Hajdú villanybojler állandó 50 fokon: miért tűzforró néha, legtobbszor meg csak kézmeleg a meleg víz? Nekem amugy az a kenyelmes, ha nem kell hozza hideget keverni, csak félek, hogy ez nem normalis.
Fél eves a 80 literes bojler. Rengeteg meleg viz fogy naponta.
Állando 50 fokon tartom, de hetente haromszor fel napig 80 fokon.
Szeretem csak a meleg vizes csapot megnyitni egy-egy gyors kezmosasra (napi 100-szor kezet mosok, egesz nap mosok, mosogatok, takaritok) es altalaban konnyen birja a kezem úgy, hogy hideget nem keverek hozza.
De ebben a percben pl. 2 mp folyas utan olyan forro viz folyik, hogy nem birok gyorsan se kezet mosni. Ilyen nem nagyon szokott lenni. Miert ilyen forro most a viz? Delután meg meglepően langymeleg volt.
Az is meglepo amugy, hogy szinte mindig birja a kezem az uj bojlernel az 50 fokot, mert a regi Hajdu bojlernel tul forro volt kezet mosni, azt is 50 fokon tartottam altalaban.
Kerdesek:
1. Legtobbszor olyan fel percig jo meleg viz folyik, amit konnyen elbir a kezem, utana kezd forrobb lenni. Ez normalis? Masik bojlerbol azonnal forro folyt.
2. Altalaban jo meleg viz, ami folyik, de most azonnal forro, ha megnyitom a csapot. Ez normalis?
50foknak elég kell lennie zuhanyzáshoz, ha mégis hidegnek bizonyul, akkor tartsd állandó 60fokon vagy 65fokon,és akkor találtál egy arany középutat.
Zuhanyozni akkor érdemes elkezdeni, amikor előzőleg nem volt leűritve a tartály pl. mosogatás, stb. által és nem világít a bojlerlámpa. Ilyenkor van 80liter melegvized.
Ha két ember akar fürödni, akkor érdemes nem egymás után, hanem úgy hogy 2-3 óra telljen el közötte, hogy a második fürdőzőnek is elég meleg viz kerüljön. Pl. az egyik este 6-kor fürdik, a másik 8-kor,9-kor,stb. Van aki meg este nem is szeret fürödni hanem reggel. Ezt is lehet csinálni hogy egyik este fürdik, másik este.
Fürdési időt minimalizálni kell. A villanybojler az nem az a vizmelegítő ami hosszas pancsolásokra elég. 5perc/fő, max 10perc, de a végén akkor már hidegebb lesz a víz.
Ha sehogy nem jó, akkor nagyobb villanybojlert kell bépíteni. Vagy emellé még egy ugyanilyet.
Vagy le kell cserélni átfolyós vizmelegítőre, bár annak bődületes nagy az áramfelvétele, teljesen külön elektromos áramkör kell neki.
21-es vagyok, Kérdező, hadd segítsek még egy picit megérteni hogy hogyan is működik a villanybojler.
Van ugye egy 80literes tartály vízzel, ezt egy elektromos fűtőszál fűti fel. Amikor folyatod a melegvizet, akkor a tartályból jön ki a melegvíz, és helyébe hideg víz áramlik, ezt azonban a fűtőszál nem tudja azonnal fölmelegíteni, hanem csak bizonyos késedelemmel.
A víz fajhője 4,2kJ/kg*°C. Ha a 20fokos hideg víz jön be és azt 60fokra kell felfűteni, ahhoz 4,2*40=168kJ energia szükséges kilogrammonként, azaz literenként (tekintve hogy 1kg víz kb. 1liter).
A bojler fűtőszála általában 1,8kW teljesítményű, nézzük meg hogy ez mennyi idő alatt melegít fel 1liter vizet 20fokról 60fokra!
A fűtőszál hőfejlesztése a W=P*t képlettel becsülhető. P=1,8kW, t a kérdéses idő.
Ebből t=W/P=168kJ/1,8kW=93,3s=1,55perc.
Tehát 1liter hidegviz felmelegítése kb. másfél percre becsülhető.
Zuhanyzáskor a rózsából percenként kb. 13liter víz távozik.
Vagyis több melegvíz fogy, mint amennyit a bojler vissza tud fűteni.
Tehát a tartály vízhőmérséklete folyamatosan csökken.
Hát én áprilistól októberig általában az udvaron zuhanyzom hideg vízzel. Persze szeretem a forrró zuhanyt is, de a 80 litert nem tudom honyan tudnám elszúrni... Perdi állandóan kezet mosok én is. Nem tudom elviselni ha koszos a kezem.
Mivel extreém módon fogyasztod a vizet, ezért extrám megoldások is kellenek.
Zuhanyozás közben ne ereszt a vizet ha nem kell. Azzal nagyon-nagyon sok energiát és vizet pazarolsz el! Vegyél olyan csaptelepet amivel könnyen visszaállíthatod a kivánt hőfokot. Karos csaptelepet, vagy vannak olyanok is amik gombnyomásra beállítják a kivánt hőt.
Kell egy nagyobb bojler ha a 80 lityi nem elég. Vagy ahogy korábban írtuk lehet akár kettő is, egyik csak a zuhanyra kötve, a másikről meg mehet a kézmosás, mosogatás, stb.
Köszönöm szépen. Tényleg extrém a vizfogyasztasom, sokat mosok kezet.
Igen, igaz, extrem megoldas kell ide, ja…csak nincs ra penzem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!