Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért jobb otthon villanykancs...

Miért jobb otthon villanykancsóban forralni a vizet, mint lábosban?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy munkahelyen, irodában, ahol nincs tűzhely, ott miért.
2008. nov. 13. 14:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Sokkal jobb a hatásfoka. A lábas mellett/körül rengeteg hő "elszáll" a levegőbe függetlenül attól, hogy gáz- vagy villanytűzhelyt használsz-e. A villanykancsót speciálisan erre a célra tervezték ezáltal kisebb a vesztesége.
2008. nov. 13. 15:12
 2/13 anonim ***** válasza:
91%

pontosan ahogy elöttem, írták, sokkal keveseb energiát használ el, mert minden energia a forralásra megy, így egy 2 L víz pillanatok alatt már forr is. pl egy tea megfözéséhez csak 3 deci víz kell, elég sokáig tart mire ez a 3 deci víz felforr, nem beszélve arrol hogy elökell venni a lábast, és utánna elmosni, elöblítani. helyet foglal míg lecsöpög, stb...

aztán én úgy fözöm a tésztát, krumplit, hogy forralóban felteszek 2 L vizet forrni, az kb 2 perc alatt felforr ha kell mégegyet így kb fele idö alatt forr fel a vizem.

2008. nov. 13. 16:04
 3/13 anonim ***** válasza:
63%

én azért nem merném arra tenni a tétet, hogy jobb az elektromos kancsó.

Az lehet, hogy magának az energihasznosításnak jobb benne a hatásfoka, sőt szinte biztos, de ez önmagában nem sokat jelent. Az igazán érdekes kérdés, hogy melyik módon olcsóbb felmelegíteni mondjuk 1 liter vizet.

Nagyon nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen összehasonlításban is a villanykancsó nyerne. A vinnyakancsónak inkább a praktikus/egyszerű volta lehet az előnye és nem az olcsóság.

2008. nov. 13. 16:13
 4/13 A kérdező kommentje:

Második válaszoló! :)

A kancsó nem foglal helyet?

2008. nov. 13. 21:55
 5/13 anonim ***** válasza:
77%

Kedves 3. Hozzászóló!

Ha a vízforraló 2 literes és 1000 Watt(1kW) teljesítményű, a hideg víz 15 Celsius-fokos (nekünk 100 C-fok kell) akkor (mivel 1kg víz 1C-fokkal történő melegítéséhez 1kcal hőmennyiség kell):

(100-15)*2=170kcal-ra van szükség.

Azt tudjuk, hogy 1kWh=860kcal, tehát 170:860=0,1977kWh (legyen: 0,2kWh), ha 1kWh 40Ft, akkor ez a melegítés nekünk 40*0,2=8Ft-ba kerül. Nem hiszem, hogy ez ne lenne "versenyképes" összeg :) Csak azt ne mondd, hogy 2000W-os a készülék, mert akkor is ez az összeg fog kijönni :))

1. hozzászóló vagyok.

2008. nov. 14. 09:57
 6/13 anonim ***** válasza:
69%

azt azért elárulhatnád, hogy minek kellett átváltani kcal-ba? de mindegy.

1 liter víz (kb. 1 kg) 85 fokkal (100-15) való melegítésének energia igénye 357 kJ (fajhő 4,2kJ/kgK)

az áram ára (legyen a te adatod) 1kWh 40Ft

1 kWh= 3,6 MJ, tehát 1MJ ára 11,1 Ft

1 MJ fűtőértékű gáz ára kb. 3 Ft. (függ a fogyasztástól)

100% hatásfokkal számolva a melegítés energia költsége:

elektromos: 4 Ft

gáz: 1 Ft

ebből az következik, hogy akkor éri meg elektromosan forralni a vizet, ha a tűzhely+lábas hatásfoka kevesebb, mint a negyede a villanykancsóénak.

szerintem nem kevesebb, de ki kellene mérni.

2008. nov. 14. 10:37
 7/13 anonim ***** válasza:
15%

Elárulom, de Te is azt írtad, hogy mindegy.

Nem átváltottam, hanem abból induktam ki, mert nekem így egyszerűbbnek tűnt! Ezen nem érdemes össze vesznünk, főképp' azért sem, mert azonos eredményt kaptunk:)

A 100%-kal való számításhoz hozzáfűzném, hogy én csak a speciálisan víz forralására kitalált készüléknél számoltam 100%-kal! Mint fentebb írtam, sem a villanytűzhelynek, sem a gáztűzhelynek a hatásfokát nem tartom olyan jónak mint a "vízforralókancsóét", de ilyen készülék viszont csak villamos működtetésű létezik. (Ha lenne gázüzemű akkor igaz lenne a 4:1-hez arány.) Remélem, nincs harag! :)

2008. nov. 14. 14:12
 8/13 anonim ***** válasza:
30%

tökmindegy, hogy melyiknek mennyi a hatásfoka, akár lehet mindkettő 10% alatti is. Az viszont biztos, hogy ha az elektromos hatásfoka nem legalább négyszerese (egészen pontosan 3,7-szerese) a gázénak, akkor elektromosan drágább melegíteni, mert ez jön ki az energiaárakból.

és továbbra sem hiszem, hogy négyszer jobb lenne az elektromos kancsó, mint a tűzhely+lábos.

2008. nov. 14. 15:01
 9/13 anonim válasza:
77%

Látom, hogy még részben se akarsz egyet érteni velem!

Nem is erőltetem; ha valaki nem akar engedni és csak a saját véleményét fogadja el akkor mindegy. Egy szóval sem mondtam, hogy nincs igazad. Legfeljebb nem mindenben.

2008. nov. 14. 16:52
 10/13 anonim ***** válasza:
54%

"Egy szóval sem mondtam, hogy nincs igazad. Legfeljebb nem mindenben."

politikus még lehetne belőled. be is vették jópáran.

miben nincs igazam?

2008. nov. 15. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!