyik hardverre. Ha Androidos készülék mellett döntesz, akkor sem kell pánikba esni, nézd meg egy csúcsmobil specifikációit, meg a sajátodét, és az újat valahova közéjük lődd be, így már lesz valami fogalmad arról, hogy mit keresel.
De ennyit a hardverről, térjünk át a szoftverre és a hosszútávú felhasználásra. Az iPhone-okról azt kell tudni, hogy egy-egy modellt a kiadásától számítva kb. 5-6 évig támogatnak szoftveresen. Ez azt jelenti, hogy kapod az új frissítéseket ahogy kijönnek, minden alkalmazás működni fog a telefonodon, és jó lesz a teljesítmény. Ha az Apple befejezi a telefonod támogatását, akkor sincs katasztrófa, néhány év pluszt még simán így is rá lehet húzni a használatára, ekkorra viszont már számíts rá, hogy az akksi elnyíródik, és cseréltetni kell, ami ugyan nem egy vagyon, de mégiscsak költség. Ott kezdenek el majd gondok lenni, ha a rendszeredre már megszűnik az alkalmazások támogatása, tehát pl. egy Messenger vagy YouTube már nem megy fel rá, vagy nem a legújabb verzió, és idővel már a régebbi sem fog működni. De ez tényleg sok időbe telik.
Az iPhone 11-et 2019-ben adták ki, tehát egy egész évig még biztosan támogatva lesz, 2025 szeptemberben az akkor megjelenő új főverziót már esélyes, hogy nem kapja meg. Így érdemes számolni vele, persze mindegyik újabb iPhone-nál ez egy évvel előre tolódik. Persze lehet, hogy ha használtat veszel, és agyon volt használva az előző tulaj által, akkor az akksi előbb fog bepusztulni, mint hogy a támogatásod megszűnjön, de az iOS rendszer kínál egy gyári funkciót, amivel meg tudod nézni az állapotát. Ez fontos szempont, hiszen nyilván minél tovább szeretnéd, hogy kihúzza a telefon.
Végül pedig, a sok menőzős kommentet sz4rd le, de komolyan. Ahogy te is mondtad, én el sem tudom képzelni, hogy valaki a másik arcába tolja a telóját, nem hogy idegennek, ismerősnek se. Rettenetesen türhő dolog volna ilyet tenni, szerintem ezt max az általános iskolában csinálják a gyerekek azzal a telefonnal, amit apu vett nekik. Nekem is iPhone-om van, de az életben soha nem vettem elő azzal a szándékkal, hogy másnak mutogassam (se más, ezt a márkát használó ismerősöm). Ha elő kellett vennem mások előtt, akkor elővettem, mintha bármilyen más telefon lenne, és használtam. Ennyi. Volt néhány barát, aki érdeklődött, hogy milyen, meg elkérték kipróbálni, mert akkor ez volt a legújabb modell, és kíváncsiak voltak, hogy hogy fotóz a telefon. Ilyenkor persze meg lehet mutatni, de a kérkedéstől, menőzéstől ez szerintem még igencsak messze esik, pláne, hogy ők kérdezték, magamtól eszembe sem jutott volna mutogatni.
25-ös válaszoló, újra köszönöm neked az közérthető leírást!
Na hát nézelődtem még kicsit, és ez az iphone 11 nem lesz jó nekem, mert én nem 1-2 évre terveznék. Talán a 13 lehetne a megfelelőbb számomra, de én nem adok ennyit egy telefonért.
A Honor 90-et nézegettem még mostanában. Mi a véleményed erről a telefonról?
21-22-25 vagyok, igen, a 11 talán egy picit már túl régi, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a támogatás megszűnésekor messze nem lesz azonnal használhatatlan a telefon. Van egy iPad-em, ami már az iOS 12 óta (lassan 5 éve) nem kap támogatást, de továbbra is használható, a fotózás, az elérhetőség és az alap appok továbbra is mennek rajta. Ezt most nem azért mondom, hogy mégis az iPhone-ra beszéljelek rá, viszont a megszűnő támogatás nem is akkora tragédia, mint amekkorának első hallásra tűnhet, abszolút nem 1-2 évre kell tervezni vele - ráadásul az App Store engedélyezi azt, hogy ha egy app már nem támogatja a te verziódat, mert túl régi, akkor még mindig letöltheted a legutolsó, rendszereddel még kompatibilis verziót. Ha nem is igazán akarsz az alapokon kívül appokat használni, akkor főleg nem lesz ez komoly probléma neked. Abban viszont igazad van, hogy egy 13 sokkal jobb lenne - esetleg nézd meg, hogy ki tudod-e hozni részletre szolgáltatótól, és akkor nem kell talicskányi pénzt egyből kiadni. Esetleg még az iPhone SE-t nézd meg, ezek az Apple leginkább pénztárcabarát telefonjai, rendes iPhone élményt kapsz, a normál áraiknál jóval olcsóbban, kevés kompromisszummal.
A Honorról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert nem ismerem. Inkább iPhone-ban vagyok otthon. De ha Androidos készülék, akkor most már tudod, hogy nagyjából mire kell figyelni. És az aranyszabály itt is az, hogy menj el egy boltba, és próbáld ki, anélkül semmi ilyesmit nem szabad venni. Nagyon ismeretlen, noname, kínai márkákat pedig soha ne vegyél, mert lehet, hogy tízezer csilliárd giga RAM-ot meg hatmillió kameralencsét pakolnak bele, amitől kecsegtetően hangozhat, de közben az ilyen telefonok minősége nemritkán silány, ráadásul egyáltalán nem tartósak, és nincs lehetőség szervizelésre itthon, mert nincs kirendeltsége a gyártónak, legfeljebb fájdalmas, hosszadalmas, költséges módon visszaküldheted garanciálisan, ami több hetes, akár hónapos kínlódást is jelenthet, teljesen bizonytalan kimenetellel. Ezt most nem kifejezetten a Honorra mondom (az lényegében a Huawei-ből kivált márka), hanem általában. Mindenképp olyasmit vegyél tehát, ahol a támogatás, szerviz elérhető közelségben van. Mindenképp keress egy-két tapasztalat leírást vagy videót is a kiszemelt készülékről. Írott, részletes teszteket a Mobilarenán szoktam nézni, a Youtube-on pedig megtalálható a legtöbb márka, még az ismeretlenebbek egy-egy telefonjáról is teszt olyan magyar csatornákon, mint pl. a Tech2 vagy AnonimInc, ha értesz angolul, akkor pedig még szélesebb a paletta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!