Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Elektromos fűtéssel kapcsolatb...

Hortobagyi kérdése:

Elektromos fűtéssel kapcsolatban ki tud tanácsot adni?

Figyelt kérdés

Szeretném a fűtésrendszerembe beépíteni egy RADECO Gyártmány, EKCO típusú 230 v. és 8KW teljesítményű elektromos kazánt. Katalógusa szerint ez elegendő egy 60-80 m2 es lakás felfűtésére. Szeretném tudni, mit tapasztaltok, Pl. 1 hónapban -10 -15 foknál mennyi a villanyszámla általában? Milyen hatásfokkal lehet fűteni ezzel a kazánnal?

A régi fa nyílászárókat kicserélték szellőzés nélküli műanyag nyílászárókra.

A lakás természetes szellőzése semmi. Emlékeztetőül, 1m3 gázhoz 15 m3 levegő kell.

Napi 10 m3 gázhoz 150 m3 levegő szükséges. + 4 ember levegő szükséglete.

Vegyük a lakást 70 m2 nek. 70 x 2,5 magasság = 175 m3 a lakás térfogata.

Abszolút légmentesen 100 % garantált fulladás Mit javasoltok?

2010. márc. 7. 10:28
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:

"Gáznál 24 KW, villanynál 8 KW szükséges ugyanazon 50-60 m2 felfűtésére.. "

Ezt akárki mondta, egyszerűen nem igaz. Vagy sarkított. Gondolom a villanykazános ember mondta. De hülyeség. Természtesen létezhet olyan gázkazán, ami 24kW-nyi bevitt energiából csak 8-at ad át a víznek, de az minimum 800 éves, és valószínűleg egy tank is átment már rajta. El ne hidd már, de tényleg!

És mégegyszer, a villany 4x drágább, mint a gáz. Vezérelt csak 2x drágább, de vajon elég, ha csak napi 8 órát megy ez a kis villanykazán? Sztem nem.

2010. márc. 17. 13:34
 12/39 anonim ***** válasza:
Én hőszivattyút javasolnék,10 kw hőenergiát, kb 2,5-3 kw villamos energiából állít elő.
2010. márc. 28. 21:03
 13/39 A kérdező kommentje:
Remek ötlet. És az infrafűtés?
2010. ápr. 1. 06:04
 14/39 anonim ***** válasza:
Az infra fűtés az más elven müködik nem hiszem hogy lakásba való. De a legolcsóbb megoldás, 2 db invertes hőszivattyús klíma, -15 fokos külső hőmérsékletig tud fűteni, 2 db áramfelvétele kb 2-3 kw, és 100négyz.métert befűt. 2db beszerelve kb 400-450.000ft
2010. ápr. 1. 21:53
 15/39 anonim ***** válasza:

"-15 fokos külső hőmérsékletig tud fűteni"

De ott már nagyon szar hatásfokkal, vagyis drágán!

Infrafűtés sem jobb hatásfokilag, mint a villanykazán.

Maradj a gáznál, és oldd meg a frisslevegő ellátást! Ez a legolcsóbb, és legolcsóbban üzemeltethető megoldás.

2010. ápr. 1. 22:42
 16/39 anonim ***** válasza:
Az igaz hogy rosszabb a hatásfok -15 foknál, de hány nap van amikor a hőmérséklet -15 körül van? kb 2-3 hét egy évben.Tehát az őszi téli és tavaszi szezont összességében kell nézni, így már gazdaságos.Nem a levegőbe beszélek, ez hivatalosan ki van számítva,én is így tanultam.A gáz szerintem a legdrágább megoldás. A legolcsóbb fűtés az szerintem a faelgázosító kazán. De még egy kandallóval is jobban jár az ember mint gázzal.
2010. ápr. 2. 19:16
 17/39 anonim ***** válasza:

"A gáz szerintem a legdrágább megoldás. A legolcsóbb fűtés az szerintem a faelgázosító kazán. De még egy kandallóval is jobban jár az ember mint gázzal."

Nem fogok vitatkozni. A legolcsóbb a fa. Én is azzal fűtök. De utána a gáz jön, és csak aztán a hőszivattyúk. Azok bekerülési és telepítési áráról nem is beszélve. (Ez nem vita tárgya, mindenki megnézheti magának a gáz és a villamos energia egységárát, valamint a gázkazán és hőszivattyú árakat.)

Az pedig, hogy fa, vagy gáz, nem csak ár kérdése. Van, ahol nem lehet fafűtést kialakítani. Belváros mondjuk. Van, ahol szükség van a gáz és a programozott termosztát kényelmére. Egyedül élő idős néni mondjuk. Hasogasson fát? Hogyan? Meg szárogassa két évig? Hol? Aztán van, ahol építési előírások miatt nem lehet klíma kültérit tenni a homlokzatra. Ő mit csinál?

2010. ápr. 2. 21:19
 18/39 anonim ***** válasza:
Én a kérdezőnek írtam, nem öreg nénikének! Gondolom az a problémája hogy nics bekötve a gáz azért akar árammal fűteni,lehet hogy valami hétvégi ház tanya külterület stb. ott simán tud fával fűteni.
2010. ápr. 2. 21:32
 19/39 anonim ***** válasza:
Ha lakásról van szó nem pedig házról, akkor nem kell nagy teljesítmény a fűtéshez, hiszen a szomszédok is fűtenek.Télen sem megy le a hőfok 10 15 fok alá fűtés nélkül, persze attól is függ hogy hol helyezkedik el.
2010. ápr. 2. 21:36
 20/39 anonim ***** válasza:

"Gondolom az a problémája hogy nics bekötve a gáz azért akar árammal fűteni"

Nekem úgy tűnt, hogy a gáz levegőigénye volt a probléma. Ha nem lenne gáz, nem lenne probléma a légzáró ablak.

Mindenesetre ha mindenképpen árammal akar fűteni, akkor valóban a hőszivattyú a megoldás, ahogy írtam is. Abból a legolcsóbban telepíthető, és legdrágábban üzemeltethető a levegős.

De a fa még mindig nem feltétlenül opció. Vegyünk példának egy könnyűszerkezetes házat. Egy pár óra alatt kihűl, fával meg utána azonnal túlfűtöd.

De a kérdésnél maradva: villanykazán : gázkazán, üzemeltetési költség kb. 4:1.

2010. ápr. 2. 21:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!