Milyen szerelési munkákat kell elvégezni, ha kerámialapos (3 fázist igénylő) tűzhelyet szeretnék beszereltetni? Részletezem a paramétereket: (Teljesen laikus vagyok. )
1.A villanyóra Elster ME 2E KI.2 10-60A, 230V 50 Hz. Az óra lakáson kívül van...
2.A lakásban a megszakítótáblán 5 db megszakító van:
- B6 230/400... (4500)
- C16 340/400... (4500) - (Ebből összesen 3 db van)
- B10 230/400 (3000)
Az utolsóra van minden konyhai konnektor kötve + még más is a lakásban, úgyhogy jelenleg sem tud egyszerre működni mikró, mosogatógép, fritőz... kettő sem együtt :(
Kérdéseim:
1.A villanyórát nagyobbra kell cserélni (ELMÜ-vel). Kb. mennyibe kerül?
2. A kismegszakítóknál az látszik, hogy a lakásban bent van a 3 fázis, és másik megszakítóra kötve működhetne a villanytűzhely?
Köszi a kommentedet!:)
Ha teljesen új vezetéket kell átvezetni vagy az órától vagy a kismegszakítótól a tűzhelyig, akkor inkább lemondok a villanytűzhelyről, úgy már túl nagy lenne a felfordulás...
Mivel most is gondod van (nem működik a fritőz mosogató gép együtt)
Szóval én javasolnám ha még nagy felfordulással is jár lehet érdemes lenne megcsináltatni egy villany szerelővel a dolgokat. Mondjuk hogy kellemest a hasznossal... vagy valami ilyesmi :)
Igen, mindenképpen gondoltam rá, hogy ki kellene küszöbölni a mikró-fritőz-mosogatógép problémát. De gondolom, hogy át lehetne köttetni más megszakítókra... Nem? Ehhez nem kellene új vezetékeket betenni...
Most gáztűzhelyem van és borzasztó mennyire megbízhatatlan a gázellátás.
Gondoltam arra is, hogy kombit szereltetnék be, ehhez talán nem is kellene a villany-részt megbolygatni, de ha jól számoltam ez lenne hosszú távon a legdrágább megoldás, mert így is fizetném a majd 4000-ezret negyedévente a gázra... meg még a sütő részre az áramot.
Aztán lehet, hogy nem jól számoltam :)
A villanytűzhelynek mindenképpen teljesen különálló kábelt kell vinni, és nem árt a mikrot is különtenni a mosogatógéptől.
Ha van három fázis, akkor a fogyasztásmérőn írnia kell, és a fogy. mérőnél közvetlenül három megszakítónak kell lennie. Ha csak egy van, akkor egy fázisú az óra, és annyi megy a lakásba be. Tudni kellene, hogy a tűzhelyt lehet-e egy fázisra kötni, illetve a megszakító teljesítményének megfelelően reteszelni, hogy határolni tudja a fogyasztást. (vannak tűzhelyek, amiket a hálózat teherbírására lehet "szabni". A reteszelés annyit jelent, hogy nem enged több terhelést, mint amit elbír a hálózat.) Azt nem írtad, hogy az óránál mennyi, és hány Amperes megszakító(k) van(nak). Szerintem hívjál ki egy szerelőt, hogy az a saját szemével láthassa, mi a felállás nálad. Így elég pontatlan a tájékoztatásod. Egy biztos, a konyhádnak nem B-16A, hanem C 16 A megszakító kell a mikro miatt, mivel az kapacitív fogyasztó, és több az indulóárama, mint az üzemi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!