Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért " ráz " a villanymotorom?

Miért " ráz " a villanymotorom?

Figyelt kérdés

Nemrég nagy műhelytakarítást csináltam és találtam egy régi villanymotort. Semmi adattábla sincs rajta, csak össze volt kötve egy 30 as kondival. A kondit kicseréltem egy újra és kipróbáltam, illetve szétszedtem és a csapágyakat is fellazítottam. Ja és égve nincs. Ahogy kipróbáltam teljesen szépen működött, csak azt vettem észre rajta, hogy ha a fázisceruzát rátettem a motor bármely pontjára, akkor áram alatt volt. Ez mitől lehet?

Összekötve alapból így volt:

[link]

Remélem értelmezhető, kritizálást nem kérek, mert nem vagyok nagy műszaki prof.

2013. okt. 10. 10:09
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
A zöld/sárga vezetéket hova kötötted?
2013. okt. 10. 10:12
 2/22 A kérdező kommentje:
Úgy konkrétan sehova, csak annyit csináltam vele, hogy úgy kötöttem össze ahogy volt. Mert hova kössem, de ahogy " lerajzoltam" az a kapcsolás jó?
2013. okt. 10. 10:15
 3/22 anonim ***** válasza:

Nem a kapcsolási rajzod a hibás, hanem a bekötetlen vezeték.

[link]

2013. okt. 10. 10:24
 4/22 A kérdező kommentje:
És akkor pontosan honan hova kössem a védőföldet?
2013. okt. 10. 10:35
 5/22 anonim ***** válasza:
50%

kapcsolás

[link]

magyarázat:

U1, U2 Főfázistekercs (főáramkör)

Z1, Z2 Segédfázistekercs

CA indító kondi

CB üzemi kondi

helyedben, egy védő-földelővezetéket is, rákötnék a motr fémházára (csavaros kötéssel, jó fémes összeköttetés) mielőtt, áramütést szenvednék!

ha így bekötve is ráz, valahol átüt, "szivárog a feszültség" tekercselés és a test között.

min. 1000 V-os 1 perces átütésvizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy megbizonyosodj róla, hogy nincs lép-e fel testzárlat.

2013. okt. 10. 10:46
 6/22 TaKy99 ***** válasza:

Az ÉLETVESZÉLY elkerülése végett igen, rá kell kötni a motortestre a zöld/sárga nullázó (föld) vezetéket.

! DE !

Ha a motortesten feszültség jelenik meg, az a testzárlat tipikus jele! Tehát további próbálkozást szigorúan abbahagyni! Ha szükséged van a villanymotorra vidd el egy motortekercselő szakemberhez javításra, vagy vegyél egy újat.

2013. okt. 10. 11:02
 7/22 anonim ***** válasza:
69%

"Ha a motortesten feszültség jelenik meg, az a testzárlat tipikus jele!"

És azt honnan találtad ki?

Talán a képen mérted?

A kérdésben szó se volt arról hogy feszültség mérés történt volna.

Egyszerűen fázisceruzázott.

Az pedig egy áramjárta tekercselést tartalmazó fémtest esetén simán működik, a kapacitív szórás miatt.

2013. okt. 10. 12:50
 8/22 TaKy99 ***** válasza:
32%

A kapacitív szórás az nagy felületű párhuzamos vezetők esetén létezik. Azaz pl falban egymás mellet hosszan párhuzamosan futó vezetékek. (ennek elkerülésére használnak a kommunikációban csavart érpárokat)

Egy villanymotor háza esetében ilyenről nem beszélhetünk. Maximum rossz tervezés esetén örvényáramról, de az meg olyan kis feszültségű, hogy nem jelez rá egy glim.

2013. okt. 10. 13:44
 9/22 TaKy99 ***** válasza:
0%

Ja, egyébként

Ha feszültség van egy motor házon, az nem a testzárlat jele???

Had matasson rajta szerencsétlen? Hátha neked van igazad?

TE vállalnád a felelősséget, ha mégis csak zárlat lenne?

Felelőtlen és meggondolatlan vagy, csak hogy okoskodj!

2013. okt. 10. 13:49
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem arra találták ki a műszereket, hogy mérjünk velük. Mérd meg a motor mindhárom kivezetését a testhez képest, ha szakadás van akkor jó.

A fázisceruza nem megbízható.

2013. okt. 10. 14:15
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!