Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Milyen szerelési munkákat...

Milyen szerelési munkákat kell elvégezni, ha kerámialapos (3 fázist igénylő) tűzhelyet szeretnék beszereltetni? Részletezem a paramétereket: (Teljesen laikus vagyok. )

Figyelt kérdés

1.A villanyóra Elster ME 2E KI.2 10-60A, 230V 50 Hz. Az óra lakáson kívül van...

2.A lakásban a megszakítótáblán 5 db megszakító van:

- B6 230/400... (4500)

- C16 340/400... (4500) - (Ebből összesen 3 db van)

- B10 230/400 (3000)

Az utolsóra van minden konyhai konnektor kötve + még más is a lakásban, úgyhogy jelenleg sem tud egyszerre működni mikró, mosogatógép, fritőz... kettő sem együtt :(

Kérdéseim:

1.A villanyórát nagyobbra kell cserélni (ELMÜ-vel). Kb. mennyibe kerül?

2. A kismegszakítóknál az látszik, hogy a lakásban bent van a 3 fázis, és másik megszakítóra kötve működhetne a villanytűzhely?

2011. szept. 3. 15:29
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszi a sok kommentet... :))

Persze, mindenképpen szerelőt fogok majd kihívni - ha komolyra fordul a szándékom, csak gondoltam, hátha így neten is tudtok valamit mondani.

Nem mondanám, hogy mindent értek, amit leírtatok... :))

Azt nem néztem, hogy az óránál hány kismegszakító van...

Nem tudom, hogy három fázis van-e a lakásban... mondom nem értek hozzá... :D, csak a kismegszakítókon található 230/400-ról gondoltam, hogy esetleg azért tettek fel ilyet, mert a vezetékek is bírják ezt a kapacitást.

Igen, elvileg nem kell nagy intelligencia hozzá, hogy egyszerre ne kapcsoljam be a mikrót, fritőzt, mosogatógépet... :P

Csak éppen ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy hazamegyek munka után bekapcsolom a mosogatógépet, közben a családnak vacsorát is kell főznöm, ami gyakran azzal jár, hogy amíg az egyik fogást melegíti a mikró addig esetleg sütöm a másik felét a mikróban... :D

Ejnye minek nekem ilyen szorgalmas háziasszonynak lenni... :DDD

Szóval igen, hajlamos vagyok elfeledkezni erről és ki-be kapcsolgatni a dolgokat, és igen ilyenkor a kismegszakító végzi a dolgát...

Mondjuk lehet, ha nő lett volna a villanyszerelő, nem így oldotta volna meg a bekötést... :D

2011. szept. 4. 19:56
 12/27 A kérdező kommentje:
Nem fontos, de azért javítom... melegítem a mikróban és sütöm hozzá a másik felét a fritőzben... hogy a családnak friss és finom meleg legyen egyszerre minden... :D
2011. szept. 4. 19:59
 13/27 anonim ***** válasza:
Azért van a kismegszakítókon 230/400V., mert a fázis nulla között 230 Volt van, a két fázis között meg 400V. (a három fázisnál bármelyik kettő között.) Nem gyártanak külön az egy fázisra, és külön a több fázisra kismegszakítót.
2011. szept. 4. 21:39
 14/27 A kérdező kommentje:
Áhá, köszi gondolhattam volna :))
2011. szept. 5. 05:25
 15/27 anonim ***** válasza:
A lényeg nézd meg a villanyóra alatt hány kismegszakító van egy vagy három! Ha három akkor szerencsésebb vagy könnyebb elosztani az áramköröket! Ha egy akkor marad a Figyelem amit fennt leírtam.
2011. szept. 5. 14:55
 16/27 A kérdező kommentje:

1 kismegszakító van :(

Úgy érted egyébként, hogy így is be lehet kötni háromfázist igénylő gépet, hogy lakásban lévő kismegszakítókból többre kötődik szét a gép?

Vagy mindenképpen le fogja vágni a kismegszakítót?

Bocs, ha butaságokat kérdezek.

2011. szept. 5. 19:16
 17/27 anonim ***** válasza:
Természetesen ha 1 fázis van arra is be lehet kötni a tűzhelyt,természetesen a bekötősorkapocsban a tűzhely alján az áthidaló lamellákat is be kell tenni,de ezt a szakember tudja,vagy a tűzhely hátán van bekötési rajz! Ez mondom a tűzhelyt lekorlátozza,vagyis a tűzhelyen nem tudsz egyszerre mindent használni,de ezen felül a többi hátartási készülék egyidejűségi müködésére(Frítőz,mosó-és mosógatógép stb.) neked kell figyelned,vagy a kisautómata le fog oldani!
2011. szept. 6. 21:41
 18/27 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszod megint... Biztos úgy tűnik, hogy tök hülye vagyok, pedig nem... csak egyszerűen nem értek az elektromossághoz. Valószínűleg a legelejétől kellene belemélyednem az elméleti részébe, hogy átlássam a témát. Ahogy hallottam, annyira nem egyszerű ez a dolog, hogy sok "mesterember" sem tudja a dolgát és egymástól is kérnek tanácsokat, hogy hogyan oldják meg... aztán ki tudja az hogyan lett megoldva...

A lényeg, hogy egymásnak tök ellentmondó dolgok vannak ebben a témában...

A háromfázis szükségességét azért vetettem fel, mert annak a gyártónak az oldalán, ahol én keresgéltem, ott felkiáltójellel volt odaírva, hogy csak 3 fázisra szabad bekötni...

Biztos lehet ezek szerint máshogy is, csak az nem szabályos... vagy igen?

Na én ezen azt hiszem, hogy nem is gondolkodom tovább... majd hívok egy "profinak tűnő" villanyszerelőt, aki megoldja azt is, hogy a fent felsorolt 3 gépből 2-t tudjak együtt használni... mert ez nem normális, hogy az embernek (az asszonynak) ilyen aprósággal kell foglalkozni, hogy mit mivel együtt ne kapcsoljon be... miközben épp a kevés ideje alatt próbálja bepréselni a különböző háztartási munkafázisokat... merthogy tud egyszerre több mindent is csinálni...

Köszi a válaszokat! :))))))))

2011. szept. 7. 05:36
 19/27 anonim ***** válasza:
Ha a gyártó ezt írja, akkor a készülék nem alkalmas egy fázisról való működésre. A készülékedet nem lehet ha egy fázis van, több megszakítóra kötni, mert nincs meg akkor a 400 Volt. Egy fázis esetén egy megszakító, kettő esetén két megszakító, három esetén három megszakító védi a tűzhelyet.
2011. szept. 8. 01:35
 20/27 anonim ***** válasza:
Én írtam a korábbi válaszokat Elmünél dolgozom a saját tűzhelyemet is én kötöttem be! A lényeg amit fenntebb írtam! Minden tűzhelyt be lehet egy fázisra is kötni csak akkor a korlátozó lamellákat is be kell helyezni,hogy a tűzhelyen mindent egyszerre ne tudj bekapcsolni! Ird meg a tipusát akkor konkrétabban tudok segíteni! a vezetéknek 1 fázis esetén legalább 2,5 mm2 de inkább 4,vagy 6 mm2 réz keresztmetszetűnek kell lenni! Ha ez nem megoldható akkor neked kell lenni a korlátozónak!
2011. szept. 8. 14:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!