Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Egy 90 nm-es tetőtéri lakásba...

Egy 90 nm-es tetőtéri lakásba mekkora klímát vegyek? Elég a 3.5 kw-os?

Figyelt kérdés

2013. máj. 1. 20:37
 1/5 anonim ***** válasza:
88%

Bőven elegendő! (Ritka eset amikor nem)

Amúgy épp most mesélték, hogy szintén tetőtéri lakásnál klímát akartak venni, aztán úgy döntöttek, hogy tesznek szellőzőcserepeket és napkollektort a tetőre.

Sokkal hűvösebb lett a lakásban!

A kollektor (házi készítésű) pedig még valamennyi melegvizet is termel.

Adott esetben ez is megfontolható.

2013. máj. 1. 20:48
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

"Bőven elegendő! (Ritka eset amikor nem)"

Hát szerintem rosszul tudod. Általánosságban azt lehet mondani, hogy 10nm-enként lehet számolni 1kW teljesítményt. Ez persze sok mindentől függ: ami jelen esetben még rosszabb is, hiszen leírta, hogy tetőtéri a lakás. A legdurvább időben nálam olyan 38-40 fokos hőmérsékletben egy 3.5kW-os klíma 50nm-es, panel, tetőtéri, szigeteletlen lakásban maximum teljesítménnyel 24,3 fokot tudott csinálni. És dőlt belőle ki a 9 fokos hideg.

Másnak írtam, de neked akkor belinkelem az én helyzetemet, hogy kb. tudd, mire számítsál:

[link]

Mégegyszer mondom, illetve írom, hogy 90nm-t hűteni 3.5 kW-os klímával esélytelen, még akkor is, ha nagyon jól szigetelt az épület.

Hivatalos oldalak amúgy általában egy 3.5 kW-os klímát 35-45 nm-es területre szoktak ajánlani, tehát max 45nm-re.

Egyes szakértők ennél is tovább mennek, és a 3.5 kW-os klímát egy tetőtéri panelba már csak 35-40nm-ig ajánlanak. Ugyanis mivan akkor, ha tartósan lesz 38-40 fok, ét átforrósodnak a falak? Akkor oda aztán kell a hűtés, és 50nm-en már szenvedne a klíma. Tavaly 3-4 ilyen extrém meleg nap volt, és ahogy említettem az 50nm-es panelt 24,3 fokra tudta hűteni egy ekkora teljesítményű klíma, miközben maxxal dolgozott.

2013. máj. 1. 23:56
 3/5 anonim ***** válasza:

#1. vagyok.

Abból indultam ki, hogy nekünk tetőtéri lakásunk van és a múlt nyár tartós hőségében volt 26 fok. Klíma nélkül!

Ha bekapcsoltunk volna akár csak egy 2kW-os klímát, tutira megfagyunk.

Igaz, jól szigetelő, vastag falú a lakás. A tetőn pedig nálunk is napkollektor van.

Ennyit számít?

Köszönöm, hogy tájékoztattál! És elnézést, ha félrevezetőt írtam.

2013. máj. 2. 13:22
 4/5 anonim ***** válasza:

90 nm-ert nem hűt le, mivel gondolom nem egy légtér.

Nekem a samsung inverteres klíma nem tudom rárakott e a villanyszámlára havi 1000Ft-ot.

Pedig déli fekvésű a lakásunk, igaz 1.emelet, de egész nap tűzi a nap.Redőny le, műanyag ablak, klíma 25 fokon.

2013. máj. 6. 13:23
 5/5 anonim ***** válasza:

Nálam azért jóval többet rátett, mint 1000-ret. Mondjuk nálam 3 falat süt egyszerre a nap.

Volt olyan a legnagyobb melegbe, hogy maxxal üzemelt, 9-10 fokos levegőt fújt ki, ennek ellenére 24.3 fokot mértem a lakásba. Nem ment lejjebb. Magam sem értettem hova tűnik a hideg :)) Persze 50nm-es, tetőtéri szélső panel, aminek az oldalán nincs szigetelés.

2013. máj. 6. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!