Eta 400 porszívó kondenzátora tönkrement. Fura szag jött a porszívóból, a hangja is fura volt, ezért leállítottam és a kondi szét van törve, valami kifolyt belőle. Milyen kondit lehet bele venni mivel ez kb 30 éves porszívó itt egy kép a kondiról?
vevoszolgalat@conrad.hu
Küld el a kérdésedet a képpel együtt a címre. Tutira válaszolnak rá
Ez nem (csak) kondi hanem komplett zavarszűrő, van benne 1 0,15H-s fojtótekercs + 2 0,0025uF-os kondi.
Ezzel a képpel menj be híradástechinikai boltba és mutasd meg az eladónak.
Zavarszűrő egység, főleg laikusok szeretnek misztikus jelentőséget tulajdonítani neki.
Ilyenkor általában hiába is mondom, hogy nekem is lenyomta vagy 10 éve az automatát, de csak addig állt miatta a munka, amíg kidobtam a gépből és bekötöttem direktbe a motort. Utána is "elfelejtetem" pótolni és nem dőlt össze a világ.
Lehet, hogy elvileg nem illene, mert zavarni fogja a szomszéd AM-rádiójának vételét. Igaz, hogy szűrővel is zavarhatná és nem hallgat már senki AM-rádiót manapság.
Szokták még mesélni azt is, hogy nélküle jobban szikrázhat a kommutátor, csak ennek meg alapja nincs szerintem, a képzelődésen kívül.
Ez a másik, hogy laikusok gyakran összekeverik a kalickás aszinkron motor segédfázisú indítókondenzátorával.
De hidd el, hogy szakmailag ez humorkategória, annyira teljesen másról van szó.
A porszívóban eleve kommutátoros univerzális motor van, aminek semmi köze ilyen indítókondenzátorokhoz.
Az aszinkron motor nem is kefés, csak annyi gondja van neki, hogy egy fázissal nem tudna elindulni, ezért egy kis kondenzátoros trükkel kell neki segédfázist előállítani. Vagy lehet, mert vannak még más trükkök is a fázistolásra.
A porszívó motorja meg eleve csak egyfázisú és nem is lehet több.
Mellesleg, ahogy utaltam rá, saját porszívóm is 10 éve jól érzi magát zavarszűrő nélkül.
Ha meg mégis zavarszűrő, a kapacitás / induktivitás paramétereinek nem fontos egyezni, lehet közelítő.
250V / 10A, ami kritikus érték, kisebb ne legyen.
Ezt már írtam, de értelemszerűen nem elég kivenni, át kell hidalni a helyét, illetve direktbe kötni, ahogy a lehetőség adja.
Miután az alkatészen keresztül kap áramot a porszívó.
Plusz szokott lenni még egy testvezeték, az meg így elmarad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!