30 éves bojler mennyire képes megemelni a számlát?
Sosem volt vízkőtelenítve.
Egy adott háztartás elég magas áramszámlát kap és eszembe jutott, hogy talán a nem karbantartott bojler lehet az oka. De nem vagyok hozzáértő.
Annyira okosak vagytok a fejetek el ne durranjon már.. (az vegye magára akire vonatkozik)
Nem fogyaszt többet technikailag a vízkő miatt és nem is hűl ki benne hamarabb a víz a vízkő miatt.
De mivel ha vastagon áll benn a vízkő akkor rosszabb hatásfokkal megy mert nehezebben adja le a fűtőszál a hőt a víznek. Magyarul többször és hosszaban kell melegítenie.
Emiatt persze jobban használódik is az alkatrész.
És igen, látható és érezhető a számlán, különösen onnan tudom hogy nálunk vezérelt áramról megy a bojler és mikor leolvasom az órát, látszik hogy a tisztítás után kevesebbet fogyasztott. Plusz ugye látom is a bojleren hogy naponta csak 2x kapcsol be, nem 5x, ugyanakkora használat mellett.
Hirtelen megugró villanyszámlát nem valószínű hogy a bojler okozza, az fokozatosan nő meg az idők során. Ha meg eldurran benne a fűtőszál, le fogja csapdosni a biztosítékot, akkor azonnal szerelni kell!
"Nem fogyaszt többet technikailag a vízkő miatt"
"...mikor leolvasom az órát, látszik hogy a tisztítás után kevesebbet fogyasztott"
Nem fogyaszthat jelentősen (30-50%) többet hiába vízköves belül a bojler, ugyanis a bojler hőtechnikailag zárt rendszernek tekinthető akkor is ha tiszta, akkor is, ha vízköves.Tehát a bevitt energia mindenképpen "bent marad",a bojleren belül, a hőszigetelésen belül, tehát a víz melegítésére fordítódik.Nem veszhet el. 8.osztály,energiamegmaradás törvénye.
(A fűtés időbeli lefolyása változik, ezt elismerem, illetve károsodhat a fűtőszál, hőfokszabályozó, de nem ez a kérdés)
"De hosszabb idő alatt fűt fel...." igen, de közben folyamatosan kapcsolgat ki-be, ha megfigyelitek, tehát az energia, ami ugye P x t az ugyanannyi lesz...Én erre loggert csináltam, a közepesen vízköves 150L-es álló Hajdú bojlerem kb. 30X kapcsolt ki-be, mire visszaállt a beállított hőmérséklet.
Vízkőtelenítés után egyszeri bekapcsolás alatt felfűt, majd lekapcsol.
Összenergia ugyanaz.
Említettétek,hogy az alaplap fele mehet el energia, mivel a fűtőszál forróbb, így az alaplap is melegebb lesz,mivel arra van rácsavarozva.Nos, ez az egyetlen amit el tudok fogadni mint plusz veszteség, de semmiképpen nem indokol 30-50%-os fogyasztás növekedést,mert egyrészt álló levegő veszi körül a műanyag ház alatt, ami tudvalevőleg jó hőszigetelő.A bojler belseje felől a víz hűti, ráadásul a víz leghidegebb rétegével érintkezik az alaplemez,mivel legalul a leghidegebb a víz a bojlerben.
Ha ott 30-50% elmenne akkor ott mindennek szét kellene égnie idővel.De nem.(Az én bojlerem évi kb.2500kWh-t fogyaszt,ha 50%-kal emelkedne a fogyasztása, akkor plusz 1250kWh, 1,25MegaWattóra lenne, szerintetek mi lenne ott a vezetékekkel, szabályozókkal, műanyag burkolattal?
Még egy paraméter.A fűtőszál PTC jellegű, tehát ahogy nő a hőmérséklete, úgy nő az ellenállása is.Ezt meg is mértem,dokumentáltam, 300 fokon kb. 5-8%-kal magasabb a fűtőszál ellenállása mint hideg állapotban.Tehát a melegebb fűtőszál teljesítménye ugyaniylen arányban csökken, mivel P = U2/R.Tehát a vízköves bojler hálózatból felvett teljesítménye is csökken, ha melegebb a fűtőszál.Ez is hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig fűt.Hosszabb ideig fűt, de kisebb teljesítménnyel, és közben ki is kapcsol, ahogy előbb említettem.
Még egy adalék.A bojler hővesztesége annál nagyobb, minnél nagyobb a deltaT, vagyis a benti víz, és a bojlert körülvevő levegő hőmérséklet különbsége.Ez fizikai bizonyosság.
Namármost ha vízköves a bojler, több idő kell a felfűtéshez (ahogy már írtam) így a víz átlaghőmérséklete alacsonyabb (mivel hoszabb ideig alacsonyabb a víz hőmérséklete, mint vízkőmentes állapotban).Tehát a hővesztesége is kisebb a vizköves bojlernek.
Az alaplap hőveszteségénél azt sem szabad elfelejteni, hogy a meleg felfelé áramlik, tehát nagyrészt "saját magát melegíti"!
Ez pl ugyanaz, mint hogy miért jobb egy fagyasztóláda, mint a szekrény?
Mert ha kinyitod az ajtaját, akkor nem "esik" ki belőle a hideg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!