Miért jobb otthon villanykancsóban forralni a vizet, mint lábosban?
pontosan ahogy elöttem, írták, sokkal keveseb energiát használ el, mert minden energia a forralásra megy, így egy 2 L víz pillanatok alatt már forr is. pl egy tea megfözéséhez csak 3 deci víz kell, elég sokáig tart mire ez a 3 deci víz felforr, nem beszélve arrol hogy elökell venni a lábast, és utánna elmosni, elöblítani. helyet foglal míg lecsöpög, stb...
aztán én úgy fözöm a tésztát, krumplit, hogy forralóban felteszek 2 L vizet forrni, az kb 2 perc alatt felforr ha kell mégegyet így kb fele idö alatt forr fel a vizem.
én azért nem merném arra tenni a tétet, hogy jobb az elektromos kancsó.
Az lehet, hogy magának az energihasznosításnak jobb benne a hatásfoka, sőt szinte biztos, de ez önmagában nem sokat jelent. Az igazán érdekes kérdés, hogy melyik módon olcsóbb felmelegíteni mondjuk 1 liter vizet.
Nagyon nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen összehasonlításban is a villanykancsó nyerne. A vinnyakancsónak inkább a praktikus/egyszerű volta lehet az előnye és nem az olcsóság.
Második válaszoló! :)
A kancsó nem foglal helyet?
Kedves 3. Hozzászóló!
Ha a vízforraló 2 literes és 1000 Watt(1kW) teljesítményű, a hideg víz 15 Celsius-fokos (nekünk 100 C-fok kell) akkor (mivel 1kg víz 1C-fokkal történő melegítéséhez 1kcal hőmennyiség kell):
(100-15)*2=170kcal-ra van szükség.
Azt tudjuk, hogy 1kWh=860kcal, tehát 170:860=0,1977kWh (legyen: 0,2kWh), ha 1kWh 40Ft, akkor ez a melegítés nekünk 40*0,2=8Ft-ba kerül. Nem hiszem, hogy ez ne lenne "versenyképes" összeg :) Csak azt ne mondd, hogy 2000W-os a készülék, mert akkor is ez az összeg fog kijönni :))
1. hozzászóló vagyok.
azt azért elárulhatnád, hogy minek kellett átváltani kcal-ba? de mindegy.
1 liter víz (kb. 1 kg) 85 fokkal (100-15) való melegítésének energia igénye 357 kJ (fajhő 4,2kJ/kgK)
az áram ára (legyen a te adatod) 1kWh 40Ft
1 kWh= 3,6 MJ, tehát 1MJ ára 11,1 Ft
1 MJ fűtőértékű gáz ára kb. 3 Ft. (függ a fogyasztástól)
100% hatásfokkal számolva a melegítés energia költsége:
elektromos: 4 Ft
gáz: 1 Ft
ebből az következik, hogy akkor éri meg elektromosan forralni a vizet, ha a tűzhely+lábas hatásfoka kevesebb, mint a negyede a villanykancsóénak.
szerintem nem kevesebb, de ki kellene mérni.
Elárulom, de Te is azt írtad, hogy mindegy.
Nem átváltottam, hanem abból induktam ki, mert nekem így egyszerűbbnek tűnt! Ezen nem érdemes össze vesznünk, főképp' azért sem, mert azonos eredményt kaptunk:)
A 100%-kal való számításhoz hozzáfűzném, hogy én csak a speciálisan víz forralására kitalált készüléknél számoltam 100%-kal! Mint fentebb írtam, sem a villanytűzhelynek, sem a gáztűzhelynek a hatásfokát nem tartom olyan jónak mint a "vízforralókancsóét", de ilyen készülék viszont csak villamos működtetésű létezik. (Ha lenne gázüzemű akkor igaz lenne a 4:1-hez arány.) Remélem, nincs harag! :)
tökmindegy, hogy melyiknek mennyi a hatásfoka, akár lehet mindkettő 10% alatti is. Az viszont biztos, hogy ha az elektromos hatásfoka nem legalább négyszerese (egészen pontosan 3,7-szerese) a gázénak, akkor elektromosan drágább melegíteni, mert ez jön ki az energiaárakból.
és továbbra sem hiszem, hogy négyszer jobb lenne az elektromos kancsó, mint a tűzhely+lábos.
Látom, hogy még részben se akarsz egyet érteni velem!
Nem is erőltetem; ha valaki nem akar engedni és csak a saját véleményét fogadja el akkor mindegy. Egy szóval sem mondtam, hogy nincs igazad. Legfeljebb nem mindenben.
"Egy szóval sem mondtam, hogy nincs igazad. Legfeljebb nem mindenben."
politikus még lehetne belőled. be is vették jópáran.
miben nincs igazam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!